Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новые_билеты_РПС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

3.Характеристика розміщення продуктивних сил Подільського економічного району.

Подільський економічний район включає Вінницьку (утворена 1932р.), Тернопільську (1939р), Хмельницьку (1937р.) області Він має зручне економіко-географічне положення.

Район займає 10,1 % території України, у ньому проживає 4,4 мли чол. — 8,9 % населення держави . Це один з великих районів з багатими сільськогосподарськими ресурсами, Район розташо­ваний у центральній частині Правобережної України, на Поділь­ській і Придністровській височинах, у зоні з родючими грунтами і достатнім зволоженням, що позитивно сприяє розвитку агропромислового комплексу як профілюючої галузі господарства. Розвинута транспортна мережа забезпечує можливості дли економічних і культурних зв'язків з Карпатським, Подільським. Центральним і Південним економічними районами та республі­кою Молдовою. Близькість району до державного кордону Украї­ни з Білоруссю, Молдовою, Румунією, Польщею, Угорщиною, Словаччиною дає змогу розвивати на його території галузі і ви­робництва, продукція яких експортується або може експортува­тися у ці країни.

Головною експортоспроможною галуззю району є харчова промисловість з такими її підгалузями, як цукрова, кондитерська, м'ясна, плодоовочеконсервна, промисловість горілчаних виробів тощо. Експортне значення має й машинобудування району.

Район у цілому характеризується більш низькою, ніж у серед­ньому по Україні густотою населення (72,2 чол./км ); трохи біль­ше половини населення становлять сільські жителі. Мережа роз­селення характеризується наявністю порівняно розгалуженої сис­теми сільського розселення та міської системи розселення, пре­дставленої в основному невеликими містами (у минулому вони мали назви «містечок»).

За рівнем промислового розвитку на район припадає 3,4 % ви­пуску товарної продукції промисловості в Україні. Поділля спе­ціалізується на сільськогосподарському виробництві, на основі якого сформовано потужний агропромисловий комплекс. Поділля вирізняється, насамперед, високим рівнем виробницт­ва продукції землеробства і тваринництва й займає щодо цього че­тверте місце серед економічних районів в Україні. Виробництво зерна, передусім озимої пше­ниці і кукурудзи, є спеціалізацією району. Вирощують цукровий буряк. Розташовані великі товарні масиви плодових насаджень. Виробни­чу спеціалізацію всіх областей району визначає й овочівництво. Район спеціалізується й на харчовій галузі АПК, випуску сільськогосподарської техніки, мінеральних добрив. Провідне місце належить цукровій промисловості. Розвинута свого часу легка промисловість . Галузями спеціалізації промислового вироб­ництва тут є неметаломістке машинобудування і металообробка, у тому числі харчове та сільськогосподарське, лісова, деревооб­робна і целюлозно-паперова промисловість, легка і харчова про­мисловість, промисловість будівельних матеріалів.

Поділля має потужний науково-технічний потенціал, який може бути задіяний у реалізації науково-технічної політики. Гар­монійне поєднання наявного природно-ресурсного, виробничого і науково-технічного потенціалу та вдале їх використання є основ­ним пріоритетним напрямом розвитку Подільського економічно­го району.

Районоутворюючим центром усього Поділля є місто Вінниця, великий промисловий центр, основною галуззю спеціалізації якого є машинобудування. Підприємства випуска­ють підшипники, електротехнічні вироби, радіоапаратуру, трак­торні агрегати. Вінниця — центр харчової (м'ясний і масло­жировий комбінати, консервний, спиртовий заводи, кондитерська фабрика) і легкої (взуттєва і шкіряно-галантерейна фабрики) промисловості, а також підприємств будівельних матеріалів і де­ревообробної галузі.

В Тернопільській області розташоване машинобудування і металооб­робка, легка і харчова промисловість. В АПК це — виробництво продукції транспортного і сільськогосподарського машинобуду­вання, переробка місцевої сільськогосподарської сировини (цук­рові буряки, картопля, зернові, продукція тваринництва).

Хмельницька область є індустріально-аграрною. Галузі спеціалізації: нематеріаломісткі машинобудування і металообробка, легка і харчова промисло­вість, у тому числі виробництво широкого спектра товарів на­родного споживання — від телерадіоапаратури до тютюнових виробів, виробництво продукції транспортного і сільськогоспо­дарського машинобудування, переробка місцевої сільськогоспо­дарської сировини (зернових культур, цукрових буряків, картоп­лі, продукції тваринництва, плодів та овочів тощо).

Білет № 22