Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фактори РПС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

Технічні фактори

Фактор науково-технічного процесу впливає на розміщення підприємств і галузей у результаті наукових здобутків і змін у технологіях промислового і сільськогосподарського виробництва. Вдосконалюються технології, змінюються витрати на сировину, паливу, електроенергію, на виробництво готової продукції - тому відбуваються певні зрушення у просторовій організації виробництва.

До ХХ ст підприємства чорної металургії орієнтувалися переважно на вугілля, бо його треба було більше ніж руди, а потім технологія змінилася.

Зміна технологій в хімічній промисловості: виробництво каучуку тяжіло до районів по вирощуванню картоплі, бо його виготовляли з картопляного спирту, а зараз виготовляють нафти, тому нові підприємства розміщаються в районах нафтовидобутку, або вздовж траси нафтопроводів.

Машинобудуванню притаманне зменшення матеріаломісткості виробництва, тому зменшується залежність від металургійних баз, а збільшується тяжіння до висококваліфікованих кадрів.

Масове використання пластмас скоротило використання металів, деревини і змінило орієнтацію на сировинні фактори

Науково-технічний прогрес у кожній історичній фазі виводить наперед ті чи інші галузі економіки. (Якщо до середини ХІХ ст це було сільське господарство і текстильна промисловість, то згодом прийшла черга на чорну металургію, транспортне машинобудування. В наш час НТП вивів на перше місце енергетику, машинобудування, хімічну промисловість, електроніку).

Екологічний фактор відіграє велику роль у розміщенні продуктивних вил і розвитку економіки регіонів. В результаті вичерпання природних ресурсів і забруднення навколишнього середовища відбуваються зміни у розміщенні продуктивних сил.

Даний фактор має значення при розміщенні: цементного виробництва, хімічних комбінатів, гірничодобувної промисловості, тощо.

Екологізація виробництва – це складова екологічної політики держави, що передбачає проведення комплексу заходів правового та економічного регулювання ресурсоспоживання.

Всі вище наведені фактори – це ідеальна модель для розміщення продуктивних сил. Немає такого об’єкта, вибір розміщення якого залежав би від одного фактору (треба враховувати комплекс факторів).