Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
140.29 Кб
Скачать

1. Семирівнева архітектура комп’ютерних мереж. Призначення рівнів і їх функціональні можливості

Будь-яка взаємодія між пристроями чи системами розглядається як процедура взаємодії між процесами на основі обміну повідомленнями, що описані набором правил і вимог – чи протоколом.Правила роботи мережі діляться по функціям, які наз. протоколами.

Еталонна модель – це модель взаємодії між абстрактними представленнями визначеними терміналами взаємодії відкритих систем.

Призначення рівнів протоколів

Рівні 1,2,3 реалізуються технічними засобами (1-електронні схеми, 2,3-програмуючі контролери), зв”язок між ними – технічний інтерфейс (частіше системний). Рівні 4-7 використовують програмні засоби, зв2язок між ними – програмний інтерфейс.

Прикладний рівень – самий верхній рівень із всіх, визначених Еталонною моделлю. Він без посередньо підтримує обмін функціонування терміналу. Відповідає за обмін інформацією між кінцевими користувачами, прикладними програмами чи пристроями. На цьому рівні потрібно декілька типів протоколів, тобто ті, які призначені для конкретних специфічних (приложений), і загальні протоколи для підтримки користувача і мережі.

Протоколи 7-го прикладного рівня включають в себе:

  1. передачу і управління файлами (FTAM);

  2. передачу і обробку завдань (JTM);

  3. віртуальний термінальний сервіс (VTSP).

Рівень представлення гарантує, що дані, якими обмінюються обладнання, поступають на прикладний рівень чи до обладнання кінцевого користувача в зрозумілому для них вигляді. Шостий рівень представлення здійснює наступні основні види сервісних протоколів: установка і розторгнення з”єднань рекомендуємий рівень; вибір необхідних контекстів; передачу форматованої інформації користувачів; контроль передачі даних.

Здійснює трансляцію різних мов, форматів даних і кодів для взаємодії ЕОМ і тих, що працює під управління різних ОС і що використовують різні коди.

Сеансовий рівень. Якщо два прикладних процеса у звичайній обчисювальній системі хочуть обмінятися інф., вони повинні прийти до деякої згоди відносно форми обміну. Функція сеансового рівня заключається в установленні такого роду зв”язку – він наз. сеансом чи сесією. Він організує сеанси на преіод взаємодії з процесором. Виділяються порти для прийому і передачі повідомлень і організуються логічні канали.

Задачами сеансового протокола (протоколи 5-го рівня) являється надійна і кодонезалежна передача інформації і забезпечення синхронізації передаваємих даних (встановлення і завершення сеанса). Частина цих задач визначається Стандартом ЕСМА-75 і розбиті на три класа сервіса ( з управлінням активністю – низчий по рівню сервіса, із синхронізацією, і змішаний – найвищий).

Транспортний рівень призначений для забезпечення рівнів, що знаходяться вище нього, деякою досконалою системою транспортування даних, що надають послуги потрібної якості. Транспортний - реалізує стикання абонентів з базовою мережею передачі даних (БМПД).

Транспортний протокол (протокол 4-го рівня) займає центральне місце в ієрархії уровневої концепції інформаційно-обчислювальної цепи(кола).

Стандарти Міжнародного транспортного протокола забезпечує виконання: скрізної передачі інформації, що не залежить від використовуємої конунікаційної підмережі; вибору якості сервісу, що включає надійність, пропускну здатність і ін.; прозорість, тобто незалежності від форматів і кодів передаваємої інформації;незалежної адресеції від адрес, що приміняються на других рівнях.

Мережевий рівень виконує звичайні для мережі функції комутації (каналів чи пакетів) і маршрутизації даних, що слідують від одного кінцевого обладнання до іншого. Крім того, цей рівень реалізує функції зв”язку між двома окремими мережами.

Мережевий рівень забезпечує передачу даних через базову мережу, відповідає за реалізацію маршрутів і зв”язку між вузлами.

Канальний рівень. Фізичне середовище передача даних неє надійною із-за різних шумів, наводок і других небажаних впливі. Канальний рівень дозволяє справитися з багатьма різновидами звичайних помилок передачі, підвищуючи тим самим якість пропонуємих послуг.

Канальний рівень забезпечує надійність передачі даних через фізичний канал зв"”зку і загальне декодування приймаємих кодових посилок. Використовує засоби контролю приймаємих даних з перезапитами.

Рівень канала передачі даних виконує свої звичайні функції, виправляючи помилки, що з”являються при передачі даних між обладнаннями, управляючи потоком даних і т.д. Сам “канал” представляє собою розділену мережу, тому примінені тут протоколи будуть відрізнятися від протоколів для двухточечних каналів зв”язку в мережах комутації пакетов.

Фізичний рівень пропонує засоби, що дозволяють під”єднатися до фізичного передаваємого середовища і управлять її використанням, а також відповідає за стикання з конкретним фізичним середовищем і за формування сигнала.

Фізичне середовище як таке не входить в Еталонну модель, хоча воно дуже важливе для її реалізації. В локальній мережі фізичне середовище може представляти собою сукупність кабелів і повторювачів сигналів, прийомопередатчиків чи модемів, які здійснюють інтерфейс користувача з мережею.

Ланцюг протоколів, що забезпечує перетворення інформації з 7-го по 1-ий рівні наз. стеком протокола.

Протоколи ТСР/ІР

Протокол ТСР є стандартним транспортним протоколом і забезпечує можливість надійної передачі інформації між клієнтами мережі. Протокол ІР забезпечує можливість доставлення пакетів між вузлами мережі Internet, а також відповідає за адресацію мережевих вузлів. В процесі свого функціонування протокол ІР постійно взаємодіє з протоколом міжмережевих управляючих повідомлень, утворюючи з ним так званий міжмережевий мподуль (ІР-модуль).