Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
537.09 Кб
Скачать

11. Неоінституційна теорія фінансування

Суттєвим недоліком неокласичної теорії є те, що вона не передбачає наявності різних інституцій, зокрема фінансових посередників, різних форм фінансування, різних форм організації бізнесу. Представниками є американські економісти: К. Ерроу, В.Баумоль, М. Дженсен, В. Меклінг.

Виділяють дві основні теорії :

  • теорія агентських відносин;

  • теорія фінансового посередництва.

Предметом дослідження теорії агентських відносин є форми коопераційних зв’язків між окремими економічними суб’єктами, які прагнуть якомога краще реалізувати свої інтереси. Проблема полягає в тому, що, досягаючи своїх цілей, одні групи інтересів вступають в протиріччя з іншими групами. Діючі економічні суб’єкти вважаються агентами, а суб’єкти, досягнення цілей яких безпосередньо залежить від указаної діяльності, - принципалами. Принципал доручає агенту управляти своїм капіталом. При діяльності агента і принципала виникають агентські витрати, до яких належать:

  • витрати на контроль за діяльністю агента з боку капіталодавця, так звані витрати на моніторинг і контроль;

  • гарантійні витрати агента, що виникають у процесі переконання принципала в доцільності вкладання коштів у підприємництво та доведення припнципалу, що агент свою діяльність підпорядковуватиме інтересам принципала;

  • часткові збитки принципала, зумовлені відхиленням результатів діяльності агента від об’єктивних та суб’єктивних чинників.

Теорія фінансового посередництва – в її основу покладено дослідження ролі та механізму функціонування фінансових посередників, що розглядаються як проміжна ланка в русі капіталів між безпосередніми капіталодавцями та капіталоодержувачами.

Концепція вивчає можливості зменшення операційних витрат, фінансових та інвестиційних ризиків, дефіцит в інформаційному забезпеченні учасників недосконалого ринку капіталів шляхом активізації діяльності фінансових посередників.

12. Концепція максимізації вартості капіталу власників

Концепція започаткована у 80-х роках і викладена у праці А. Раппапарта “Формування ринкової вартості акцій, нові стандарти ведення бізнесу”. Згідно з цією концепцією діяльність менеджменту на підприємстві в цілому і фінансового менеджменту зокрема оцінюється за критерієм максимізації капіталу, який належить власникам. Характерною особливістю концепції є те, що вона передбачає конкуренцію як на ринках збуту, так і на ринку капіталів. Перед менеджментом підприємства постають два основні завдання:

  • необхідність ведення конкуренції за власників корпоративних прав, тобто за осіб, які готові вкласти кошти у власний капітал підприємства;

  • обов’язкова виплата власникам корпоративних прав мінімальних дивідендів, що, в свою чергу, вимагає отримання позитивних фінансових результатів та застосування певних типів дивідендної політики.

Теорія управління фінансами підприємств

Зовнішні ризики

(виникають на ринку)

Невизначеність щодо майбутнього впливу чинників зовнішнього середовища на діяльність підприємства

Внутрішні ризики

(зумовлені внутрішньо-фірмовими чинниками)

Невизначеність щодо характеру впливу фінансових відносин на результати діяльності підприємства

Класична теорія

Неокласична теорія

Неоінституційна

Елементи теорії управління фінансами підприємств