Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кінець ХІХ століття.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
237.06 Кб
Скачать

Завдання:

1. З'ясувати значення літературознавчих термінів: модернізм, фемінізм, неоромантизм, психологізм, щоденник, внутрішній монолог, нарація, потік свідомості, внутрішня фокалізація, поезія в прозі.

2. Законспектувати статті:

  • Євшан М. Ольга Кобилянська // Євшан М. Критика. Літературознавство. Естетика. — К., 1998. — С.199—206.

  • Гундорова Т. Неоромантичні тенденції творчості О. Кобилянської // Радянське літературознавство. – 1988. — №6. – С. 32-40.

3. Підготувати реферат на тему: «Феміністичні ідеї в творчості О. Кобилянської».

4. Написати рецензію на монографію Галини Левченко «Зачарована казка життя Ольги Кобилянської».

5. Скласти тести для учнів 10 класу за твором О.Кобилянської «Людина».

6. Написати твір-роздум за творчістю Ольги Кобилянської.

Тексти для опрацювання: «Людина», «Царівна», «Природа», «Жебрачка», «Банк рустикальний», «За готар», «Лист засудженого на смерть вояка до своєї жінки», «Битва», «На полях», «Під голим небом», «Некультурна», «Земля», «Апостол черні», «В неділю рано зілля копала», «Акорди», «Рожі», «Там звізди пробивались», «Смутно колишуться сосни», «Меланхолійний вальс», «Impromtu phantasie».

Література:

  1. Бабишкін О. К. Ольга Кобилянська. Нарис про життя і творчість. – Львів, 1963. – 192 с.

  1. Білоус А. Феміністична проблема прози О. Кобилянської // УМЛШ. — 1999. — № 1.

  1. Вознюк В. Про Ольгу Кобилянську. Нові матеріали. Роздуми. Знахідки. — К., 1983.

  1. Горбач А. — Г. Німецький духовний світ Молодої Кобилянської // Сучасність. — 1984. — №11.

  1. Гузар З. Семінарій. – К.: Вища школа, 1996. – 166 с.

  1. Гундорова Т. Femina Melancholica: Стать і культура в ґендерній утопії Ольги Кобилянської. — Київ: Критика, 2002. — 272 с.

  1. Гундорова Т. Кобилянська — Довженко: навколо «Землі» або різниця аналогій // Слово і час. — 1997. — № 11-12. — С. 50-62.

  1. Гундорова Т. Ф. Ніцше й український модернізм // Слово і час. – 1997. – №4. – С. 29-33.

  1. Гундорова Т. Реалізм і неоромантизм в українській літературі початку ХХ ст. (теоретико-методологічний аспект) // Проблеми історії та теорії реалізму української літератури ХІХ – поч. ХХ ст. – К.: Наукова думка, 1991. – С. 166-191.

  1. Дзюбан О. Маловідомі матеріали про О. Кобилянську // Укр. літ-ство. — Львів. — 1990. — Вил. 55.

  1. Ковальчук О. Письменницька позиція в повісті О. Кобилянської «Земля» // Українська мова і література в школі. — 1993. — №2. — С.16-19.

  1. Козій Д. Духовне обличчя Ольги Кобилянської // Наша література. — 1937. — № 10-11.

  1. Крупа М. Апостол любові // Кобилянська О. Апостол черні. – Тернопіль, 1994. — С.5-11.

  1. Погребенник Ф. Ольга Кобилянська // Кобилянська О. Твори. — К.: Наук, думка, 1988. — С.5-24.

  1. Пригодій С. Продовжуючи прадавню українську традицію «Серця». Неоромантичні твори О. Кобилянської в контексті духовних явищ Європи // Всесвіт. — 1998. — № 5.

  2. Левченко Г. Зачарована казка життя Ольги Кобилянської. Монографія. К.: Книга, 2008. – 224 с.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 4

Експериментальна проза ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

ПЛАН

1. Життєвий і творчий шлях В. Винниченка. Основні чинники формування його письменницького таланту. Естетичні та філософсько-етичні пошуки митця, спроба їх синтезу в літературно-мистецькій перспективі та основні засоби вираження в художньому тексті. «Чесність з собою» як спосіб подолати внутрішню роздвоєність людини в контексті «конфлікту інтерпретацій» початку ХХ ст. Вплив філософії Ф. Ніцше, К. Маркса, З. Фройда, літературної творчості Ф. Достоєвського на становлення поглядів В. Винниченка. Ґендерна проблема в творчості. Наратив експерименту над мораллю в період «між двох революцій». Боротьба з утопічним мисленням в літературі третього періоду творчості. «Конкордизм» як філософське підґрунтя «горизонту сподівань» художника в контексті «пошуків раю в собі».

2. Перший період творчості (1902—1907). Особливості тематики і проблематики ранніх оповідань В. Винниченка («Краса і сила», «Антрепреньор Гаркун-Задунайський», «Темна сила», «Промінь сонця», «На лоні природи»). Модерністське трактування конфлікту в оповіданнях про селян-заробітчан («Контрасти», «Голота», «Біля машини», «Хто ворог?», «Кузь та Грицунь», «Голод»), про солдатчину («Мнімий господар», «Честь», «Боротьба»), про тюремні будні («Темна сила», «Промінь сонця», «Маленька рисочка»), про революціонерів, борців за соціальну активність народу («Студент», «Зіна»), про мораль і побут панства, інтелігенції («Антрепреньор Гаркун-Задунайський», «Малорос-європеєць»), про потяг до краси («Раб краси»).

3. Твори В. Винниченка про дітей, майстерність вираження дитячої психології («Федько-халамидник», «Кумедія з Костем»).

4. Жанрова своєрідність соціально-психологічного роману «Записки Кирпатого Мефістофеля», його місце в творчості письменника та в українській літературі початку ХХ ст. Семантика образу Мефістофеля та його модерна інтерпретація в тексті автора.

5. «Сонячна машина»