Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
52-63.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

52 Правозахисна діяльність у сфері охорони земель

З метою правильної організації прокурорського нагляду за додержанням законів про охорону та раціональне використання земель необхідно:

- проаналізувати відповідно до вимог наказу Генерального прокурора України № 3-гн від 19.09.2005 та п.1.2 та ч.2 п.2 наказу Генерального прокурора України №1/1 від 19.01.2004 наявну в прокуратурі інформацію;

- опрацювати законодавчі та інші нормативно-правові акти, що регулюють відносини, пов’язані з охороною та використанням земель (додаток №1);

- встановити конкретний орган управління або контролю (об’єкт) для перевірки;

- визначити перелік спеціалістів (фахівців), яких необхідно залучити до перевірки для отримання від них висновків та консультацій;

- скласти план проведення перевірки, встановити строки її початку і закінчення, послідовність виконання окремих наглядових дій.

Відповідно до ч.ч. 1,2 ст. 20 Закону України “Про прокуратуру” залежно від мети перевірки, у спеціально уповноважених органах державного контролю, місцевих державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування, податковій службі, держказначействі, КРУ потрібно витребувати необхідну для організації перевірки інформацію.

Загалом від контролюючих органів слід отримати дані зокрема, щодо:

- виявлених порушень (загальна кількість і по видах);

- наданих приписів (вказівок) про їх усунення, з них розглянуто і вжито відповідних заходів, залишено без розгляду;

- відомості про власників і керівників (посадових осіб), які не усувають порушень (освоюють незаконно зайняті земельні ділянки, ведуть на них будівництво, засмічують ґрунти тощо);

- кількість осіб, притягнутих до адміністративної, дисциплінарної та матеріальної відповідальності (окремо);

- кількість матеріалів, переданих до правоохоронних органів (які саме), результати їх розгляду.

З урахуванням компетенції кожного відповідного органу прокурорам потрібно витребувати:

- В органах по земельних ресурсах:

а) районних та міських відділах земельних ресурсів - статистичні звіти: про наявність земель та розподіл їх по категоріях на землекористування (форма 6-зем) і додатки до нього № 1-3 (дані про зміну площі сільськогосподарських земель по категоріях); про землі, що перебувають у власності та користуванні (форма 2-зем).

Доцільно отримувати інформацію про випадки переходу права власності на земельні ділянки на підставі цивільно-правових угод, факти самовільного зайняття земельних ділянок та використання земель не за цільовим призначенням, у тому числі наданих на умовах оренди і суборенди;

б) спеціально уповноваженому державному контролюючому органі з контролю за використанням та охороною земель. матеріалів та іншої інформації, необхідних для здійснення державного контролю за використанням та охороною земель, кількість проведених перевірок фірм, що займаються землевпорядними роботами з питань дотримання ними ліцензійних умов;

в) підрозділах державного підприємства “Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України” (філії в обласних центрах, а відділи філій на районному рівні) необхідно отримати інформацію державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обмежень.

- У місцевих підрозділах обласної податкової адміністрації інформацію про заборгованість по платежах за користування землею та оренду землі, своєчасність інформування відповідними органами про надані земельні ділянки; про факти неправильного нарахування податку або орендної плати, а також про додатково стягнуті суми з податкових органів; про втрати місцевих бюджетів унаслідок надання пільг із земельного податку та щодо перерахування коефіцієнту ставок земельного податку та орендної плати при введенні об’єктів будівництва в експлуатацію.

- У органах казначейства та ДФІ витребувати відомості про надходження, використання державних коштів на заходи щодо організації землеустрою і охорони земель та щодо цільового використання бюджетних коштів

- У інспекціях державного архітектурно-будівельного контролю потрібно отримати інформацію про кількість об'єктів незавершеного будівництва; про факти припинення будівництва, в тому числі щодо незаконного використання земель (використання більшої площі, ніж наданої за проектом відводу під будівництво, тимчасове використання без дозволу земельних ділянок під складування будівельних матеріалів, розміщення механізмів, будівельної техніки, вагончиків тощо);

- З територіальних органів Фонду державного майна України доцільно витребувати інформацію щодо відчуження земельних ділянок цілісних майнових комплексів разом з об’єктами приватизації державного майна.

- В органах місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські, районні та обласні ради) та державної виконавчої влади (місцеві державні адміністрації) витребувати інформацію про стан інвентаризації земель населених пунктів та зміну призначень земель; про заборгованість по сплаті втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва і заходи, на які використані зазначені кошти; про рішення, якими затверджені обчислені розміри земельних часток (паїв) по кожному підприємству, кооперативу, товариству та виділення її в натурі (на місцевості) у межах населених пунктів та по за їх межами; про рішення щодо розробки проектів землеустрою щодо організації територій земельних часток (паїв),

- В органах Міністерства аграрної політики (обласне управління АПК та його підрозділи в районах) можна отримати дані щодо стану якості (родючості) земель сільськогосподарського призначення, у тому числі про їх погіршення внаслідок неналежного використання сівозмін та агрохімікатів.

- У підрозділах Міністерства культури та туризму слід отримати інформацію щодо режиму земель історико-культурного призначення, об'єктів культурної спадщини, розміру та місця розташування відповідних охоронних зон тощо.

- В обласних управліннях лісового та мисливського господарства, районних державних лісгоспах та лісоагроформуваннях інших форм власності слід витребувати інформацію про кількість наданих згод на вилучення земельних ділянок лісового фонду, їх площу, про нарахування збитків завданих лісокористувачам унаслідок вилучення цих земель.

- У підрозділах Міністерства охорони навколишнього природного середовища (обласне управління охорони навколишнього природного середовища, обласна екологічна інспекція) доцільно витребувати відповідну інформацію,

Також необхідно отримати інформацію в судових органах про результати вирішення спорів, пов’язаних із землекористуванням, а також стягнення завданих державі збитків, які нанесені порушенням земельного законодавства; У правоохоронних органах треба витребувати інформацію про розслідування кримінальних справ щодо незаконного або самоуправного використання земель.

3. Проведення перевірки

Відповідно до ст.19 Закону України „Про прокуратуру” предметом прокурорської перевірки є законність діяльності та відповідність актів, які видаються органами державного контролю, органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування у галузі використання та охорони земель, вимогам Конституції та законів України.

Найбільш типовими порушеннями земельного законодавства є прийняття незаконних рішень про надання, вилучення земельних ділянок, зміну категорій земель через перевищення компетенції відповідних органів виконавчої влади (районні державні адміністрації) та органів місцевого самоврядування.

Під час проведення перевірки звертати увагу на:

● На законність рішень щодо безоплатного надання у власність земельних ділянок громадянам, їх приватизації

● На законність рішень щодо надання земельних ділянок юридичним особам у постійне користування. Повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, порядок надання земельних ділянок у постійне користування передбачені ст.ст. 122-123 Земельного кодексу України.

● На законність рішень щодо передачі громадянам та юридичним особам земельних ділянок в оренду. Порядок передачі земельних ділянок в оренду регулюється ст.123 Земельного кодексу України.

● На законність рішень щодо зміни цільового призначення, використання земель. Дане питання регулюється ст.20 Земельного кодексу України та Порядком зміни цільового призначення земель, які перебувають у власності громадян або юридичних осіб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 № 502.

● На законність рішень щодо вилучення земельних ділянок, наданих у постійне користування. Порядок вилучення земель передбачено ст.149 Земельного кодексу України.

При перевірці законності рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування слід пам’ятати про особливості правового статусу земель природно-заповідного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, водного фонду, а також земель у прикордонних районах, зв’язку, оборони, земель із заляганням площ корисних копалин, з розташуванням уранових, геодезичних, гідрометеорологічних об’єктів. Адже зазначені землі мають особливий режим правового регулювання. У їх використанні встановлюються відповідні обмеження, навколо певних об'єктів створюються охоронні зони.

При перевірці рішень відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо передачі, надання, вилучення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення у межах населених пунктів слід зосередити увагу на додержанні містобудівного законодавства. У разі прийняття рішень про розширення населених пунктів перевіряти наявність проектів землеустрою, розроблених відповідно до техніко-економічного обґрунтування розвитку території, генерального плану населеного пункту, як це передбачено ст.173 Земельного кодексу України та Законом України „Про планування та забудову територій”.

При перевірці у вказаних органах необхідно з’ясовувати кількість проведених ними перевірок додержання земельного законодавства відповідними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, юридичними і фізичними особами; встановленого порядку набуття і реалізації прав на землю; додержання законодавства у процесі укладання цивільно-правових угод, надання у користування, передачі у власність, вилучення (викупу) земельних ділянок; порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

При перевірці законності відведення земельних ділянок для будь-яких цілей необхідно залучати фахівців:

1) Дерземінспекції, які повинні перевірити правомірність рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки у власність, користування чи оренду; законність погоджувальних висновків органів по земельних ресурсах, охорони культурної спадщини, законність висновків державної землевпорядної експертизи;

2) Держекоінспекції, які повинні з’ясовувати питання правомірності висновків природоохоронних органів по проектах відведень земельних ділянок щодо додержання вимог екологічного законодавства;

3) Інспекцій архітектурно-будівельного контролю, які перевіряють законність висновків органів архітектури на предмет відповідності містобудівному законодавству проектів відведення земельних ділянок;

4) Фахівців санітарно-епідеміологічної служби, які повинні перевірити правомірність висновків санітарно-епідеміологічних органів щодо додержання санітарно-епідеміологічного законодавства при відведенні земельної ділянки.

Аналогічно необхідно залучати вказаних фахівців до перевірок правомірності зміни цільового призначення земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб.

У разі відведення земель лісогосподарського призначення, водного фонду до перевірки доцільно залучати спеціалістів обласного управління лісового та мисливського господарства та районних держлісгоспів та обласного управління водного господарства.

За результатами перевірки спеціалісти повинні скласти акт чи довідку, кожен у межах своєї компетенції, або загальну з висвітленням усіх питань.

В органах Держказначейства та КРС слід проводити перевірки з питань забезпечення виконання вимог закону про контроль за цільовим використанням бюджетних коштів щодо організації землеустрою та охорони земель.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]