Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
614.56 Кб
Скачать

3. Європейський вибір України та питання утвердження студентського самоврядування.

Останнє десятиріччя за своїми соціально-економічними та політичними наслідками виявилося періодом утвердження України, як повноцінної держави, що зайняла гідне місце на політичній та економічній карті світу.

Однак процес розбудови ще не завершено. І найближче завдання полягає в тому, щоб остаточно облаштувати по суті нове суспільство – економічну, соціальну, політичну та гуманітарну сфери.

Україна має достатній потенціал для здійснення прориву:

  • до нових технологій у промисловому виробництві,

  • до нових відносин у сфері економіки,

  • до нових поглядів на якість і рівень життя,

  • до нових підходів у сфері освіти і науки,

  • до соціокультурної інтеграції нашого суспільства в Європейське співтовариство.

Вибір нашої держави – європейська інтеграція. Європейський вибір у розвитку України зумовлений історичними, економічними та соціальними чинниками.

Його суть полягає у виборі шляху розвитку в напрямку європейської цивілізаційної моделі, що дає можливість досягти прогресу в усіх сферах життєдіяльності суспільства і держави.

Європейський вибір України – це одночасно і рух до стандартів демократії, інформаційного суспільства, соціально-орієнтованого ринкового господарства, що базується на засадах верховенства права і забезпечення прав та свобод людини і громадянина.

Одним із елементів, що визначають геополітичну спрямованість сучасного цивілізаційного простору є – глобалізація.

Глобалізація відкриває перед людством великі можливості у розширенні обміну товарами, послугами, інформацією, технологіями та капіталом; взаємодії в гуманітарній сфері, духовному забезпеченні особистості.

Водночас для значної частини людства – глобалізація несе в собі і істотні загрози, зумовлюючи розмежування країн на „цивілізаційний центр” і „периферійну зону”, поглиблюючи їх диференціацію в соціально-економічному розвитку.

Необхідно враховувати і глобальну тенденцію переходу до багатополюсного (поліцентричного) світового співтовариства, в якому основою взаємодії держав та їхніх економік має стати регіональна інтеграція.

На сьогодні склалися специфічні умови європейської інтеграції, пов’язані з розширенням Європейського Союзу за рахунок західних країн і трансформацією спільного кордону з ними з 1 травня 2004 року у кордон із Євросоюзом.

Співробітництво з ЄС за таких умов набуває для України особливого характеру. Чітка і пріоритетна орієнтація України на інтеграцію в Європейський Союз, набуття спочатку статусу асоційованого, а згодом повноправного членства в ньому – має розглядатися як основа стратегії економічного та соціального розвитку нашої держави.

Україна чітко визначила орієнтир на входження в освітній простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності в контексті європейських вимог, працює над практичним приєднанням до Болонського процесу.

Україна та Євросоюз співпрацюють з метою підвищення рівня загальної освіти та професійної кваліфікації в Україні.