Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

14. Поняття заробітної плати та її основні форми та системи.

Відповідь. Згідно Закону України “Про оплату праці” заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому вираженні, яке за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Форми і системи оплати праці є необхідним елементом організації оплати праці. Основною умовою, що дозволяє перетворити матеріальну зацікавленість працівника на один з дієвих засобів підвищення ефективності виробництва, є встановлення безпосередньої залежності розмірів оплати праці від його кількості і якості, від виконання тих або інших норм показників. Це досягається за допомогою вживання відповідних форм і систем оплати праці. Застосовуються наступні основні форми оплати праці:

1) Відрядна – оплата працівникові або бригаді нараховується за фактично вироблений об'єм продукції. Має наступні системи:

а) пряма відрядна – заробітна плата нараховується за виконану роботу по встановленій незмінній розцінці за кожну одиницю виробленої продукції.

б) при відрядно-преміальній системі до заробітної плати, нарахованої за відрядними розцінками, додається премія за додаткові результати в порівнянні зі встановленими нормами (за зниження трудомісткості виготовлення продукції, підвищення якості продукції, освоєння нових норм вироблення та ін.);

в) при відрядно-прогресивній системі розцінки на одиницю виконуваних робіт понад встановлені норми прогресивно збільшуються (за спеціальною шкалою);

г) при відрядно-непрямій системі заробітна плата нараховується допоміжним робітникам залежно від результату роботи обслуговуваних ними основних робітників.

д) при акордній системі заробітна плата нараховується за весь об'єм робіт відповідно до договору.

2) Почасова форма оплати праці. Існують два різновиди (системи):

а) проста – заробітна плата працівникові нараховується по тарифній ставці (певного розряду) або окладу за фактично відпрацьований час.

б) почасово-преміальна – понад тариф виплачується премія за конкретні досягнення в роботі за заздалегідь встановленими показниками.

  1. Поняття економічного елементу витрат і характеристика статтей кошторису витрат.

Відповідь. Економічні елементи витрат – це економічно однорідні по складу витрати на випуск і реалізацію сукупної продукції підприємства незалежно від місця їх утворення. Угрупування витрат за економічними елементами призначене для виявлення всіх витрат на виробництво і реалізацію продукції по видах, тобто дозволяє визначити, що саме витрачається і на яку суму в цілому по підприємству (на весь об'єм продукції) без виявлення місця виникнення і віднесення витрат.

Використовується єдине для всіх промислових підприємств угрупування витрат за економічними елементами:

- матеріальні витрати;

- витрати на оплату праці;

- відрахування на соціальні заходи;

- амортизаційні відрахування;

- інші витрати.

У статтю “Матеріальні витрати” відносять: - сировина і матеріали, які використані як основні і допоміжні матеріали при виготовленні продукції (робіт, послуг) або для господарських потреб, технічних цілей; - купувальні напівфабрикати і комплектуючі вироби, які використані в діяльності підприємства;

До складу елементу "Витрати на оплату праці" включаються:

  • витрати на виплату основної заробітної плати;

  • витрати на виплату додаткової заробітної плати.

До елементу «Амортизаційні відрахування» відноситься сума нарахованої амортизації основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів.

До елементу "Інші витрати" відносяться:

  • витрати на відрядження фізичних осіб;

  • витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності підприємства;

  • витрати на проведення аудиту;

  • витрати на транспортне обслуговування тощо.