Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учебник Ковалевской по семенов..doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

10.5. Післязбиральне дозрівання насіння.

Процес складних перетворень не закінчується з настанням фази твердої стиглості насіння, а продовжується і в період післязбирального дозрівання.

Експериментальні дані показують, що в період післязбирального дозрівання завершується синтез білків, вони стають стійкими до гідролітичної дії протеолітичних ферментів.

В насінні є речовини, які тормозять проростання. В процесі дозрівання вони розкладаються, і проростання стає можливим.[6].

Більшість вчених признають, що період післязбирального дозрівання являється пристосування насіння до умов зовнішнього середовища, яке виникло в процесі еволюції.

Це питання вивчалось в Миронівському інституті селекції і насінництва пшениці.

Встановлено, що в залежності від фази стиглості пшениці під час збирання і впродовж періоду післязбирального достигання істотно змінювалась якість насіння (табл.17).

Якщо енергія проростання свіжо зібраного насіння була 3-4%, то через 30 днів після збирання підвищилась до 63-83%.

Швидкість проростання скоротилась з 6.2-7.3 діб до 4.1-.4.4 доби. Дружність проростання також підвищилась при проходженні післязбирального достигання[7].

Таблиця 17

Проростання насіння пшениці Миронівська 808 в залежності від фази стиглості і довжини періоду післязбиральної стиглості.

Етапи дозрівання насіння

Енергія

проростання, %

Швидкість проростання, діб

Дружність проростання, %

Насіння зібране при молочно-воскової стиглості.

Свіжозібране

4

7.3

5.9

Через 10 діб після збирання

16

5.3

12.1

Через 20 діб після збирання

20

5.3

13.0

Через 30 діб після збирання

63

4.4

19.2

Насіння зібране при повній стиглості.

Свіжозібране

3

6.2

11.9

Через 10 діб після збирання

9

5.4

15.0

Через 20 діб після збирання

6

5.3

13.7

Через 30 діб після збирання

88

4.1

19.2

В зволожених районах селекціонери дбають про виведення сортів з глибоким періодом покою насіння, щоб не допустити його проростання на колоссях в період збирання.

Поряд з цим ідуть пошуки скорочення періоду післязбирального дозрівання насіння. Особливо це важливо для озимих культур в зв’язку з коротким періодом від збирання до нового посіву.

Для виведення насіння із стану післязбирального дозрівання велике значення має сонячний обігрів, особливо в зволожені роки. Тому тимчасове збереження і первинне очищення насіння озимих культур як правило, проводиться на відкритих площадках токів.

Прискорюють проходження післязбирального дозрівання сушіння насіння, повітряно-тепловий обігрів методом активного вентилювання на зерносушилках.

Сорти зернових, зернобобових і круп’яних культур.

Внесений в “Реєстр сортів рослин України в 2001 році”

Пшениця м’яка озима

Леля.

Сортовласник: Селекційно-генетичний Інститут УААН.

Різновидність еритроспермум.

Кущ сланкої форми. Лист зелений з восковою поволокою, середній за розміром. Колос солом’яно жовтий, остистий, веретеноподібний, середньої довжини та щільності. Остюки солом’яно-жовті середньої жорсткості та довжини, розходяться в боки. Колоскова луска яйцеподібна, середньої довжини, Нервація добре визначена. Зубець колоскової луски прямий, тонкий, гострий, середньої ширини, довгий. Плече вузьке, пряме або трохи скошене. Кіль визначений добре, доходить до основи.

Зернівка червона, яйцеподібна, маса 1000 зерен 39,2 г.

Середньоранній, вегетаційний період - 264-271 день, достигає одночасно з сортами Обрій, Ольвія.

Рослини висотою 64-70 см, соломина міцна, стійкість до вилягання 4,7 бала.

Зимостійкість сорту - середня-вищесередня, польова оцінка сорту за роки випробування в середньому склала по зоні Степу 4,6 бала.

Середня врожайність сорту за роки випробування в зоні Степу по кращих попередниках становила 50,3 ц/га, по всіх попередниках сорт мав урожайність 47,2 ц/га. На Саратській сортодільниці Одеської області в 1997 році одержано 79,7 ц/га зерна цього сорту.

Хлібопекарні та борошномельні якості добрі та відмінні. За даними ЦЛ Держкомісії по оцінці якості сортів рослин вміст білка в зерні становить 14,3%, клейковини – 29,3, ІДК – 60 о.п., “сила” борошна 360 о.а., об’єм хліба 1044 мл, загальна оцінка – 4,0 бала. Віднесена до сильних пшениць.

Борошнистою росою та бурою іржею уражується слабко.

Внесений до Реєстру сортів рослин України по зоні Степу.

Лада одеська.

Селекційно-генетичний Інститут УААН.

Різновидність еритроспермум.

Кущ проміжної форми. Лист світло-зелений без опушення з слабко вираженим восковим нальотом. Колос білий, остистий, не опушений, веретеноподібний, середньої щільності. Остюки білі, середньої грубості, рівні довжині колоса, розходяться врізнобіч. Колоскова луска овальна, середньої довжини та ширини. Зубець колоскової луски гострий, середньої довжини, плече злегка при підняте, вузьке. Кіль середньо виражений. Зернівка червона, середньої крупнисті. Маса 1000 зерен – 37-41 г.

Середньоранній. Вегетаційний період складає 261-279 днів, достигає в строки, близькі до стандартів.

Зимостійкість сорту вищесередня за даними проморожування. В польових умовах за роки випробування зимостійкість склала 4.6 бала.

Сорт високоврожайний, в конкурсному випробуванні середній урожай складає 48 ц/га, максимальний урожай одержаний в 1997р в зоні Степу на Саратській сортодільниці Одеської області, - 85,3 ц/га, в зоні Лісостепу на Маньківській сортодільниці Черкаської області – 80,1 ц/га, в зоні Полісся на Андрушівській ДСВС – 71,2 ц/га, прибавка складає від 3,7 до 11,8 ц/га.

Сорт формує зерно високої якості. Зерно містить в середньому 14,0% білка, 30,1% клейковини, ІДК – 70 о.п., “сила” борошна – 438 о.а., о.б., об’єм хліба- 1162 мл, загальна хлібопекарська оцінка – 4,3 бала. Відноситься до сильних пшениць

Сорт досить стійкий до бурої, стеблової іржі та борошнистої роси внесений до Реєстру сортів рослин України по всіх зонах: Степ, Лісостеп, Полісся.

Любава одеська.

Сортовласник: Селекційно-генетичний Інститут УААН.

Різновидність еритроспермум.

Кущ проміжної форми. Стебло товсте, міцне, порожнисте. Листя темно-зелене з середньо вираженою восковою поволокою. Колос білий, остистий, веретеноподібний, середньої довжини та щільності. Остюки білі, грубі, середньої довжини. Колоскова луска витягнуто-овальна, з середньо вираженою нервацією. Зубець колоскової луски середньої довжини, гострий, прямий. Плече пряме. Кіль добре виражений. Зернівка червона, яйцеподібна, середньої величини, основа опушена, борідка неглибока. Маса 1000 зерен – 39,6г.

Середньоранній, вегетаційний період 266-272 дні.

Висота рослин – 79-89 см, стійкість до вилягання і осипання – 4,7-4,9 бала. Стійкість до засухи – на рівні стандартних сортів.

Зимостійкість при проморожуванні – середня-вищесередня. В польових умовах, за роки випробування, середня зимостійкість сорту склала 4,6 бала.

Врожай за роки випробування (1996-1998рр) в зоні Степу було одержано в середньому по 50,1 ц/га. Максимальний урожай сорту – 83,1 ц/га одержаний на Кіровоградській ДСВС Кіровоградської області в 1998 році.

Хлібопекарські якості добрі. В зерні міститься 14.1% білка, 28,5% клейковини, ІДК – 70 о.п., “сила” борошна (W) – 268 о.а., об’єм хліба з 100г борошна – 1017мл, загальна хлібопекарна оцінка – 3,9 бала. Цінна пшениця.

Сорт внесений до реєстру сортів рослин України по зоні Степу і рекомендований для посіву по гірших попередниках.

Знахідка одеська.

Сортовласник – Селекційно-генетичний Інститут УААН.

Різновидність еритроспермум.

Кущ проміжної форми. Стебло міцне, середньої товщини. Листки зелені без опушення з слабким восковим нальотом. Колос білий, циліндричний, середньої щільності. Колоскова луска овальна, нервація слабко виражена. Плече скошене, середньої величини. Кіль середньо виражений. Зубець середній за величиною. Остюки білі, середньої довжини, розташовані по всій довжині колоса. Зернівка червона, яйцеподібна, основа зерна слабко опушена, борідка середня.

Ранньостиглий. Сорт достигає на 8-10 днів раніше сорту Альбатрос одеський, вегетаційний період 257-264 дні. Висота рослин 78-88 см, стійкість до полягання 4,9-5,0 балів. Зимостійкість вище середня (4,0 бали). Не осипається. Стійкість до засухи 4,2 бала.

Середня урожайність за роки випробування по парових попередниках становила 4,8т/га. Маса 1000 зерен – 38-39 г.

Основними хворобами урахувався на рівні національних стандартів.

Сорт має високу якість зерна, що відповідає сильним пшеницям. Вміст білка в зерні – 14,6%, клейковини – 30,2%, ІДК становить 60 о.п., W – 457 о.а., об’єм хліба з 100 г борошна 1213 мл, загальна хлібопекарська оцінка 4,6 бала.

Напрямок використання – зерно для харчової промисловості.

Внесений до Реєстру сортів рослин України. Рекомендований для вирощування в зоні Степу по парових попередниках.

Лузанівка одеська.

Сортовласник – Селекційногенетичний Інститут УААН.

Різновидність лютесценс.

Середньорослий. Висота рослин 90-96см. Стебло середньої товщини, міцне, пусте.

Форма куща проміжна. Колос конусоподібний з слабким восковим нальотом, середньої щільності. Зернівка червона, видовжена, скло видна.

За даними автора сорт має підвищену морозо-зимостійкість. Високостійкий до вилягання, осипання та проростання в колосі. Стійкість проти

посухи – 4,1 балів.

Борошнистою росою, фузаріозом, кореневими гнилями та іржею уражається на рівні стандартів.

Середньоранній, дозріває на 1-2 дні раніше сорту Фантазія одеська.

За три роки випробування одержано середню урожайність по чорному пару 54,7, по непарових попередниках 49,8 ц/га, або на 0,9 і 2,0 ц/га більше від Фантазії одеської відповідно.

Належить до групи сильних пшениць. Вміст білку в зерні 14,1 %, клейковини – 29,5%, сила борошна W – 366 о.а., хліб високого об’єму 1104 мл. Загальна хлібопекарська оцінка 4,4 балів.

Рекомендований для вирощування в зоні Степу по не парових попередниках.

Селянка.

Сортовласник –Селекційно –генетичний інститут УААН.

Різновидність еритроспермум.

Кущ проміжної форми, тип розвитку-озимий. Рослини заввишки 80 см. Стійкість до вилягання 4.8бала.Колос білий , остистий ,веретеноподібний, не щільний, не поникає. Остюки середньої довжини розташовані по всій довжині колосу. Плече середньої ширини, скошене. Зубець малий , прямий . Зернівка червона , яйцеподібна . Маса 1000 зерен – 35.8 г.

Середньоранній, достигає в зоні Степу в середньому за 269 днів. Сорт стійкий до засухи - 4,2 бала. Група зимостійкості при проморожуванні –середня ,вище середня . Польова оцінка зимостійкості 4.7 бала.

За роки випробування сорту (1998 –2000 рр.) середня врожайність по зоні Степу становила 4,5 т/га ,гарантована надбавка 1,64 ц/га або 3,9 %.

Борошномельні властивості сорту добрі та відмінні .Сильна пшениця. Високі показники сили борошна W –374 о.п. дають хліб великого об’єму – 1055 мл, вміст білка складає 14,1%, клейковини – 28,6%, індекс інформації клейковини – 55 о.а.

Сорт стійкий до борошнистої роси та бурої іржі. За даними оригінатора, сорт стійкий до вірозів (пожовтіння).

Внесений до Реєстру сортів рослин України. Рекомендований для вирощування в зоні Степу.

Доля.

Сортовласник – Дніпропетровський державний аграрний університет.

Різновидність ферругінеум.

Рослина середньої висоти 79-82 см. Листки при підняті з сильним восковим нальотом. Колос червоний, призматичної форми, середньої щільності, остюки червоні довгі. Плече колоскової луски середньої ширини, пряме, зубець середньої довжини, середньо похилий. Зернівка червона, яйцеподібна. Маса 1000 зерен 38-40 г.

Скоростиглий, виколошується та достигає на 8-10 днів раніше сорту Фантазія одеська. Скоростиглі сорти, в тому числі і Доля, мають переваги у порівнянні із середньостиглими і середньоранніми, особливо в посушливі роки. Вони на 8-10 діб раніше використовують вологу грунту, накопичену в осінньо-зимовий період, уникають дії суховіїв, менше вражаються хворобами, які поширюються в кінці вегетації (бура іржа, фузаріоз і бактеріоз колосу), менше пошкоджуються клопом – черепашкою, оскільки достигання скоростиглих сортів відбувається раніше, ніж масове розмноження хвороб і шкідників.

Стійкість до полягання сорту Доля 5 балів. Не осипається. Стійкість до засухи 4,1 балів. Зимостійкість в польових умовах становила 4,7 бала при проморожуванні група зимостійкості середня – вище середня.

Сорт слабо уражується хворобами: борошнистою росою на 2,8%, бурою ржею на 3,5%, сопторіозом на 3,0%, кореневими гнилями на 5,4%.

Урожайність сорту за роки випробовування 68,9 ц/га, або на 6,9 ц/га більше ніж у стандартного сорту Фантазія одеська.

Зерно містить 13,7% білка, 28,5% клейковини, ІДК – 70 о.п., сила борошна W – 309 о.а., об’єм хліба 990 мл, загальна оцінка 3,9 бала. Цінна пшениця.

Внесений до Реєстру сортів рослин України по зоні Степу.

Прима одеська.

Сортовласник –Селекційно –генетичний інститут УААН.

Різновидність лютесценс. Висота рослин 88-103 см. Колос циліндричної форми, середньої довжини і щільності. Зернівка червона, овально-яйцеподібної форми., середньої крупності. Маса 1000 зерен – 35-39 г.

Ранньостиглий, стійкий до вилягання, осипання зерна при перестоях. Морозо-зимостійкість вище середнього рівня. Жаро та посухостійкість високі, стійкий до ураження хворобами.

За роки випробування середня урожайність по чорному пару становила 54,9 ц/га, по непаровим попередникам 48,8 ц/га або на 1,1 і 1,5 ц/га вище сорту Фантазія одеська.

Вміст білку 14%,клейковини 29,3%, сила борошна W-321-344 о.а. об’єм хліба 1025 мл. Загальна хлібопекарська оцінка 4 бала.

Рекомендований для вирощування по всіх попередниках.