Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDP_vse.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
404.48 Кб
Скачать

67.Поняття та ознаки державного суверенітету .

Сувереніте́т — виключне право здійснювати верховну владу у певній державі (рідше — на окремій території, над окремою групою осіб) незалежно від будь-кого (відповідно суверенітет частково тлумачиться як «повна незалежність»).

Проявляється у властивості державної влади самостійно видавати загальнообов’язкові для всіх членів суспільства правила поведінки, визначаючи і забезпечуючи єдиний правопорядок, права і обов’язки громадян, посадових осіб, державних, партійних, громадських організацій і органів.

Розділяють три види суверенітету:

-державний; -народний; -національний.

Існує повний, формальний і частково обмежений суверенітет.

68.Конституція України - місце в системі нормативно-правових актів

Сучасна система пpава Укpаїни складається із галузей права - адміністративного, фінансового, цивільного, тpудового, пpава соціального забезпечення, кpимінального, цивільно-пpоцесуального, кpимінально- пpоцесуального та ін. Сеpед них конституційне пpаво займає провідне місце. Пpовідна pоль цієї галузі пpава визначається такими фактоpами:

1) суспільними відносинами, які вона pегулює;

2) її джеpелом є Конституція, ноpми якої є висхідними для всіх галузей пpава;

3) вона встановлює основоположні пpинципи конституційного ладу, що є важливими ноpмами і для інших галузей пpава;

4) вона фіксує основні пpава і свободи людини і гpомадянина, pеалізація яких поpоджує пpавовідносини в інших галузях пpава;

5) вона встановлює пpинципи деpжавно-теpитоpіального устpою;

6) вона встановлює систему оpганів деpжавної влади, наділяє їх повноваженнями і визначає основні пpинципи їх діяльності;

7) вона pегулює сам пpоцес ствоpення пpава, визначає види пpавових актів.

Конституційні ноpми і пpинципи лежать в основі всієї поточної ноpмотвоpчої діяльності. Норми інших галузей пpава конкpетизують пpавила поведінки, що встановлені ноpмами конституційного пpава.

69. Поняття та структура правопорушення. Види правопорушень. Проступки та злочини.

Правопорушення - це винна поведінка праводієздатного індивіда, яка протирічить вимогам норм права, заподіює шкоду іншим особам і тягне за собою юридичну відповідальність.

Ознаки правопорушення : виражається в дії чи бездіяльності; протирічить приписам норм права; як правило винність в формі умислу чи необережності; заподіяння шкоди протиправним діянням причиновий зв’язок між протиправним діянням та шкідливими наслідками; тягне за собою міри державного примусу.

Види правопорушень :

  • Проступки - такі правопорушення, які характеризуються меншою ступінню суспільної безпеки в порівнянні з злочинами і посягають на окремі сторони правового порядку, що існує в суспільстві.

  • Дисциплінарні проступки - правопорушення, що складаються в сфері службових відносин і порушують порядок відносин підпорядкованості по службі.

  • Адміністративні проступки - правовідносини, що посягають на встановлений законом суспільний порядок, на відносини в сфері виконавчої і розпорядчої діяльності орагнів держави.

  • Цивільний проступок - правопорушення, що скоюються в сфері майнових та немайнових відносин, що являють для людини духовну цінність.

  • Злочин - передбачене крим. законом суспільно небезпечне діяння , що посягає на суспільний лад України, його політичну і економічну системи, власність, особу, політичні, трудові, майнові та інші права і свободи громадян, а так само інше передбачене крим. Законом суспільно небезпечне діяння, яке посягає на правопорядок.

Структура : Об’єкт (суспільні відносини, що регулюються та охороняються правом); Суб’єкт (особи (юр. чи фіз.), що наділені правосуб’єктністю); Об’єктивна сторона (протиправність та суспільна небезпека поведінки суб’єкта); Суб’єктивна сторона (наявність вини).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]