Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Основи менеджменту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
183.3 Кб
Скачать

4. Етапи ухвалення управлінського рішення

Управлінське рішення – директивний акт цілеспрямованої дії на об'єкт управління, заснований на аналізі достовірних даних, що характеризують конкретну управлінську ситуацію, визначенні мети дій і програму, яка містить досягнення цілей. Управлінське рішення приймається повноважним керівником в межах наданих йому прав, з урахуванням чинного законодавства. Управлінські рішення класифікуються за різними ознаками:

- за часом управління (стратегічні, тактичні, оперативні );

- за мірою участі колективу фахівців (індивідуальні, колективні, колегіальні);

- за змістом управлінського процесу (соціальні, економічні, організаційні, технічні);

Технологія ухвалення управлінського рішення включає наступні основні етапи:

- підготовка рішення (виявлення і аналіз управлінської ситуації);

- ухвалення рішення (оцінка альтернативних варіантів і вибір єдиного рішення);

- реалізація рішення (організація виконання ).

Характер більшості управлінських рішень вимагає від керівника для їх правильного прийняття комплексного підходу, всебічного обліку у кожному конкретному випадку всіх умов і обставин, що характеризують певну обстановку (зовнішнє середовище), в якій рішення створюється.

Основні етапи ухвалення політичного рішення:

1. Артикуляція інтересів і підготовка громадської думки.

2. Аналіз проблеми і підготовка проекту рішення.

3. Ухвалення рішення.

4. Виконання рішення.

5. Контроль рішень.

Колегіальна технологія ухвалення рішень є найдемократичнішою, вона вимагає колективної діяльності в пошуку оптимального рішення.

Всі технології мають як позитивні, так і негативні риси, вибір якої диктується ситуацією. На практиці ухвалення колективних рішень найчастіше використовуються дві технології:

- технології консенсусу;

- технології голосування згідно принципу більшості.

На етапі виконання рішення велику роль грають норми права. Оптимальне рішення – це половина успіху в його виконанні, основа ефективного функціонування влади.

Позитивні якості політичного рішення:

- легітимність;

- компетентність;

- моральність;

- компромісність (облік протиборства суспільних сил).

Раціональне рішення – це акт здійснення управлінської дії, спосіб вираження ефективних управлінських рішень; свідомий вибір самої кращої альтернативи; вибір курсу дій. На ухвалення управлінських рішень впливають знання і досвід, наявність своєчасної інформації, здатність застосовувати спеціальну техніку ухвалення рішень; система вірувань і переконань, здатність відстояти найефективніше управлінське рішення і вплинути на розвиток ситуації в країні, місті, регіоні, підприємстві, організації.

Таким чином, основні етапи ухвалення раціонального управлінського рішення:

1. Усвідомлення потреби в рішенні.

2. Діагностика і казуальний аналіз.

3. Оцінка результатів і зворотний зв'язок.

4. Розробка варіантів рішення.

5. Реалізація рішення.

6. Вибір найкращого результату.

7. Спонукання співробітників до участі в ухваленні управлінського рішення.

Найбільш поширеними методами оптимізації управлінських рішень є: математичне моделювання, метод експертних оцінок, метод мозкового штурму (мозкова атака), теорія ігор.

Математичне моделювання застосовують в тих випадках, коли управлінське рішення приймається на основі численної цифрової інформації, яка може бути легко формалізована. Широке використання математичних моделей дозволяє дати кількісну характеристику проблеми і знайти оптимальний варіант її рішення. Основними етапами оптимізації управлінського рішення за допомогою математичних методів є:

1. Постановка завдання.

2. Вибір критерію ефективності, який повинен виражатися однозначно, наприклад певним числом, і відображати міру відповідності результатів вирішення поставленої мети.

3. Аналіз і вимір змінних величин (чинників), що впливають на величину критерію ефективності.

4. Побудова математичної моделі.

5. Математичне вирішення моделі.

6. Логічна і експериментальна перевірка моделі й отриманого з її допомогою рішення.

7. Розробка рекомендацій з практичного використання отриманих результатів.

Методи експертних оцінок застосовуються в тих випадках, коли завдання повністю або частково не піддається формалізації і не може бути вирішене математичними методами.

Експертиза є дослідженням складних спеціальних питань на стадії розробки управлінського рішення особами, що володіють спеціальними знаннями, та досвідом, з метою здобуття висновків, думок, рекомендацій і оцінок. Експертний висновок оформлюється у вигляді документу, в якому фіксуються хід дослідження і його підсумки. У введенні вказується: хто, де, коли і у зв'язку з чим організовує і проводить експертизу. Далі фіксується об'єкт експертизи, вказуються методи, застосовані для його дослідження, і отримані в результаті дослідження дані. У завершальній частині містяться висновки, рекомендації і практичні заходи, пропоновані експертами.

Найбільш ефективне вживання методу експертних оцінок при аналізі складних процесів, що мають в основному якісні характеристики, при прогнозуванні тенденцій розвитку торгівельної системи, при оцінці альтернативних варіантів рішення.

Метод мозкового штурму (мозкова атака) застосовується в тих випадках, коли є мінімум інформації про вирішувану проблему і встановлені стислі терміни для її вирішення. Тоді запрошуються фахівці, що мають відношення до даної проблеми, їм пропонується брати участь у форсованому обговоренні її рішення. При цьому суворо дотримуються наступні правила:

- всі висловлюються по черзі;

- говорять, лише коли можуть запропонувати нову ідею;

- вислови не критикуються і не засуджуються;

- всі пропозиції фіксуються.

Зазвичай цей спосіб дозволяє швидко і правильно вирішити виниклу проблему.

Різновидом методу мозкового штурму є думка журі. Суть цього методу полягає в тому, що до обговорення проблеми притягуються фахівці різних сфер діяльності, що взаємодіють між собою. Вживання даного методу сприяє генеруванню нових ідей і альтернативних варіантів.

Одним з методів оптимізації управлінських рішень в умовах ринкової конкуренції є використання методів, використовуваних в теорії ігор, суть яких полягає в моделюванні дії прийнятого рішення на конкурентів.

Методи оптимізації управлінських рішень можуть доповнювати один одного і використовуватися комплексно при розробці важливих управлінських рішень.

Вибір методів оптимізації управлінських рішень значною мірою залежить від інформаційного забезпечення менеджменту.