Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

1. Склад оборотних коштів підприємства та їх характеристика.

Відповідь. Оборотні кошти (ОК), на відміну від основних, споживаються в кожному виробничому циклі і повністю переносять свою вартість на готовий продукт. У свою чергу оборотні кошти підрозділяються на виробничі оборотні фонди і фонди звернення.

До виробничих оборотних фондів відносять:

Виробничі запаси - предмети праці, які ще не вступили безпосередньо у виробничий процес: сировина; основні матеріали; допоміжні матеріали; купувальні напівфабрикати; комплектуючі вироби; паливо і пальне; тара і тарні матеріали; малоцінні предмети і ті, які швидко зношуються.

Оборотні фонди, що вступили у виробничий процес, є засобами у виробництві.

Засоби у виробництві:

  • незавершене виробництво – предмети праці, що знаходяться в процесі виробництва до виходу готового продукту (незавершена продукція, така, що знаходиться на різних стадіях технологічного процесу);

  • напівфабрикати власного виробництва.

Процес виробництва закінчується випуском готової продукції, яка вступає в сферу обороту для реалізації.

Для здійснення всіх цих операцій підприємства мають в своєму розпорядженні фонди обороту:

      • готова продукція на складі підприємства;

      • продукція відвантажена покупцеві, але ще не сплачена ним (термін оплати ще не настав);

      • грошові кошти, отримані від реалізації продукції, але ще не витрачені на придбання оборотних фондів для майбутнього виробничого процесу (каса, рахунок в банку);

      • засоби в розрахунках - дебіторська заборгованість.

Сукупність виробничих оборотних фондів і фондів обороту, виражених в грошовій формі, складає оборотні кошти підприємств.

2. Основні класифікаційні ознаки, за якими групуються основні фонди підприємства, та їх характеристика.

Відповідь. Основні фонди класифікують за наступними ознаками:

1. Залежно від характеру участі ОФ в процесі виробництва:

  • промислово-виробничі – які беруть участь в процесі виробництва готової продукції, обслуговуючи виробничий процес, створюючи умови для виробництва, які служать для зберігання і переміщення вантажів;

  • невиробничі – призначені для задоволення побутових і культурних потреб працівників підприємства, тобто житлові будинки, їдальні, клуби, дитячі садки та ін., а також устаткування, апарати, прилади тощо, невиробничого призначення (підприємства, які знаходяться на «балансі»).

2. За функціонально-видовою характеристикою: будівлі; споруди; передавальні пристрої; машини й устаткування, в т.ч.: - силові машини та устаткування; - робочі машини й устаткування; - вимірювальні та регулюючі прилади і пристрої тощо - транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар (меблі); та інше.

3. Залежно від участі в процесі виробництва готової продукції:

  • активні – засоби праці, які безпосередньо беруть участь в здійсненні виробничого процесу, визначають обсяг виробництва та рівень продуктивності праці (машини, устаткування, інструменти);

  • пасивні - забезпечують можливість здійснення виробничого процесу (будівлі, передавальні пристрої, споруди, інвентар тощо).