Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора мод 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
41.87 Кб
Скачать

6.Грош ринок

1.Сутність та специфіка функціонування грошового ринку. Гр – це особливий сектор ринку на якому здійсн купівля та продаж грошей як специфічного товару формується попит пропозиція та ціна на цій товар у процесі функціонування .Гр ринок виконує наст функції : 1.акумуляц грошових заощадж населення нагромадження підприємств держави 2. забезпечення ліквідності короткострокових ф вкладень 3. забезпечення прибутковості короткострокових ф вкладень. 4 .обслуговування товарного обігу за допомогою комерційного кредиту. 5. регулювання ліквідності фін установ. 6. забезпечення касового виконання держ бюджету. Обєктами грошового ринку є гроші які продаються і купуються на ньому продаж грошей відбувається у формі кредитування .Субєкти грошового ринку це будь які економічні структури.Гр ринок можна умовно поділити на 2 сектори прямого та непрямого фінансування.

2.Структура грошового ринку. Окремі елементи грошового ринку поділяється за видами інструментів що застосовуються для переміщення грошей від продавців до покупців, за інвестиційними ознаками грошових потоків, за економ призначенням грошових коштів що купуються на ринку. За видами інструментів грошовий ринок склад з трьох взаємопов’язаних ринків 1ринок позичкових капіталів, 2. валютний ринок. 3. ринок цінних паперів. Гр ринок можна умовно поділити на два сектори: міжбанківський ринок ,відкритий ринок.М р- це частина ринку грошей де тимчасово вільні кошти одних кредитних установ залучається іншими у формі міжбанківських депозитів . В р – це ринок на якому відбув купівля та продаж цін паперів центральним банком.

3.Попит на гроші.слід розглядати як запас грошей яким прагнуть володіти економ суб’єкти . на певний момент виділяють 3 групи мотивів попиту на гроші. 1. транс акційний-суб під діяльн мають мати запас грошей для викон якості засобів обігу .2 .застережний-визнач попит на гроші для покриття непередбачуваних витрат повязаниз з нерегул платежами. 3 спекулятивний мотив-екон суб бажаючи мати певний запас грошей щоб перетв їх у високоприбут фін інструм.. Грошова маса як правило значно більша ВВП оскільки швидкість обігу грошей складає кілька оборотів за рік при цьому індекс цін =Р=МV/Q. При цьому швидкість обігу грошей визначається за V=PQ/M.

4.Пропозиція грошей. Пропозиція грошей - це та кількість грошей, що знаходиться у розпорядженні економічних суб´єктів, яку вони можуть спрямувати в оборот за сприятливих умов. На мікроекономічному рівні кожний економічний суб´єкт, взаємодіючи зі своїм попитом, у випадку перевищення запасу грошей пропонує їх для продажу на ринку. І, навпаки, перевищення попиту над наявними запасами формує його попит на гроші. Тобто відбувається постійне чергування попиту і пропозиції. Визнання емісії визначальним чинником зміни пропозиції робить гроші екзогенним фактором, рух якого визначається не внутрішньоекономічними процесами чи мотивами, а зовнішніми чинниками, що лежать у сфері банківської діяльності. Керує пропозицією банківська система за допомогою трьох важелів:а) грошової бази, що є консолідованим показником резервних грошей банківської системи;б) банківських резервів;в) грошово-кредитного мультиплікатора як коефіцієнта збільшення кількості грошей в обігу внаслідок операцій на монетарному ринку. Отже, загальний розмір пропозиції грошей визначається банківською системою і значною мірою складається під дією таких об´єктивних чинників:1) емісії банкнот і депозитних грошей;2) процесу обслуговування державного боргу і покриття дефіциту державного бюджету;3) нагромадження резервів іноземної валюти;4) нарощування розмірів пропозиції шляхом розширення кредитної емісії комерційних банків.