Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по Історії України.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
103.97 Кб
Скачать

Білет 1.

1.Культурно-духовне життя України 1917-1920рр.

Тимчасовий поворот до нових принципів керування життям країни на засадах НЕПу почав приносити переконливі результати не лише в галузі господарювання, а й культурно-духовній сфері. Від самого початку політика українізації наштовхувалася на опір з боку русифікованої верхівки КП(б)У. але завдяки наркомату освіти українізація прохолодила успішно. Якщо в 1922р українською мовою здійснювалось на 20%діловодства, то в 1027р вже понад 70%. У 1929р навчання укр..мовою вели понад 80% загальноосвітніх шкіл, понад 75% технікумів і 30% ВНЗ. Тираж укр.. газет збільшився в 5 раз. Чимало позитивних змін завдяки українізації сталося в літературі, науці та мистецтві. В 1925р була створена «Вільна академія пролетарської літератури», яка об’єднала 22 письменника і поети (Довженко, Куліш, Хвильовий, Яновський, Сосюра, Тичина). У центрі боротьби літературних течій опинився Хвильовий, який у своїх творах відтворював об’єктивну історичну картину тих часів. Сформульоване ним гасло «Геть від Москви!» закликало не копіювати здобути російської літератури, а творчо перероблювати національні традиції і світовий літературний досвід.

2.Дисиденських рух.

Дисидентських рух-рух інакомислячих, який був накопичений на те що радянська держава згідно конституцій. Кожна людини повинна знати правду, але ніякої правди не було полу правда. Перший деседент – Левка Лук’яненко, який в 50-тих р. по закінченню інституту був направлений на роботу в західну Україну. Тому Лук’яненко швидко проник ся духом свободи, адже залишалося свіжою пам’яті нещодавна боротьба представників ООН УПА. 1959р. він утворив українську селянську спілку. Мета: незалежність української республіки. Після відкриття організації Лук’яненка звинуватили у зраді Батьківщини і йому загрожував розстріл, який замінили на 15р. Друга хвиля диседенства були 1965р. в Києві коли перед презентацією фільму «Тіні забутих предків» в кінотеатрі України виступили представники інтелігенції (Мороз, Стус, Світличний та ін.)і намагались донести до глядачів правду яку приховувала влада. Розпочалися арешти, людей відправляли до в’язниць, а іноді й до псих лікарень. Третя хвиля розпочалась в середині 70-тих р. після підписання важливого документа світового значення (Гельсінський заключний акт 31 серпня 1975р.), де червоною ниткою головним пунктом було: «Жодна країна не має права втручатися у справи іншої країни». Тому в Україні 1976р. утворено українську гельсінську спілку, яку очолив письменник М. Руденко. І брали активну участь Лук’яненко, який щойно одсидів 15р. і генерал КГБ П. Григоренко. Всі вони втримують різні терміни ув’язнення. Лише в другі половині 80-тих р. під час перебудови в Україну буде надходити правда.

Білет 2.

1.Денікінський окупаційний режим.

Навесні 1919р. з Північного Кавказу через Україну на Москву рухається 150тис. денікінська армія під тиском якої більшовики починають відступ. На Україні встановлено денікінський окупаційний режим влітку 1919р: 1.українську губернії поділялись на: Київщину, Харківщину, Новогір’я, 2.робочий день сягав до 12годин, 3.відповідно поміщицьке землеволодіння, 4. З кожного дворища окремо податок 5 пудів вівса. 5.за співробітництво з більшовиками смерть, через повішання, 6.за не виконання наказу-смерть. Отже, не був кращим не був гіршим за більшовицький. Денікін не до йде до Москви 150км. І вже восени 1919р. почнуть загальний контр наступ і рештки денікінських опиняться в Криму, у барона генерала Петра Врунгеля. І на початку 1920р. Денікін втік до Франції.