Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11 новая (7,5+ 3,5).doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

3.3. Задачі для самоконтролю:

Задача 1. В хірургії існує багато видів м’яких бинтових пов’язок. Якою буде класифікація пов’язок за призначенням?

Відповідь. Класифікація пов’язок за призначенням залежить від функції пов’язки: захисна, асептична – для профілактики вторинного інфікування ран; лікувальна – для забезпечення постійного доступу до рани лікарської речовини, яка була нанесена на нижні шари пов’язки; гемостатична – здавлює судини; коригувальна – усунення деформацій; оклюзійна – при відкритому пневмотораксі; компресійна – профілактика тромбофлебіту, запальних інфільтратів).

Задача 2. В дитячому хірургічному відділенні, під час нічного чергування, виконувалися перев’язки двом прооперованим дітям. На початку робочого дня медсестра повинна підготувати перев’язувальну до роботи. В чому буде полягати підготовка до роботи?

Відповідь. На початку робочого дня перев’язочна медсестра разом з молодшою медсестрою виконують ранкове вологе прибирання приміщення і його кварцування. Медсестра потім виписує вимоги (рецепти) в аптеку лікарні для поповнення медикаментів і перев’язочного матеріалу. Молодша медсестра, відносить до стерилізаційної підготовані бікси й забирає простерилізовані з інструментарієм, перев’язувальним матеріалом, білизною. Отримавши стерильні вироби, перев’язочна медсестра накриває стерильний інструментально-матеріальний стіл. Стіл для інструментів і перев'язувального матеріалу накривають так само, як і в операційній

Задача 3. У дитячому хірургічному відділенні перев’язувальна медична сестра повинна виконувати певні обов'язки. В чому буде полягати її робота?

Відповідь. Обов'язки перев’язувальної медичної сестри: виконувати призначені лікарем-ординатором маніпуляції, які дозволені для виконання медичною сестрою; супроводжувати тяжкохворих після проведених маніпуляцій в палату; суворо дотримуватися правил асептики і антисептики; готувати до стерилізації перев'язувальний матеріал і інструментарій згідно з діючою інструкцією; здійснювати систематичний бактеріологічний контроль за перев'язувальним матеріалом, інструментарієм, приміщенням перев'язувальної; забезпечувати систематичне поповнення, облік, зберігання і контролювати витрачання медикаментів, перев'язувального матеріалу, інструментарію і білизни; інструктувати молодший медичний персонал перев'язувальної і контролювати його роботу; вести обліково-звітну документацію; систематично підвищувати свою професійну кваліфікацію; брати участь у санітарно – просвітній роботі.

Задача 4. У юнака 17 років, після дорожньо-транспортної пригоди, виявили відкрите пошкодження грудної клітки з явищами відкритого пневмотораксу. На місці пригоди юнакові треба накласти пов’язку на грудну клітку. Що це за пов’язка і як її вірно накласти?

Відповідь. Шкіру навколо рани грудної клітки обробляють 5% спиртовим розчином йоду або антисептиками. Розривають індивідуальний пакет з оклюзійною пов’язкою, накладають на рану прогумовану оболонку внутрішньою стерильною поверхнею і щільно прибинтовують до грудної клітки. При відсутності пакета, на рану оброблену антисептичними розчинами можна накласти стерильну гумову рукавичку, закрити рану липким пластиром, зробити вологу ватно-марлеву пов’язку або щільну полотняну багатошарову пов’язку. Після накладання оклюзійної пов’язки потерпілого укладають на носилки в напівсидячому, або сидячому положенні.

Задача 5.

Відповідь

4. Література: