Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття з курсу Фонетика.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать
  1. Вивчіть напам’ять артикуляційно-акустичну класифікацію голосних і приголосних фонем сучасної української мови.

  2. Характеризуючи голосні і приголосні фонеми з погляду їхніх артикуляційно-акустичних властивостей, користуйтеся таблицями, поданими в підручниках:

    1. Сучасна українська літературна мова: Підручник / А.П. Грищенко, Л.І. Мацько, М.Я. Плющ та ін.; За ред. А.П. Грищенка. – 3-тє вид., допов. – К.: Вища шк., 2002. – С.35; 49-50.

    2. Сучасна українська літературна мова: Підручник / м. Я. Плющ, с.П. Бевзенко, н.Я. Грипас та ін.; За ред. М.Я. Плющ. – 3-тє вид., стер. – к.: Вища шк., 2001. – с.42-43, 48.

    3. Жовтобрюх м.А., Кулик б.М. Курс сучасної української літературної мови. – ч.1. – к.: Вища шк., 1972. – с.98-99.

  3. Зверніть увагу: голосні фонеми слід аналізувати спочатку за диференційними ознаками (місце артикуляції; ступінь підняття спинки язика до піднебіння; наявність/відсутність лабіалізації), а вже потім за додатковими (напружені/ненапружені; широкі/вузькі; закриті/відкриті).

  4. Диференційні ознаки приголосних краще називати в такій послідовності: участь голосу і шуму; наявність/відсутність палаталізації; місце творення; спосіб творення; акустичне враження; участь носового резонатора тощо.

  5. Як відомо, диференційна ознака за участю голосу і шуму передбачає поділ приголосних на сонорні і шумні, які, у свою чергу, поділяються на дзвінкі та глухі. Ці видові категорії шумних приголосних не можна відривати від загальної родової категорії, тому їх слід подавати в дужках відразу ж після термінів шумний чи шумна, наприклад: фонема ׀ц׀ реалізується у звукові [ц]: шумний (глухий), твердий, передньоязиковий, зімкнено-щілинний, свистячий, головний вияв фонеми.

Контрольні запитання і завдання для самоперевірки

  1. Скільки голосних фонем нараховує вокальна система сучасної української літературної мови? Назвіть відомі вам класифікації голосних і поясніть причини розбіжності у визначенні звукових типів голосних.

  2. Обґрунтуйте проблему лінгвістичного статусу фонем ׀ и ׀ та ׀ і ׀ у фонологічній системі сучасної української літературної мови.

  3. Яке визначення голосних фонем належить Н.І. Тоцькій?

  4. Які артикуляційні й акустичні властивості мають позиційні варіанти голосних фонем?

  5. Які артикуляційні й акустичні властивості притаманні комбінаторним варіантам голосних фонем?

  6. У яких фонетичних умовах з’являється головний вияв голосних фонем?

  7. На які групи поділяються голосні за положенням спинки язика в горизонтальному напрямку відносно піднебіння?

  8. Які групи голосних виділяють у фонетиці за ступенем підняття язика до піднебіння?

  9. Охарактеризуйте огублені, лабіалізовані, та неогублені, нелабіалізовані, голосні.

  10. Яке визначення приголосних фонем належить Л.І. Прокоповій? Назвіть спільні і відмінні ознаки голосних і приголосних.

  11. Охарактеризуйте артикуляційно-акустичні особливості головного вияву приголосних фонем. У яких фонетичних умовах він з’являється?

  12. На які групи поділяються приголосні фонеми за участю голосу і шуму?

  13. Обґрунтуйте поняття фонологічних опозицій (кореляцій). Які приголосні утворюють кореляції?

  14. Охарактеризуйте різні погляди українських учених (М.А. Жовтобрюх, Л.І. Прокопова та ін.) на кількість і характер передньоязикових приголосних фонем сучасної української літературної мови.

  15. За диференційною ознакою „спосіб творення” порівняйте приголосні в класифікаціях Н.І. Тоцької, В.В. Лободи, М.А. Жовтобрюха і поясніть причини виникнення розбіжності.

  16. За диференційною ознакою „наявність/відсутність палаталізації” порівняйте приголосні в класифікаціях Н.І. Тоцької, В.В. Лободи, М.А. Жовтобрюха і поясніть причини різних поглядів.

  17. Обґрунтуйте фонетичні причини виникнення комбінаторних варіантів приголосних.

  18. Обґрунтуйте фонетичні причини виникнення позиційних варіантів приголосних.

  19. Назвіть факультативні варіанти голосних і приголосних.

  20. Які звуки в сучасній українській літературній мові називаються подовженими? Як реалізуються фонеми в подовжених звуках?