Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з упрпрак.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
702.76 Кб
Скачать

4.2 Соціологія та психологія менеджменту

Основою ЧнМЕМ і їх головним багатством є люди. Підприємство прагне максимально ефективно використовувати потенціал своїх працівників, створюючи всі умови для найбільш повної віддачі робітників на роботі і для інтенсивного розвитку їхнього потенціалу. Це одна сторона взаємодії людини й організації. Інша сторона – яку роль вона грає в житті людини, що вона дає їй, який зміст вона вкладає у свою взаємодію з організацією. Соціальна мотивація передбачає орієнтування на політичні, національні, моральні, сімейні й інші соціальні інтереси. В ЧнМЕМ методи впливу включають як заохочення, так і різні форми санкцій. Психологічна мотивація припускає вплив на колектив і окрему особистість з метою активізації трудової і суспільної діяльності.

4.3 Розробка та реалізація управлінських рішень

Технологія менеджменту розглядає прийняття управлінських рішень як процес, що складається з трьох стадій: розробка рішення; ухвалення рішення; реалізація рішення. На стадії підготовки (розробки) управлінських рішень проводиться економічний аналіз ситуації, що включає пошук, збір та обробку інформації, а також виявляються і формулюються проблеми, які потребують вирішення. На стадії ухвалення рішення здійснюється розробка й оцінка альтернативних рішень, які проводяться на основі різноманітних розрахунків; відбір критеріїв вибору оптимального рішення; вибір і ухвалення найкращого рішення. На стадії реалізації рішення приймаються заходи для конкретизації рішення і доведення його до виконавців, здійснюється контроль за ходом його виконання; вносяться необхідні корективи і дається оцінка отриманого результату від виконання рішення.

4.4 Аналіз щодо прийняття управлінських рішень

Прийняття рішень у управлінні являє собою складний і систематизований процес, що складається з ряду етапів і стадій, який починається з формулювання проблеми і закінчується здійсненням дій, що вирішують цю проблему. Однієї з проблем, що виникає при аналізі щодо прийняття управлінських рішень є багатоваріантність. Усі запропоновані альтернативи повинні бути порівняні і оцінені для наступного вибору кращої з них. Оцінка припускає визначення негативних і позитивних сторін кожного з варіантів. Для цього використовують як кількісні, так і якісні методи. Найкращим варіантом є той, котрий дозволяє домогтися результату, найбільшою мірою відповідного цілям і цінностям організації при використанні найменшого обсягу ресурсів і який сполучений з найменшими ризиками і невизначеністю.

4.5 Прогнозування щодо прийняття управлінських рішень

Прогнозування в процесі прийняття управлінського рішення дає можливість спрогнозувати вплив та різні можливі наслідки після його реалізації, а також передбачити дійсно це рішення потребує реалізації, чи ні. Від результатів прогнозу залежить рівень обґрунтованості та якості рішень. Чим точніше буде зроблено прогноз, тим якісніше буде прийняте рішення.

Рисунок 7- Прогноз споживання електричної енергії за групами споживачів, млн.кВтг

Споживання електроенергії за базовим сценарієм прогнозується у 2030 р. в обсязі 395,1 млрд.кВтг, порівняно з 2005 р. (176,9 млрд.кВтг) воно збільшиться на 218,2 млрд.кВтг (123%). Найбільшим споживачем серед галузей економіки України залишатиметься промисловість, електроспоживання якої в 2030 р. оцінюється на рівні 169,8 млрд.кВтг (середньорічний приріст складатиме 2,4%). За цей період електроспоживання в сільському господарстві зросте майже у три рази (з 3,4 до 10,1 млрд.кВтг). Електроспоживання в будівництві за період з 2005 р. по 2030 р. зросте з 1,0 до 5,8 млрд.кВтг, на транспорті - з 9,2 до 12,9 млрд.кВтг, в житлово-комунальному господарстві та побуті (з врахуванням електроопалення) з 41,7 млрд.кВтг до 143,6 млрд.кВтг.

5 Забезпечуюча підсистема

5.1 Методичне забезпечення

Відокремлений підрозділ «Науково-технічний центр електроенергетики» (ВП НТЦЕ) створено 30.03.2009 р. згідно з наказом Мінпаливенерго України від 18.11.2008 р. № 642 з метою підвищення ефективності планування та організації науково-технічного і технологічного забезпечення розвитку ОЕС України. Положенням про ВП НТЦЕ визначено

забезпечення організаційно-методичної діяльності; створення систем сучасних нормативно-технічних документів для електроенергетики, адаптованих до вимог чинного законодавства, державних норм і стандартів, рекомендацій МЕК, SIGRE тощо; організація планових переглядів і видання нормативно-технічної документації; розроблення та організація виконання планів НДР і ДКР для потреб ОЕС України; забезпечення органів управління енергетикою та енергетичних компаній науково-технічною інформацією щодо стану та розвитку енергетичної сфери і т.д.