Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компютерні мережі.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
140.29 Кб
Скачать

2. Ознаки класифікації сучасних комп’ютерних мереж. Приклади

Комп’ютерна мережа (КМ) може бути визначена як система розподіленої обробки інформації, що склада-ється як мінімум з двох територіально-розподілених комп’ютерів, які взаємодіють між собою за допомогою засобів зв’язку.

Існує дві групи класифікаційних ознак КМ: загальні (користувацькі) та спеціальні (професіональні).

Класифікація КМ по загальним ознакам:

1. По архітектурі розрізняють мережі: глобальні мережі (WAN) (мережі FDDI, Frame Relay, ATM); локальні мережі (LAN) (мережі Ethernet, Token Ring, ARCnet); мережі побудовані на загальних принципах (мережі SNA, OSI, DNA, а також архітектури, пов’язані з вимогами MAP/TOP)

2. За рівнем однорідності: а) за рівнем однорідності платформ розрізняють мережі гетерогенні і гомогенні;

б) по однорідності можливостей кожного комп’ютера в мережі розрізняють мережі типу клієнт/сервер, однорангові, гібридні;

3.За масштабом адміністрування: офісні;мережі Кампуса; корпоративні; мережі загального доступу (мережа Internet).

4.За швидкістю передачі: а) цифрові мережі, що поділяються на середньошвидкісні (1-20 Мб/с) і високошвидкісні (100, 1000, 1500 Мб/с); б) мережі з модемними каналами: низькошвидкосні (1200-56000 б/с) і високошвидкісні (від 100 кб/с).

5.За способом підключення:мережі, які мають стандартне підключення (мережі типу LAN – Ethernet, Token Ring, ARCnet); мережі підлючені через телефонну мережу (по модемним каналам); мережі, які мають спеціальне комутаційне обладнання (транспортні мережі – ISDN, x.25, Frame Relay, FDDI, ATM).

6.По сервісам, що надаються: мережі з стандартним сервісом мережевих операційних систем (сервіс файлів, сервіс повідомлень, сервіс баз даних, принт-сервіс, E-mail, віддалений доступ,…);мережі, які надають спеціалізовані послуги; факсимільні; з передачею мовних повідомлень та підтримкою телефонії; з передачею відео-інформації; з інтеграцією служб.

Класифікація КМ по спеціальним ознакам:

1.По топології: з топологією “шина”; з топологією “зірка”; з топологією “кільце”; повнозв’язні; деревовидні; петльові; змішані.

2.За способом управління:централізовані; децентралізовані.

3.По типу середовища передачі:провідні (телефонні, коаксіал, вита пара); непровідні (радіоканали, оптоволокно).

4.За призначенням:обчислювальні;інформаційні; обчислювально-інофрмаційні.

Основні типи топологій мереж:

1. Магістральна (шина - Bus): всі абонентські системи (АС) за допомогою мережевих адаптерів підключаються до загальної магістралі (шини).

В процесі роботи мережі інформація від АС, що передає, поступає на адаптери всіх абонентських систем, однак спримається тільки адаптером тієї АС, якій вона адресована. В якості середовища передачі часто використовується коаксіальний кабель. Найбільш характерним представником мереж з шинною топологією є мережа Ethernet. Переваги: характеризується простотою організації і можливістю підключення нових АС без використання додаткового обладнання. Недоліки: наявність загального середовища передачі не дозволяє АС одночасно передавати інформацію.

2. КМ з топологією “зірка” (Star) характеризується наявністю центрального вузла комутації (мережевого сервера), до якого (або через який) посилаються всі повідомлення.

На мережевий сервер крім основних можуть бути покладені додаткові функції по узгодженню швидкостей роботи станцій і перетворенню протоколів обміну (що дозволяє в межах однієї мережі об’єднувати різнотипні АС). Переваги: висока пропускна здатність; висока надійність (оскільки при виході з ладу одного каналу зв’язку або АС вони просто вимикаються з мережі); оперативний розподіл інформації фізичними каналами її передавання до АС. Недоліки: вихід з ладу центрального вузла паралізує всю мережу, тому він, як правило, дублюється; до центрального вузла можна приєднати обмежену кількість вузлів; при підключенні великої кількості АС підтримка високої швидкості комутації потребує значних апаратурних затрат; крім того, значне функціональне навантаження центрального вузла визначає його складність і, відповідно, впливає на надійність.

3. Кільцева мережа (Ring) характеризується наявністю замкненого однонаправленого канала передачі даних у вигляді кільця або петлі. Інформація передається послідовно між адаптерами АС до тих пір, поки не буде прийнята отримувачем і потім вилучена з мережі. Звичайно за вилучення інформації з мережі відповідає її відправник.

Управління роботою

кільцевої мережі може здійснюватися централізовано за допомогою спеціальної моніторної станції, або децентралізовано за рахунок розподілення функцій управління між всіма АС. Переваги: оскільки канали зв’язку розміщені між ретрансляторами (ПЕОМ), можна використовувати різні фізичні канали зв’язку. Недоліком кільцевої топології є те, що відмова однієї ланки кільця може вивести всю мережу з ладу. З метою підвищення надійності кільцевих структур використовують спеціальні безрозривні комутатори, які дозволяють автоматично відключати непрацюючі ланки. Ще недоліки: погана можливість нарощування мережі; додаткові витрати на ретрансляцію в кожній ПЕОМ.