Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
загальна шпора з морфи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
107.57 Кб
Скачать

77.Будова кровоносних судин, типи галуження й анастомози їх.

Стінка артерій і вен утворена трьома оболонками. Внутрішня оболонка – інтима – побудована зі сполучнотканинної основи, яка з боку просвіту вкрита ендотелієм – шаром плоских клітин. Внутрішня оболонка багатьох вен утворює клапани, часто у вигляді складок чи кишеньок, які запобігають зворотному руху крові. Середня оболонка – медіа – побудована з еластичних волокон та м'язових клітин. Останні мають спіральний напрямок відносно повздовжньої осі судини.Залежно від кількісного співвідношення цих елементів розрізняють артерії еластичного, м'язового та змішаного (м'язово-еластичного) типу. Зовнішня оболонка артерій і вен-адвентиція – утворена з волокнистої сполучної тканини, в якій є еластичні та колагенові волокна, м'язові клітини , судини судин та нерви.

Типи галуження судин

1.За магістрального типу гілки відгалужуються від основної судини на всьому її протязі в певному порядку. Такий тип галуження характерний для великих судин тулуба (аорта), кінцівок (пахвова, плечова, зовн. Клубова та ін. артерії), а також судини інших ділянок тіла та органів.

2.За дихотомічного типу галуження одна судина розрізняється на дві однакові гілки. Цим забезпечується раціональне кровопостачання, як правило,однакових органів, до яких вони несуть кров.

3.Для кінцевого типу галуження відсутні анастомози між окремими гілками, що відходять від основної судини.Такий тип галуження характерний для судин мозку,серця, легень та деяких інших органів.

Анастамози

Розрізняють кілька типів анастомозів – артеріальні дуги, артеріальні сітки, судинні сплетення, чудесні сітки, артеріоло-венулярні анастомози.

Артеріальна дуга являє собою анастомоз між артеріальними гілками,що несуть кров до одного й того самого органа.

Артеріальні сітки утворюються в результаті формування анастомозів між кінцевими артеріями перед їх входженням у стінку деяких органів, наприклад кишок.

Судинні сплетення утворюються завдяки анастомозам між судинами, що на відміну від сіток, лежать не в одній, а в різних площинах і, отже, мають об'ємний вигляд.

Чудесні сітки утворюються при розгалуженні артерій або вен на капіляри, які потім об'єднуються і знов утворюють однойменну судину – артерію чи вену.Чудесну артеріальну сітку утворюють капіляри клубочки нирки.

Артеріоло-венулярні анастомози – це анастомози безпосередньо між артеріолою та вену лою, в обхід капілярної сітки.

78.Органи кровотворення та імунного захисту, їх будова і значення.

До органів кровотворення та імунного захисту відносять:

1) Кістковий мозок(me´dulla o´ssium)

2) Селезінка(li´en)

3) Лімфовузли(lymphono´di)

4) Тимус(thy´mus)

5) Мигдалики(to´nsillae)

Кістковий мозок поділяють на:

Зі збільшенням віку тварин у черв. Кістковому мозку порожнин трубчастих кісток накопичується жирова тканина і він перетворюється на жовтий кістковий мозок.

Червоний кістковий мозок – місце утворення еритроцитів,з лейкоцит утворюються гранулоцити,кров'яні пластинки(тромбоцити) ,передвісники тромбоцитів.У новонароджених і молодих тварин він заповнює губчасту речовину і порожнини трубчастих кісток. Червоний кістковий мозок має напіврідку консистенцію, темно вишневий колір і містить до 10% живих клітин.У ньому утворюються еритроцити, гранулоцити, моноцити, тромбоцити й попередники лімфоцитів.Він міститься у плоских і коротких кістках.

Тимус або за груднина, вилочкова, зобна залоза є центральним органом кровотворення та імуногенезу.В ньому утворюються Т- лімфоцити.Крім того, в тимусі продукуються біологічно активні речовини, що впливають на ріст і розвиток організму та процеси утворення Т – лімфоцитів.У період найб. Розвитку в тимусі, що має Y- подібну форму, розрізняють непарні грудну і проміжну та парні шийні частки.За кольором та зовн. Виглядом тимус подібний до слинних залоз або ліфатичних вузлів.

Селезінка являє собою плоский орган довгастої форми, розміщений зліва від шлунка,до якого прикріплюється шлунково-селезінковою зв'язкою.

Колір від темно-червоного до сіро-фіолетового. На ній розрізняють парієнтальну і вісцеральну поверхні та дорсальний і вентральний кінці.На вісцеральній поверхні знаходяться ворота селезінки – місце,де в орган входять судини та нерви. Селезінка є полу функціональним органом. В ній фагоцитуються старі та пошкоджені еритроцити й тромбоцити, що закінчили свій життєвий цикл.Вона є периферичним органом імунного захисту і депо крові.

Мигдалики являють собою скупчення лімфоїдних фолікулів ускладках або заглибинах слизової оболонки лотки.У більшості Свійських тварин є піднебінні, глотко винні,язикові, біля надгортанні та трубні мигдалики. Вони формують глоткове лімфоїдне кільце, що виконує захисну функцію, характерну для периферичних органів імунного захисту.