Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Праця в природі.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
28.74 Кб
Скачать

3. Зміст праці дітей в природі в кожній віковій групі дитячого саду

Трудове виховання в програмі є обов'язковим компонентом розвитку базових і творчих здібностей дитини, найважливішим засобом формування культури міжособистісних відносин. Ставиться завдання поступового розвитку у дітей (з урахуванням вікових можливостей) інтересу до праці дорослих, бажання трудитися, виховання навичок елементарної трудової діяльності, працьовитості.

Ці завдання вирішуються через ознайомлення дітей з працею дорослих і через безпосередню участь дітей у посильній трудовій діяльності в дитячому садку і вдома. При цьому особливо підкреслюється роль ознайомлення з суспільною спрямованістю праці, його соціальною значимістю, формується шанобливе ставлення до людей праці.

У кожній віковій групі визначено види і зміст трудової діяльності дітей, завдання, які вирішуються в процесі дитячої праці.

Організовуючи трудову діяльність, вихователь забезпечує всебічний розвиток дітей, допомагає їм знайти упевненість в своїх силах, сформувати життєво необхідні вміння та навички, виховує відповідальність і самостійність. Необхідно так організувати працю дітей, щоб він активізував фізичні сили і розумову діяльність дітей, доставляючи їм радість, дозволяв відчувати себе значущим і компетентним.

5. Керівництво вихователя працею дітей

Молодші групи. Діти допомагають вихователю в догляді за тваринами і рослинами в куточку природи і на ділянці. Вони отримують індивідуальні доручення, що складаються з 1-2 трудових операцій (взяти готовий корм для птахів і покласти в годівницю, полити рослину заздалегідь приготованою водою та ін) Праця цей короткочасний, але вихователь по черзі привертає до нього всіх дітей.

У другій молодшій групі можливо організація праці всього колективу дітей. Роботу організовують як «працю поруч» - діти не відчувають ніякої залежності один від одного. Це дає можливість кожній дитині діяти в індивідуальному темпі, що дуже важливо коли він тільки опановує навичками. І в той же час у колективній праці виховується інтерес до спільної праці.

У другій молодшій групі можливо організація праці невеликими підгрупами. Кожна підгрупа виконує одну трудову операцію: обтирає рослини, або садить горох на грядці, або поливає клумбу.

При навчанні навичкам роботи у природі дітям молодшої групи показують кожен етап трудової операції, одночасно організовуючи виконання її всіма дітьми. Вихователь поєднує показ з поясненням, і діти поетапно виконують трудові операції.

Праця дітей молодшого віку проходить за участю вихователя або під його наглядом. Вихователь допомагає малюкам, якщо вони в чомусь або вагаються, показує прийоми виконання завдання, заохочує тих, хто добре впорався з дорученою роботою.

Середня група. Форми організації дітей цього віку в процесі праці ті ж, що і в молодшій групі. Велике місце займають індивідуальні доручення, але вони носять тепер більш тривалий характер. Діти виконують одне і те ж доручення протягом 2-3 днів. Праця підгрупами має свої особливості: одночасно можуть працювати 2 підгрупи і виконувати різні трудові операції (але не більше двох). Навички дітей середньої групи ще недосконалі, тому необхідно постійну увагу вихователя до способів їх роботи, щоб не завдати шкоди рослинам і тваринам.

Колективні форми праці вихователь використовує тоді, коли необхідно познайомити дітей з новими трудовими операціями.

Діти середньої групи у праці більш самостійні. Навчаючи їх нової трудової операції, вихователь показує і пояснює всі завдання, а потім ділить його на послідовні етапи (провести борозенку, покласти насіння, засипати землею, полити). Стежачи за виконанням кожного етапу, нагадує про послідовність дій, способи використання обладнання, використовуючи показ , пояснення.

Характер оцінки змінюється: вихователь дає оцінку по ходу праці дітей і тут же при потребі пропонує виправити помилку. Він вчити дітей розуміти необхідність праці, показує, чому треба виконати ту чи іншу трудову операцію. Оглядає разом з дітьми рослини, проводить рукою по великих листю, виявляє, що вони припадають пилом, потрібно вимити; вказує рослина, яке необхідно помити.

Т.ч., в середній групі ускладнюються форми організації дітей в процесі праці та методика керівництва праці в природі.

Старші групи. У дітей старшого дошкільного віку необхідно формувати вміння не тільки ухвалити, але і поставити трудову завдання, представити результат її виконання, визначити послідовність операцій, відібрати необхідні інструменти, самостійно вести трудовий процес (при невеликій допомоги вихователя). Індивідуальні доручення з догляду за рослинами і тваринами стають тривалими. Дитині доручають виростити рослину в подарунок малюкам, мамі. 2-3 дітям дають тривалі доручення - доглядати за грядкою на городі, за клумбою і т.д.

У старшій групі вводяться чергування дітей у куточку природи. Організовуючи чергування, вихователь проводить заняття на якому знайомить дітей з обов'язками чергових, нагадує способи догляду за мешканцями куточка природи, знайомить з новими. Одночасно чергують 2-3 дітей. Чергових підбирають таким чином, щоб разом з дітьми які вміють добре працювати, чергували діти з недостатньо сформованими навичками. Тривалість чергувань повинна бути не більше 3 днів. Чергування виховують у дітях почуття відповідальності, діловитість.

Керівництво вихователя роботою чергових направлено на формування необхідних навичок і вмінь догляду за тваринами і рослинами, а також на розвиток колективних взаємин дітей і правильного ставлення до праці. При передачі чергувань діти розповідають всій групі, як вони доглядали за тваринами і рослинами, що нового і цікавого помітили у розвитку рослин, в поведінці тварин. Хлопці оцінюють роботу, виконану черговими, висловлюють судження про її якість.

За рівнянню з попереднім віком значно ускладнюється організація колективної праці старших дошкільників. Для загального праці діти поділяються на підгрупи. Кожна підгрупа виконує те чи інше доручення, а результат виходить загальний, наприклад колективна робота в куточку природи і т.д.

Має місце найбільш складний вид колективної праці - праця спільний. З цього типу може бути організований працю на городі і квітнику. Одна підгрупа скопують грядки, інша рихлить землю, третя робить на них борозенки і сіє насіння. При організації колективної праці вихователь допомагає дітям розбитися на ланки, розподілити обов'язки між ланками і всередині них. Спостерігаючи працю дітей, вихователь надає допомогу, дає поради, вказівки.

Ведучий прийом навчання старших дошкільників нового виду праці - пояснення. Показ способів застосовується в основному при ознайомленні з новою Рудова операцією.

Особливість керівництва працею старших дошкільнят полягає в тому, що вихователь обговорює з дітьми, що потрібно зробити і як виконати роботу. Дітей привчають не тільки бачити, але і планувати послідовність виконання окремих трудових операцій, заздалегідь розподіляти обов'язки, самостійно готувати весь необхідний інвентар.