Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

64. Типи нирок, їх макро-мікробудова

Типи

Борозенчасті багато сосочкові ВРХ

Гладенькі, одно сосочкові-кози, вівця

Гладенькі, багато сосочкові - свиня

Під капсулою розміщена паренхіма нирок, утворена нирковими тільцями і нирковими епітеліальними Канальцями. Канальці поділяються на звивисті й прямі. Звивисті канальці та ниркові тільця утворюють кіркову, а прямі — мозкову речовину (рис. 6.41). Між структурами паренхіми нирок є ніжні прошарки пухкої сполучної тканини, які разом з капсулою "формують сполучнотканинну строму нирок. 'У Прошарках пухкої сполучної тканини знаходяться кровоносні судини. "Нирки мають частки, які || утворені нирковими пірамідами та прилеглими до них ділянками кіркової речовини. Вони розділені нирковими стовпами — ділянками кіркової речовини, які проникаюгь між пірамідами. До складу часток входять часточки, які не мають чітких меж. Вважають, що вони утворені групою нефронів, котрі впадають в одну збірну ниркову трубочку (мозковий промінь), яка знаходиться в центрі часточки. /

2 Структурно-функціональною одиницею нирок є нефрон — нирковий каналець, який починається сліпо і має звивисті та прямі1 частини. Довжина нефрона коливається від. 18 до 50 мм. У нирках великої рогатої худоби їх налічують близько 8 млн. У І нефроні 'розрізняють капсулу клубочка, проксимальний, тонкий і | і дистальний відділи ((див. рис. 6.41).

Капсула клубочка є початком нефрона. Вона має вигляд дво-стінної чаші, в якій знаходиться судинний клубочок. Разом вони утворюють ниркове тільце. Капсула утворена зовнішнім і внутрішнім лисТКами, між якими є щілиноподібна порожнина. Судинний клубочок складається з кровоносних капілярів, які є розгалуженнями приносної артеріоли. Від судинного клубочка бере ' початок виносна артеріола, що має менший діаметр, ніж приносив. Внаслідок цього у капілярах судинного клубочка виникає високий тиск крові, що є необхідною умовою першої фази сечоутворення — фільтраційної. Внутрішній листок капсули щільно прилягає до стінки капілярів судинного клубочка. Вій побудований з ц відросТкових клітин — подоцитів, які лежать на базальній мембрані, що є спільною і для стінки капілярів судинного клубочка. ' Ендотеліоцитв: цих капілярів мають численні отвори діаметром до 0,1 мкм. Епдотеліоцити капілярів судинного клубочка, базильна мембрана і ЩІЛИНИ між відростками подоцитів внутрішнього листка капсули утворюють нирковий фільтр, крізь який фільтрується кров і утворюється первинна сеча, яка збирається в порожнині капсули., У нормі крізь нирковий фільтр не проходять | клітини крові й білки з великою молекулярною масою. Зовнішній листок капсули клубочка побудований з шару Плоских клітин, які лежать на базальній мембрані.

Проксимальний відділ нефрона починається від капсули звивистою частиною канальця, яка продовжується у коротку пряму частину. Стінка цього відділу утворена одношаровим кубічним епітелієм і базальною мембраною. На апікальній поверхні епіте-ліоцитів цитоплазма утворює мікроворсинки, а на базальній — посмугованість. Тонкий відділ нефрона, або тонкий каналець, є продовженням проксимального прямого канальця. Він має висхідну і низхідну частини. Його стінка утворена плоскими епітеліоцитами, які лежать на базальній мембрані.

Дистальний відділ нефрона — це продовження висхідної частини тонкого канальця. Він починається прямим канальцем, який переходить у звивистий. Стінко дистального відділу неф,- рона побудована з шару кубічних епітеліоцитів і базальної мем¬брани. Епітеліоцити не мають міксроворсинок, але для них хара¬ктерна базальна посмугованість.

Тонкий відділ нефрона і дистальний прямий каналець утворюють петлю нефрона (петлю Генле), яка заходить у мозкову речовину нирок.

У проксимальному, тонкому і дистальному відділах нефрона відбувається друга фаза утворення сечі — реабсорбційна. ІІІляхом реабсорбції з первинної сечі поглинаються і відводяться в кров надлишок води, електроліти, гдюкоза, амінокислоти та білки. Внаслідок цього первинна сеча перетворюється на вто-ринну.

Дистальний звивистий. каналедь відкривається у збірну ниркову трубочку, якою починаються сечовивідні шляхи нирок,, її стінка, утворена шаром епітеліоцитів кубічної форми, які розмі¬щені на базальній мембрані. У збірних ниркових трубочках | продовжується реабсорбція води з вторинної сачі, внаслідок чого вона стає більш концентрованою.

Збірні ниркові трубочки .заглиблюються в мозкову речовину, з'єднуються в сосочкові протоки, які відкриваються отворами на верхівці сосочка ниркової піраміди.