Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерна схемотехніка .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

4.Тригери

Цифрові пристрої зі зворотними зв'язками призначені для реалізації логічних функцій, значення яких залежить не тільки від значень аргументів у поточний момент часу, а й від значень аргументів у попередні моменти часу. Такі цифрові пристрої називають ще пристроями з пам'яттю.      Тригер - це елементарний пристрій зі зворотними зв'язками. Тригер має два стійких стани і може знаходитися у одному з них як завгодно довго. Переведення тригера з одного стану в інший здійснюється вхідними логічними сигналами. Одному стійкому стану відповідає логічна 1, а іншому - логічний 0. Таким чином, тригер може використовуватися для збереження однієї одиниці інформації - біта.      За видом вхідних сигналів розрізняють тригери з імпульсним і потенціальним керуванням. За способом запису інформації тригери поділяються на асинхронні, у яких запис інформації здійснюється у момент зміни інформаційного сигналу, і синхронні, у яких запис інформації здійснюється у певні, цілком визначені моменти дії спеціальних імпульсів синхронізації.      тригер складається з елемента пам'яті і пристрою керування, який забезпечує керування тригером залежно від комбінації вхідних сигналів.   Для побудови тригерів застосовуються логічні елементи, здебільшого І-НІ (NAND) та АБО-НІ (NOR), реалізовані на ТТЛ, ТТЛШ, І2Л та емітерно-зв'язаній логіці, а також на польових та комплементарних польових транзисторах.      RS-тригер. RS-тригер має два входи (S і R) і два виходи ( ) і може бути реалізований на двох логічних елементах АБО-НІ (NOR) , або на двох логічних елементах І-НІ (NAND).  D-тригер. D-тригер має один інформаційний вхід (D-вхід) і один вхід синхронізації (С - вхід) і два виходи: прямий (Q) і інверсний ( ).

Т-тригери. Тригери з одним входом, які з кожним імпульсом вхідного сигналу переходять у протилежний стан, називаються Т-тригерами, або лічильними тригерами, оскільки на їх основі зручно реалізувати лічильники імпульсів. Щоб забезпечити такий алгоритм роботи, необхідно ввести зворотні зв'язки з виходу тригера на його вхід.

 JK-тригер. JK - тригер має як і RS - тригер два керівних входи J і K.   JK-тригер називається універсальним, тому що на його основі можна реалізувати RS-тригер, D-тригер, Т-тригер.

Тригери є основою для побудови багатьох цифрових пристроїв: регістрів, подільників частоти, лічильників імпульсів. Тригер є також основним елементом пристроїв пам'яті.

5.Регістри

Регістри - це електронні пристрої, побудовані на основі тригерів і призначені для прийому, зберігання, перетворення, і передачі інформації у формі двійкових чисел. Розрядність регістра визначається кількістю тригерів, що входять до його складу, а, отже, і кількістю розрядів двійкового числа, яке може зберігати регістр. Другою важливою характеристикою регістрів є їх швидкодія, яка визначається швидкодією тригерів, що входять до складу регістрів.      Залежно від способу прийому й передачі інформації у двійковій формі регістри поділяються на послідовні, паралельні і універсальні.      Паралельний регістр. У ПарР всі розряди двійкового числа вводяться одночасно, паралельно в усі розряди. ПарР використовуються як пам'ять з великою швидкодією у цифрових пристроїв обробки інформації.Послідовний регістр. ПосР виконують операцію зсуву під час послідовного введення чи виведення інформації. Зсув двійкового числа реалізується перезаписом стану між сусідніми тригерами регістра у напрямі зсуву. Таким чином, кожний тригер регістра одночасно приймає інформацію з попереднього розряду і передає у наступний. Для уникнення збоїв і підвищення надійності застосовуються двотактні тригери.  Крім зберігання інформації, регістр зсуву використовується також для перетворення послідовного коду двійкового числа у паралельний.   У реверсивних регістрах зсув інформації може здійснюватися в обох напрямках, тому вихід кожного розряду має бути зв'язаний через логічні елементи із входами попереднього й наступного розрядів. Універсальний регістр. УнівР називається реверсивний регістр зсуву, у якому передбачена можливість паралельного занесення інформації, тобто в універсальному регістрі поєднані властивості паралельних і послідовних регістрів.