Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika_21-302_1_1 (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
423.42 Кб
Скачать
  1. Принципи навчання, принцип науковості

Цей принцип передбачає розкриття причиново-наслідкових зв'язків явищ, процесів, подій, включення в засоби навчання науково перевірених знань, які відповідають сучасному рівню розвитку науки. Він реалізується в змісті навчального матеріалу, зафіксованому в навчальних програмах і підручниках.

  1. Педагогічна спадщина Макаренка

На першому місці - проблема виховання і розвитку особистості. Не протиставляє виховання та розвиток дітей, розглядає їх в єдності, а головним завданням педагога вважає не вплив на дитину, а сприяння його розвитку, стимулювання вірного напряму цього розвитку з метою розкриття сил і здібностей кожної особистості. Розвиток особистості, за Макаренком, становить змістовну основу виховання. Не зрозумівши цього, ми не зрозуміємо головного в системі видатного педагога. Продовжуючи кращу традицію гуманістичної педагогіки Макаренко стверджує: життя - головний вихователь дитини, і завдання вихователя полягає, перш за все, в організації цієї життя, в насиченні її всім багатством людської культури і справді гуманних відносин людей. У цьому Макаренко бачить стратегію організації виховного процесу. Але формула «життя виховує» у Макаренка має ще одне значення. Він пояснює його так: безглузда всяка спроба відгородити дитину від могутнього впливу життя суспільства, народу і підмінити цей природний процес домашньої дресируванням. Вихователь, якщо він хоче щастя дитині, якщо він хоче виховати повноцінну людину, не має права створювати йому тепличні умови, ховаючи його від реальної дійсності. 

Билет 4

  1. Принципи навчання, принцип свідомості і активності

Принцип свідомості : Він передбачає використання логічних операцій і позитивного, відповідального ставлення учнів до навчання. Відповідно до вимог цього принципу навчання буде ефективним тоді, коли учні проявляють пізнавальну активність, є суб'єктами навчальної діяльності.

Принцип активності : Він вимагає діяльного ставлення учнів до об'єктів, які вивчаються. Розрізняють активність репродуктивну і продуктивну (творчу). Завдання педагога - стимулювати розвиток усіх рівнів активності учнів за допомогою створення проблемних ситуацій, емоційної забарвленості спілкування, ігрової імітації, "штучного" дефіциту інформації.

  1. Методи дослідження. Спостереження

Метод спостереження є одним із основних емпіричних методів педагогічного дослідження, який полягає у систематичному і цілеспрямованому сприйнятті педагогічних явищ з метою вивчення їх специфічних змін у конкретних умовах, а також у пошуку змісту цих явищ.  За його допомогою вивчають зовнішні прояви почуттів і поведінку вихованців у різних умовах їхнього життя та діяльності. Спостереження стає методом тоді, коли воно не обмежується тільки констатацією, описом фактів, а має наукове пояснення, класифікацію. Перша ознака науковості методу спостереження – цілеспрямованість, наявність гіпотези. Цілеспрямованість спостереження – це визначення мети та завдань дослідження.

  1. Педагогічна спадщина Дж. Локка

Був одним з основоположників емпірико-сенсуалістичної теорії пізнання. Локк вважав, що у людини немає вроджених ідей. Він народжується будучи «чистою дошкою» і готовим сприймати навколишній світ за допомогою своїх почуттів через внутрішній досвід — рефлексію. «Дев'ять десятих людей робляться такими, якими вони є, тільки завдяки вихованню». Найважливіші завдання виховання: вироблення характеру, розвиток волі, моральне дисциплінування. Мета виховання — виховання джентльмена, який вміє вести свої справи виразно й передбачливо, ділової людини, витонченої у спілкуванні. Кінцеву мету виховання Локк представляв у забезпеченні здорового духу в здоровому тілі («ось коротке, але повний опис щасливого стану в цьому світі»). Розробив систему виховання джентльмена, побудовану на прагматизмі й раціоналізмі. Головна особливість системи утилітаризм — кожен предмет повинен готувати до життя.

Билет 5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]