Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_vse.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
404.48 Кб
Скачать

29. Психологічна школа права.

Свій розвиток вона отримала в працях таких видатних вчених, як Петражський, Дьюн, Меріл, Рос, Еліот.

Право, за вченням даних представників, є належність світу психіки і являє собою імперативно-атрибутивні (обов’язково-вимагальні) периживання людей.

Псих. школа розрізняє етичний борг як правовий та моральний обов’язок.

Якщо наш борг в етичному усвідомлені є зв’язаним по відношенню з іншою людиною, психічно зафіксований за нею як належний їй, а друга людина має права на наш борг, на виконання нами обов’язків, то в цьому випадку мова йде за юридичний борг.

Якщо ж обов’язок не являється нам як належний іншому, а інший не має права на виконання нашого боргу, то мова йде про моральний борг.

В основі правових переживань лежать атрибутивні (вимагальні) емоції боргу, а в оснонові моральних переживань - імперативні (обов’язкові, але не без вимагальні).

Якщо в правовій сфері слід вирізняти парний характер суб’єктів та об’єктів (хто зобов’язаний і на що він має право, хто має право вимоги і на що він має право вимоги), то в моральній сфері слід знати хто зобов’язаний та до чого зобов’язаний.

Психологічна теорія розділяє право на автономне (чи інтуїтивне) та позитивне (чи гетерономне).

Автономне право - переживання, що виконуються по зову совісті. Позитивне - те, що в нормативному акті.

Виділяють дві функції права : розподільчу (правова психіка розподіляє різні матеріальні блага між індивідами та їх об’єднаннями) та організаційну (наділення суб’єктів владними повноваженнями.

30 Поняття галузі права, інституту права.

Галузь права та інститут права є складовими елементами правової системи суспільства

Галузь права - відносно самостійний підрозділ ситеми права, який складається з правових норм, що врегульовують якісно специфічний вид суспільних правовідносин, тобто об’єднані загальністю предмета та методу правового регулювання. (цивільне, кримінальне, трудове, земельне, сімейне, конституційне, цивільне процесуальне, кримінально-процесуальне, адміністративне, виправно-трудове...)

Підгалузь права - це складова частина галузі права, яка об’єднує норми права, які регулюють суспільні відносини певного виду. (авторське, винахідницьке, банківське право...)

Інситут права - це таке угрупування норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює певний конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин. (інститут права власності, деліктних зобов’язань...)

Є і вторинні угрупування системи права - комплексні галузі та інститути права (екологічне, господарське) та міжгалузеві комплекси (природоохоронне, морське...).

Для виділення в окрему галузь права необхідна специфіка предмету правового регулювання та методу.

31. Правові ознаки конституційної (парламентської) монархії.

Конституційна монархія представляє собою таку форму правління, при якій влада монарха значно обмежена представницьким органом. Як форма правління, конституційна монархія виникає в період становлення буржуазного суспільства. Вона буває парламентською та дуалістичною.

Ознаки парламентської монархії :

  • уряд формується з представників визначеної партії, що отримали більшість голосів на виборах;

  • лідер даної партії стає главою держави;

  • в законодавчій, виконавчій та судовій сферах влада монарха є символічною;

  • законодавчі акти приймаються парламентом та символічно підписуються монархом;

  • уряд несе відповідальність перед парламентом, а не перед монархом.

При даулістичній монархії влада носить подвійний характер. Юридично та фактично влада розділяється між урядом, що формується монархом, та парламентом. Уряд формується незалежно від партійного складу та не підзвітний парламенту. (наприклад, Кайзеровська Германія 1871-1918 року).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]