Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые_билеты_РПС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

2. Будівничий комплекс

Будівельний комплекс- це сукупність галузей мат в-ва і проектно-пошукових робіт, які забезпечують капітальне будівництво. До складу буд комплексу входять такі галузі мат в-ва: будівництво, пр-сть буд матеріалів, в-во буд конструкцій і деталей. У ряді наукових досліджень стр-ра буд комплексу розуміється більш широко: до нього включається також будівельне і дорожне маш-ня, спеціальна інфрастр-ра (науково-дослідні і дослідно-конструкторські орг-ції, вищі і середні спеціальні навчальні заклади, професійно-технічні училища, курси з підготовки будівельних кадрів; банківські установи, які фінансують буд-во; організації по мат-техні забезпеченню п-в, які входять до комплексу; спеціалізований транспорт). Буд-во охоплює всі регіони країни. Потужні будівельні орг-ції створені у великих містах. Так, у Києві діють холдінгова компанія «Кихвміськбуд», спеціалізовані будівельні організації по монтажних роботах, трансопртному, нафтогазовому, водогосподарському буд-ву. Великий обсяг різноманітних буд робіт виконують енергетики: створені проектно-пошукові інститути галузевого профілю (чорної металургії, хімії та ін.).Нині в-во буд мат-в більше ніж наполовину зосереджено в рамках будівельної індустрії, тобто в системі підрядних будівельних організації. Таким чином, будівельна індустрія і пр-сть буд матеріалів дуже тісно взаємодіють між собою, формуючи специфічні індустріально-будівельні територіальні сполучення. Сучасне життя сусп-ва без ефективного функціонування будівельного комплексу просто неможливе. Рівень його розвитку впливає на формування пропорцій і темпів розвитку галузей н/г, РПС і розвиток регіонів. Буд-во створює нові і реконструює діючі основні фонди (будівлі і споруд, призначеня для всіх видів виробничої і невир-чої діяльності людей). Від розвитку цієї галузі залежить буд-во житла, створення нових місті сіл, окремих мірорайонів, постійна реконструкція житлових фондів, буд-во промислових і с/г-х п-в, транспортних обєктів, лікарень, шкіл, торгових центрів тощо. Бцдівельний комплекс підтримує в належному стані обороноздатність країни, створює передумови для зростання в-ва в усіх галузях господарства. Буд комплекс як одна з найбільш капіталоємних і диференційованих виробничих систем справляє вагомий вплив на визначення темпів, масштабиів і розміщення в-ва. Тому при розміщенні капітального буд-ва враховується наявність буд орг-ції в регіоні. В той же час слабкість будівельної бази стримує тут промислове буд-во, створення великих комбінатів, галузевих і ТВК, фондоємної важкої пр-сті, які потребують великих обсягів робіт з капітального буд-ва.

3. Характеристика розміщення продуктивних сил Північно-Східного економічного району. (господарства)

Східний економічний район є одним з потужних індустріаль­но-аграрних господарських комплексів України. У цьому комп­лексі провідне місце посідає промисловість (75 % валового вну­трішнього продукту). За показниками обсягів промислового ви­робництва, вартості основних фондів і чисельності промислововиробничого персоналу Східний район посідає третє місце після Донбасу та Придніпров'я. Головні галузі спеціалізації — маши­нобудування, нафтогазова, хімічна, харчова промисловість.

Машинобудування і металообробка є провідними галузями, в иих зайнято понад 60 % усього промислово-виробничого персо­налу району. Місто Харків і область зосереджують близько 20 % машинобудування України.

Будівельна індустрія району створює понад 14 % усієї доданої вартості даної галузі, сільське господарство — 12,3 %. Більша ча­стина новоствореної вартості промисловості району створюється у Харківській області — 6,3 %.

У Східному районі історично склався багатогалузевий проми­словий комплекс.

У струк­турі промислової продукції переважає продукція обробної про­мисловості, зокрема, в Харківській і Сумській областях (відповідно 85,8 і 82,2 %). У Полтавській області цей показник менший — 69,4 %. Провідною галуззю промисловості є машинобудування і металообробка. Частка району в обсязі продукції України в цій галузі становить 26 %, а Харківської області — 15,3 %. Основни­ми галузями машинобудування і приладобудування є енергетичне та електротехнічне, яке представлене турбінним, електротехніч­ним, електромашинобудівним, кабельним та іншими виробництвами. У Східному економічному районі, зокрема в Харкові, зосере­джені важливі галузі машинобудування: енергетичне та електро­технічне, що випускають парові турбіни для теплових і атомних електростанцій та гідротурбіни великої потужності, турбогенера­тори, електродвигуни й електроустаткування для тепловозів, про­катних станів, шахтного устаткування; у Полтаві — заводи елект­ротехнічних виробів, газорозрядних ламп; у Сумах — заводи важкого компресоробудування та електроламп.

Транспортне машинобудування знаходиться в Кременчуці (ван­тажівки, тягачі й автосамоскиди, залізничні вагони).

Чимало приладобудівних заводів розташовано в Харкові, Су­мах, Полтаві. У Харкові, Полтаві, Кременчуці, Сумах, Ромнах роз­ташовані підприємства, на яких виробляють устаткування для різ­них галузей промисловості.

В економічному районі є великий центр авіаційної промисло­вості (Харків), де виробляють пасажирські і транспортні літаки. Можна виокремити види продукції машинобудування, з вироб­ництва яких район посідає помітне місце: автомобілебудування, виробництво телевізорів та пральних побутових машин.

Значне місце в структурі промисловості регіону посідає легка промисловість, обсяги якої становлять 13,4 % загальноукраїнсь­кого, в тому числі Харківської області — 5,1 %.

У регіоні є значний комплекс паливних галузей: газо- і нафто­добувної, нафтопереробної, а також торф'яної. Обсяг продукції па­ливної промисловості становить ЗО % від загальноукраїнського.

Будівельний комплекс у Східному районі є одним із найпотуж­ніших в Україні. На базі чисельних родовищ виробляються буді­вельні матеріали: цемент, залізобетонні вироби, черепиця, кера­міка, фаянс. Потужні підприємства будівельної індустрії працю­ють у Харкові, Полтаві, Сумах, Кременчуці. У Харкові, Полтаві, Кременчуці, Куп'янську діють домобудівні комбінати. У бага­тьох інших містах розташовані заводи будівельних матеріалів та цегельні заводи.

Області району характеризуються високим рівнем розвитку сільського господарства (обсяг валової продукції в розрахунку на одного жителя в Полтавській області, наприклад, майже на 50 % більший, ніж середньоукраїнський показник).

У даному районі агропромисловий комплекс розвивається в напрямках, характерних у цілому для лісостепової зони. Ос­новними товарними продуктами сільського господарства є зе­рно, цукровий буряк, соняшник, продукція тваринництва, пта­хівництво.

Харчова промисловість за обсягом виробництва посідає друге місце після машинобудування. Галуззю спеціалізації є м'ясна і молочна промисловість, обсяг виробництва продукції якої стано­вить 17,4% від загальноукраїнського показника. Виробництво м'ясної і молочної продукції по областях розподіляється так: Полтавська — 43,4 %, Сумська — 25,2, Харківська — 30,4 %.

Провідною галуззю харчової промисловості Сумської області є цукрова промисловість. На виробництві олії спеціалізується Хар­ківська область.

Основний обсяг транспортних перевезень здійснюється залі­зничним і автомобільним транспортом. Експлуатаційна довжина залізничних колій у регіоні — 22 301 км, автомобільних шляхів з твердим покриттям — 163,8 тис. км.

Через Східний район проходить відгалуження 9с транспорт­ного коридору № 9 (Крітський) Гельсинкі—Київ (Москва—Оде­са) Кишинів, Бухарест—Александрополіс.

Відгалуження 9 с — Ніжин—Конотоп—Хутір Михайлівсь­кий—Зернове — державний кордон з Росією, далі на Москву (за­лізничний варіант).

Поряд із залізничним коридором проходить і автомобільний.

Соціальна сфера у районі включає розгалужену систему за­кладів соціально-побутового комплексу, освіти, культури, охоро­ни здоров'я.

Білет №10