Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Ковалевской по семенов..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать
  1. Насіннєві документи.

Насіннєві якості встановлюються в лабораторіях районних держнасінінспекцій за результатами аналізів відібраних проб, проведених згідно з діючими державними стандартами.

Держнасінінспекція видає такі документи:

  1. “ Посвідчення про кондиційність насіння ”, якщо насіннєва партія за усіма показниками якості відповідає вимогам стандарту і призначена для внутрішньогосподарського використання;

  2. “ Сертифікат на насіння України ” видається на партії кондиційного насіння, призначеного для реалізації в межах України;

  3. “ Результат аналізу насіння ” видається на насіння, яке некондиційне по будь якому показнику, в документі указується по якому показнику насіння не відповідає стандарту ДСТУ 2240-93 і дається рекомендація по покращенню насіння, якщо це можливо або по його заміні на інше, кондиційне.

“Акти апробації” і “ Посвідчення про кондиційність насіння ” являються первинними документами, в яких наведені дані про сортові і насіннєві якості насіння, одержані експериментальним шляхом, вони являються основою для інших сортових документів.

Партії оригінального та елітного насіння при реалізації супроводжується “ Атестатом на насіння ”, в ньому указані всі сортові якості на основі “акту апробації” і насіннєві якості на основі “ Посвідчення про кондиційність насіння ”, виданого райдержнасінінспекцією.

На репродукційне насіння видається “ Свідоцтво на насіння ”, в ньому наведені показники сортових якостей згідно “акту апробації” і насіннєвих згідно “ Посвідчення про кондиційність насіння ”.

Партії репродукційного насіння, які не пройшли аналіз в контрольно-насіннєвих лабораторіях, супроводжуються “ Сортовим посвідченням ”, яке виписують на основі “ Акту апробації”.

Партії гібридного насіння кукурудзи, соняшнику з ділянок гібридизації супроводжуються “ Свідоцтвом на гібридне насіння ”. Воно заповнюється на основі “акту польового обстеження ділянки гібридизації”, “акту амбарної апробації” (кукурудзи) та “ Сертифіката на насіння України ”.

Супроводжувальні документи виписуються агрономом, підписуються керівником і скріплюються печаткою господарства-виробника насіння. Всі графи повинні бути заповненими.

Партії насіння, які реалізуються за межі України, повинні отримати сертифікат якості міжнародного зразка.

8.4 Внутрішньогосподарський контроль.

Внутрішньогосподарський контроль здійснюється безпосередньо в господарствах і заготельних організаціях.

Його мета – усунення причин, які приводять до сортового засмічення, утрати якості насіння в процесі вегетації, збирання, очищення та складування, зберігання та транспортування. Головна задача внутрішньогосподарського контролю – добитися виконання правил насінництва на всіх його етапах.

Здійснює внутрішньогосподарський контроль агроном-насінник, який повинен бути звільнений від виконання інших робіт, йому дають статус головного спеціаліста. Для кваліфікованого контролю за якістю насіння на всіх етапах технологічного процесу організується насіннєва лабораторія. Підготовленні лаборанти, крім аналітичної роботи, ведуть необхідну документацію і допомагають агроному в апробації, сортовому прополюванні, прийманні та розміщенні насіння на току, обробці на насіннєочисних машинах.

В селекційно-генетичному інституті розроблена схема внутрішнього господарського контролю(табл. 11.), яка охоплює всі етапи насінницької роботи.