Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сп. ігри _ ГАНДБОЛ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
57.86 Кб
Скачать

14. Ловіння і передача м’яча зігнутою рукою від голови

І етап.

1) Ознайомити з технікою ловіння і передачі м’яча зігнутою рукою від голови та застосування прийому у тактичних діях

  • пояснення техніки ігрового прийому

ЛОВІННЯ М'ЯЧА. Ловлення м'яча під час гри в гандбол є одним із основних ігрових прийомів, який характеризує технічну підготовку гравців, та одним із основних компонентів гри. Гравець фізично обдарований, який володіє сильними і влучними кидками, не принесе користі команді, якщо в нього недостатня техніка ловіння м'яча.

Є два види ловлення м'яча: ловлення м'яча однією рукою і ловіння двома руками. Ловіння м'яча залежить і від того, на якій висоті від майданчика летить м'яч, з якого напрямку і з якою швидкістю; можна відрізнити ловіння м'яча, який котиться по майданчику або відбивається від нього. Найпоширенішим способом і найбільш ефективним є ловіння м'яча двома руками.

У гандболі необхідно ловити м'яч, який летить високо, на рівні грудей, низько, котиться, відскакує від майданчика. В залежності від траєкторії польоту м'яча виділяють п'ять способів його ловіння двома руками. Найчастіше гравець ловить м'яч, який летить на рівні грудей. При цьому доцільно робити крок назустріч м'ячу.

Ловіння м'яча двома руками можна розділити на три фази: підготовчу, основну, кінцеву. Найчастіше гравець ловить м'яч, який летить на рівні його грудей.

У підготовчій фазі гравець витягає руки назустріч м'ячеві під кутом, при цьому пальці розведені, а великі пальці відведені назад і майже торкаються один одного виконують "дно лійки", яка зроблена долонями рук і пальцями. Гравець одночасно робить крок назустріч м'ячу.

В основній фазі в мить торкання м'яча пальцями руки починають згинатися в ліктях, і м'яч щільно ловиться пальцями. У той момент, коли гравець оволодів м'ячем, починається заключна фаза.

У заключній фазі відбувається незначна амортизація сили польоту м'яча і підготовка до наступної дії, зумовленою ігровою ситуацією.

При виконанні інших способів ловіння м'яча двома руками у підготовчій фазі змінюється положення рук..

Передачі м'яча. Передача - ігровий прийом, за допомогою якого гравець направляє м'яч партнерові.

Передача зігнутою рукою зверху. Передача м'яча зігнутою рукою зверху найбільш поширена в гандболі. Вона може застосовуватися під час передачі м'яча на будь-яку відстань, з будь-якою силою і майже з будь-якого положення, в якому знаходиться гравець.

Гравець, який передає м'яч правою рукою, ліву ногу виносить вперед, водночас починаючи виконувати замах руки з м'ячем. Праву руку піднімають найкоротшим шляхом догори і відводять назад, вагу тіла переносять на праву ногу. З початком передачі плече і передпліччя починають рухатися вперед, водночас починає переноситися вага тіла на передню ногу, закінчується передача рухом кисті руки, яка визначає напрямок лету м'яча.

ПЕРЕДАЧА М'ЯЧА ЗІГНУТОЮ РУКОЮ ЗВЕРХУ. Передача м'яча зігнутою рукою зверху найбільш поширена в гандболі. Вона може застосовуватися під час передачі м'яча на будь-яку відстань, з будь- якою силою і майже з будь-якого положення, в якому знаходиться гравець.

Гравець, який передає м'яч правою рукою, ліву ногу виносить вперед, водночас починаючи виконувати замах руки з м'ячем. Праву руку піднімає найкоротшим шляхом догори і відводить назад, вагу тіла переносить на праву ногу. З початком передачі плече і передпліччя починають рухатися вперед, водночас починає переноситися вага тіла на ногу, що попереду. Закінчується передача рухом кисті руки, яка визначає напрямок лету м'яча

  • показ, демонстрація

МОД – фронтальний

2) АПРОБАЦІЯ ЕЛЕМЕНТА ТЕХНІКИ УЧНЯМИ

- імітація передачі без м’яча, з м’ячем (не випускаючи)

- підкинути і зловити м’яч перед собою, після відскоку від майданчика

- підкинути лівою рукою, зловити правою і навпаки

- ловіння м’яча, який котиться по майданчику

МОД – фронтальний, груповий

СВВ – одночасний, почерговий

ІІ етап

3) НАВЧИТИ ПОСТАНОВЦІ ТА РОБОТІ РУК ПРИ ЛОВІННІ М’ЯЧА ДВОМА РУКАМИ ТА ПЕРЕДАЧІ М‘ЯЧА ЗІГНУТОЮ РУКОЮ ВІД ГОЛОВИ

- передачі в парах на місці, дистанці 4-5 м. (м‘яч летить високо, низько)

- з відскоком від майданчика

- ті ж вправи, дистанція 7-8 м.

- передачі в русі вперед і назад без зміни місця гравцями

4) НАВЧИТИ КИДКОВИХ КРАКІВ ТА УЗГОДЖЕНОСТІ РУК З НОГАМИ

- передача м‘яча з кроком

- передача м‘яча після 3-х кроків

- після передачі та прийому гравці швидко перебігають, міняючись місцями

- в трійках, з перебіганням, в русі

- передача та ловіння м‘яча в русі в зустрічних колонах, дистанція 6-8 м.

МОД – груповий

СВВ – почерговий

ІІІ етап.

5) ЗАКРІПИТИ ТА УДОСКОНАЛИТИ ТЕХНІКУ ЛОВІННЯ ТА ПЕРЕДАЧІ М‘ЯЧА ЗІГНУТОЮ РУКОЮ ВІД ГОЛОВИ

- передачі в русі в парах, трійках у напрямку воріт

- рухлива гру «Боротьба за м‘яч»

Дві команди. М'яч у однієї команди, яка намагається утримати його, за допомогою передач зігнутою рукою зверху, якомога довше. Гравці з іншої команди намагаються перехватиги м'яч.

- рухлива гра «З чотирьох сторін»

Чотири команди, які шикуються в шеренги. Навпроти кожної команди на однаковій відстані знаходяться каштани команд, які послідовно виконують передачу своїм гравцям своєї

МОД – груповий, змагальний

СВВ – потоковий, одночасний