Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
888.83 Кб
Скачать

58

Тема 1.Роль обліку в системі управління банком та основи його організації (2 год) Лекція 1

Цільова спрямованість: з’ясувати взаємозв’язок та відмінності в методах здійснення бухгалтерських проведень в системі фінансового та управлінського обліку; план рахунків бухгалтерського обліку; призначення аналітичного обліку; зміст банківських операцій.

1. Особливості функціонування сучасної банківської системи

Банківська система – основна ланка кредитно-фінансової системи, невід’ємна частина структури ринкової економіки. Банк – це організаційна структура в бізнесі, сферою діяльності якої є операції із позиковим капіталом. Банк – фінансовий посередник, що спеціалізується на акумулюванні ресурсів і управлінні ними шляхом здійснення розрахункових, посередницьких , кредитних та інших фінансових операцій.

Структуру банківської системи України визначає Закон про банки та банківську діяльність. Банківська система складається з Національного банку України та інших банків, що створені та діють і діють на території України.

Рис. 1. Функції комерційних банків України

Банки мають право створювати об’єднання і банківські холдингові групи, банківські корпорації. Банки в Україні можуть функціонувати як універсальні або спеціалізовані. Банки, в яких переважають певні операції і які обслуговують окремі галузі економіки, є спеціалізовані Ощадний банк України, Укрексімбанк). Універсальні виконують широке коло банківських операцій. Основні види операцій та послуг кожний банк затверджує в статуті банку на підставі ліцензій наданих йому НБУ.

Рис. 2. Класифікація банківських операцій

Виходячи із функціонального призначення банку, його операції поділяють на пасивні, активні, комісійні (послуги).

Банківські ресурси – це сукупність грошових коштів, які є в розпорядженні банків для використання ними активних операцій

Рис. 3. Класифікація пасивів банку

Активні операції – це операції з розміщення банками власного капіталу та залучених ресурсів з метою отримання доходу, забезпечення діяльності й підтримання необхідного рівня ліквідності. Активи банку відображають у балансі за ступенем їх ліквідності.

Рис. 4. Класифікація активів банку

Кожний вид банківських операцій може бути прибутковим або збитковим, залежно від того, що приносять ці операції – доход чи витрати.

Доходи та витрати банку

Процентні доходи і витрати:

  • доходи (витрати) за кредитами і депозитами та іншими фінансовими інструментами (борговими цінними паперами)

  • доходи (витрати) у вигляді амортизації дисконту (премії за цінними паперами

Комісійні доходи:

  • комісійні за гарантії розміщення кредитів;

  • комісійні за розрахунково-касове обслуговування кредитних (депозитних) рахунків, зберігання цінностей, здійснення операцій із цінними паперами;

  • комісійні за проведення валютних операцій

Результат від торговельних операцій

  • прибутки (збитки) на валютному ринку і ринку банківських металів;

  • прибутки (збитки) на ринку цінних паперів;

  • прибутки (збитки) від торгівлі фінансовими інструментами

Рис. 5. Класифікація доходів та витрат банку