Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМП АДКБ-Маг-Дн-2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Показник співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (н3)

1. Показник співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів відображає розмір регулятивного капіталу, необхідний для здійснення банком активних операцій. Цей показник відображає капіталоємкість активів (скількі власних коштів в 1 грн активів).

2. Норматив Н3 установлює мінімальний коефіцієнт співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів.

Нормативне значення нормативу Н3 має бути не менше ніж 9 відсотків.

Для роботи зі звичайним ризиком достатньо 09 коп. капіталу. Менше значення призводить до збільшеного ризику (банк власні ресурси заміщує залученими, що збільшує залежність від інвесторів).

Ліквідність активів

Термін "ліквідність" у буквальному значенні означає легкість реалізації, продажу, перетворення матеріальних цінностей у грошові кошти. Активи банку по ступені їхньої ліквідності поділяються на три групи:

1) ліквідні засоби, який можна реалізувати негайно, або першокласні ліквідні засоби (каса, засоби на кореспондентському рахунку, першокласні векселі і державні цінні папери);

2) ліквідні засоби в розпорядженні банку, що можуть бути перетворені в грошові кошти (кредити й інші платежі банкові з термінами виконання 30 днів, умовно реалізовані цінні папери, цінності, включаючи і нематеріальні активи);

3) неліквідні активи (прострочені кредити і ненадійні борги, будинки і спорудження, що належать банку).

Баланс вважається ліквідним, якщо його стан за рахунок швидкої реалізації засобів по активу дозволяє покривати термінові зобов'язання перед клієнтами. Можливість швидкого перетворення активів банку в грошову форму для виконання його зобов'язань визначається поруч факторів, серед яких визначальної є відповідність термінів розміщення коштів термінам залучення ресурсів. Інакше кажучи, який ресурс по терміну, таким повинний бути й актив. У цьому випадку забезпечується рівновага в балансі між сумою і терміном вивільнення коштів по активах і сумою і терміном майбутнього платежу по зобов'язаннях банку. Таким чином, на ліквідність балансу банку впливає структура його активів: чим більше частка першокласних ліквідних засобів у загальній сумі активів, тим вище ліквідність банку.

Ліквідність балансу банку оцінюється за допомогою розрахунку спеціальних показників — показників ліквідності.

Ліквідність — найважливіша якісна характеристика діяльності банку, що свідчить про його надійність і стабільність. Для забезпечення ліквідності банкові необхідно сформувати таку структуру балансу, при якій активи зможуть вчасно перетворюватися в грошові кошти, не утрачаючи своєї вартості, у міру зажадання зобов’язань. У цьому випадку ціль аналізу банківської діяльності — надати керівництву комерційного банку інформацію про його поточну ліквідність (а також про сформовану тенденцію) для оперативного втручання у випадку погіршення показників ліквідності.

Ліквідність – це здатність банку забезпечити своєчасне виконання своїх грошових зобов'язань. Вона визначається збалансованістю між термінами і сумами погашення активів і термінами і сумами виконання зобов'язань банку.

В Україні широко застосовуються різні методи державного регулювання ліквідності комерційних банків, що полягають як у встановленні НБУ різних норм і обмежень, що відносяться до діяльності комерційних банків, так і в існуючій системі оподатковування їхньої діяльності. У цьому зв'язку можна виділити ряд принципових моментів, що безпосередньо впливають на ліквідність комерційного банку.

По-перше, на комерційні банки впливають наслідку рестрикційної політики НБУ, проведеної в рамках монетарної політики. Наприклад, установлення високої облікової процентної ставки, зміна норм обов'язкового резервування і мінімального статутного фонду, установлення визначених економічних нормативів безпосередньо впливають на структуру й ефективність активних і пасивних операцій комерційних банків.

По-друге, на ліквідність банків впливає фіскальна політика держави в банківській сфері. Норми ліквідності звичайно встановлюються у формі відносини різних статей активів балансу до всієї суми або до визначеної групи пасивів. Найбільше часто використовуються показники, що дають кількісне співвідношення ряду статей активу і пасиву з однаковою терміновістю погашення у вигляді частного: Показник ліквідності = Активи/Залучені кошти

У залежності від цілей аналізу показник ліквідності можна деталізувати по термінах. При цьому можна виділити наступні показники ліквідності:

  • миттєву (відношення каси і засобів на кореспондентських рахунках в інших банках до рахунків "до запитання");

  • короткострокову (відношення каси і засобів на кореспондентських рахунках в інших банках і короткострокових вкладеннях до зобов'язань з аналогічною терміновістю);

  • загальну (відношення загальних активів до загальних зобов'язань).

У 2010 році: