Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!30 билетов.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
271.74 Кб
Скачать

1. Радіозасоби тактичної ланки управління.

В військовому радіозв’язку в залежності від використовуємої полоси частот радіозасоби умовно поділяються на такі групи:

понаддовгохвильові /10-100 км/ -3-30 кГц;

довгохвильові /1-10км/ - 30 -300 кГц;

середньохвильові /100-1000м/ - 300-3000 кГц;

короткохвильові /10-100м/ - 3-30 МГц;

ультракороткохвильові \ 1-10м/ -30-300 МГц.

В залежності від номінальної потужності передавачів радіостанції поділяються на три класи:

малої потужності – вихідна потужність передавача до 100Вт;

середньої потужності – вихідна потужність передавача від

100вт до 1000Вт;

потужні –вихідна потужність передавача понад 1кВт.

Радіозасоби поділяються на рухомі і стаціонарні.

Рухомі радіозасоби, в залежності від їх призначення і потужності, випускаються в переносному варіанті або монтуються в автомобілях, бронетранспортерах, бойових машинах піхоти, танках, гелікоптерах і літаках.

Радіостанції середньої потужності загальновійськових з’єднань і частин, як правило, встановлюються по одному комплекту в спеціальних кузовах автомобілів або на бронетранспортерах. Радіостанції малої потужності в одному об’єкті може бути встановлено декілька. В переносному варіанті відрізняються портативні, носимі і переносні радіостанції малої потужності.

По виду забезпечуємого зв’язку радіостанції можуть бути телефонними, телеграфними і телефонно-телеграфними. Існуючі КХ і УКХ радіостанції середньої потужності і потужні дозволяють забезпечувати одночасну роботу телефоном і телеграфом. Телеграфний радіозв’язок менше підвладний перешкодам. В порівнянні з роботою в телефонному режимі робота радіотелеграфом забезпечує більшу дальність зв’язку і дає можливість використовувати для зв’язку значно більшу кількість робочих частот в даному діапазоні, так як не потребує широкого спектру частот.

Радіостанції, які зібрані по трансиверній схемі, можуть працювати тільки в симплексному режимі. Радіостанції з окремим передавачем і приймачем дають можливість забезпечення зв’язку в симплексному, напівдуплексному або дуплексному режимах.

Характеристика переносних радіозасобів ТЛУ

Для організації зв’язку в тактичній ланці управління широке застосування знаходять переносні УКХ радіостанції малої потужності:

- старого парку Р-147, Р-148, Р-107М;

- нового парку р-157, Р-158, Р-159.

Вони призначені для забезпечення телефонного радіозв’язку , при цьому: Р/ст. Р-157 – для ланки взвод-відділення , замість радіостанцій Р-147. Р/ст.Р-158 - для ланки батальйон-рота-взвод замість р/ст.Р-148. Р/ст.Р-159 – для ланки бригада-батальйон-рота замість р/ст.

Р -107М.

Живлення всіх переносних радіостанцій здійснюється за допомогою акумуляторних батарей , які входять до комплекту радіостанцій.

Особливостями радіостанцій нового парку є:

значно розширений діапазон частот;

застосована діапазонна кварцова стабілізація частоти , тим самим збільшена надійність та дальність радіозв’язку;

розроблені на транзисторних мікросхемах , що в 2-5 раз підвищило їх надійність та зменшило масу та розміри , при одночасному збільшенні потужності передавачів;

автоматизовані процеси настройки радіостанцій.

Характеристика возимих радіозасобів ТЛУ

Для організації зв’язку в тактичній ланці управління, крім переносних радіостанцій малої потужності, широке застосування знайшли возимі засоби зв’язку, які встановлюються в автомобілях, командно-штабних машинах, бойових машинах піхоти та танках. До таких радіостанцій перш за все відносяться радіостанції старого парку типу: Р-123/УКХ/ , Р-111/УКХ/ та Р-130/КХ/, а також радіостанції нового парку, які прийшли на заміну вище згаданих радіостанцій. Це р/ст.Р-171 взамін р/ст.Р-111, р/ст.Р-173 взамін р/ст.Р-123 та р/ст.Р-134 взамін р/ст.Р-130.

Усі УКХ радіостанції призначені для забезпечення телефонного зв’язку, а радіостанції КХ діапазону - як телефонного, так і телеграфного зв’язку.

Живлення всіх возимих радіостанцій здійснюється від бортової мережі .

Радіостанції середньої потужності

На озброєнні частин і підрозділів зв’язку оперативно-тактичної ланки управління в теперішній час знаходяться радіостанції середньої потужності , Р-140, Р-140М, Р-161А2, Р-161А2М, Р-161БМ.

Радіостанції Р-140 і Р-140М КХ діапазону.

Сімейство радіостанцій Р-161 поєднує діапазони УКХ (Р-137) і КХ (Р-140) і комплектується всіма антенами радіостанцій Р-137 і Р-140.

Найбільш простою по комплектації являється радіостанція Р-161А2. Вона укомплектована тільки передавачем, приймачем, системою електроживлення і не має апаратури дистанційного управління і апаратури автоматичного ведення зв’язку (АВЗ).

Радіостанція Р-161А2М укомплектована апаратурою АВЗ Р-016В (“Вишня”). В цій радіостанції використовується логоперіодична антена (ЛПА), яка дозволяє збільшити дальність зв’язку в УКХ діапазоні до 250 км.

Радіостанція Р-161БМ виконана на бронебазі (МТ-ЛБУ), має апаратуру Р-016В і систему дистанційного управління радіостанцією.

Радіоприймачі

Короткохвильовий радіоприймач Р-326 має плавну настройку частоти і забезпечують слуховий прийом сигналів АТ і АМ.

Радіоприймачі Р-155П, Р-155У, Р-160П мають дискретну настройку частоти і забезпечують прийом всіх сучасних видів передач сигналів (телефон ОМ і ЧМ, телеграф АТ, ЧТ і ОФТ).Радіоприймачі мають сітку частот через 100 Гц.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]