Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!30 билетов.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
271.74 Кб
Скачать

1. Елементи системи зв`язку і аув та їх призначення.

Організаційно система зв'язку і АУВ включає:

1. Вузли зв'язку пунктів управління (ВЗ ПУ) об’єднань (ОК,АК), з’єднань (дивізія, бригада), частин (полк, окремий батальйон), підрозділів (батальйон).

2. Центри автоматизації управління військами (ЦАУВ).

3. Мережу радіорелейного, тропосферного та провідного зв'язку:

а) опорну мережу зв'язку (стаціонарну та польову) (ОМЗ):

- осі;

- рокади;

- опорні вузли зв’язку (ОВЗ);

- допоміжні вузли зв’язку (ДВЗ).

б) лінії (напрямки) прямого зв'язку між ВЗ пунктів управління:

тропосферні;

радіорелейні;

провідні.

в) лінії прив’язки вузлів зв'язку пунктів управління до ОВЗ ОМЗ:

радіорелейні;

провідні;

тропосферні.

4. Мережа радіозв’язку:

радіоцентри (групи радіостанцій) ВЗ ПУ;

ретрансляційні та переприймальні пункти;

радіолінії (лінії прямого зв'язку).

5. Мережа космічного зв’язку:

наземні стаціонарні вузли (центри) космічного зв'язку;

вузлові й кінцеві станції на польових ВЗ ПУ;

бортові ретранслятори на ШСЗ;

космічні радіолінії (лінії прямого зв'язку).

Мережа зв’язку з рухомими об’єктами:

засоби зв’язку ВЗПУ;

засоби зв'язку ОВЗ;

засоби зв’язку рухомих об’єктів;

канали передачі.

Мережа фельд'єгерсько- поштового зв'язку:

вузли ФПЗ (АК);

станції ФПЗ (КП, ЗКП, ТПУ АК; КП бригад);

обмінні пункти ФПЗ;

засоби доставки (рухомі засоби);

маршрути їх руху (польотів).

Система (органи) технічного забезпечення зв'язку і АСУ.

Резерв сил і засобів зв'язку (резерв зв'язку).

10. Система(пункт) управління зв’язком.

11. Система контролю безпеки зв’язку та АУВ.

Необхідно відзначити, що у військових системах зв’язку і АУВ не завжди може бути повний набір перелічених складових частин.

Так, наприклад, у складі системи зв’язку і АУВ бригади можуть бути відсутніми опорна мережа, тропосферні та космічні лінії зв’язку.

У системах зв’язку батальйону відсутні, крім того, радіорелейні лінії зв’язку. Тому функціонально у первинній мережі зв’язку з’єднання, як правило звичайно, створюються мережа радіорелейного та проводового зв’язку і мережа радіозв’язку, а в батальйоні – мережа радіо і мережа проводового зв’язку.

Кожна із складових частин системи зв’язку і АУВ вміщує в собі елементи, які виступають відносно самостійними й неподільними (у мережах даної системи зв’язку) об’єктами призначеними для виконання окремих функцій.

2. Організація зв’язку проводовими засобами в мб.

Проводовий зв'язок в механізованому батальйоні організовується під час розміщення його на місці, в обороні, у вихідному положенні для наступу. Найбільш широке застосування проводові засоби зв'язку знаходять в оборонi.

Для забезпечення проводового зв'язку в батальйоні є:

- у ВЗ (польовому): П-274М = 25 км, П-193М = 2; ТА-57 = 20;

- у відділенні зв'язку мінбатр: П-274М = 4 км, ТА-57 = 4.

Проводовий зв'язок організовується від ВЗ КСП батальйону. Основним способом організації зв'язку є напрямок проводового зв'язку, але при недостатній кількості проводових засобів, а в ряді випадків і з метою економії часу на розгортання (згортання) ліній, проводовий зв'язок з деякими підрозділами може бути забезпечений шляхом підключення декількох абонентів до однієї лінії зв'язку.

Проводовий зв'язок з командиром і штабом бригади організовується відповідно до розпорядження зі зв'язку штабу бригади і забезпечується силами і засобами вузла зв'язку (польового) бригади по напрямку кабелем П-274М. При цьому лінія проводового зв'язку прокладається, як правило, через запасний район розміщення КСП батальйону.

Від КСП батальйону проводовий зв'язок організовується на підставі вказівок начальника штабу батальйону силами і засобами вузла зв'язку (польового) батальйону за напрямками з :

- командирами механізованих рот;

- командиром мiнометної батареї;

- командиром протитанкового взводу;

- командиром розвідувального взводу;

- резервом батальйону;

- командиром роти матеріально-технічного забезпечення;

- медичним пунктом батальйону.

Передбачається організація проводового зв'язку з командирами бойової охорони, бронегрупи, вогневих засідок, з розвідувальними спостережними постами і пунктом технічного спостереження, якщо вони створюються.

Силами і засобами відділення зв'язку мiнбатр від КСП батареї розгортаються лінії проводового зв'язку до вогневих позицій батареї і передового (бокового) спостережного пункту.

В обороні батальйон може підсилюватись артилерійськими, інженерно-саперними, вогнеметними підрозділами. У цьому випадку проводовий зв'язок організовується з командирами тих приданих підрозділів, що залишаються в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону. При цьому проводовий зв'язок з командирами підрозділів спеціальних військ забезпечується силами і засобами вузла зв'язку (польового) мб, а з командирами артилерійських підрозділів - силами останніх.

Для забезпечення проводового зв'язку з підлеглими і внутрішнього зв'язку на КСП батальйону на вузлі зв'язку розгортається телефонна станція. До її складу входять два з'єднаних між собою комутатори П-193М, що дозволяють прийняти та обслуговувати до 20 ліній проводового зв'язку.

При забезпеченні проводового зв'язку за напрямками з усіма підрозділами потреба в проводових засобах може перевищити їх наявність, а кількість напрямків може бути більшою ніж можливості телефонної станції. Тому, з метою скорочення витрат кабелю і раціонального використання можливостей ТФС, зв'язок з деякими абонентами може бути забезпечений шляхом їх паралельного підключення до однієї лінії.

Так, по одній лінії з ротами першого ешелону може забезпечуватись зв'язок з бойовою охороною, розвідувальними спостережними постами. Крім того, такий спосіб доцільно використовувати для забезпечення проводового зв'язку з підрозділами, що діють по рубежах (протитанковим взводом, бронегрупою, вогневими засідками та ін.).

Проводовий зв'язок в оборонi буде забезпечуватись в умовах інтенсивного вогневого впливу противника, переміщення і маневру гусеничної техніки. Тому необхідно передбачати і здійснювати заходи щодо підвищення живучостi мережі проводового зв'язку. З цією метою проводові лінії повинні прокладатися в траншеях і ходах сполучення, а на відкритих ділянках місцевості - з урахуванням її захисних і маскувальних властивостей та із заглибленням в грунт.

Для забезпечення проводового зв'язку з підрозділами і об'єктами управління батальйону із складу вузла зв'язку (польового) призначаються начальники напрямків зв'язку. В їх розпорядження виділяється необхідна кількість кабелю і телефонних апаратів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]