Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сизоненко пидпр нова 277-309.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать

74. Складові аналізу конкурентного успіху

Розглядаючи ефективність роботи підприємства з погляду спів­відношення витрат і результатів, доцільно:

— оцінити витрати (собівартість) і результати (вироблений про­дукт і одержаний прибуток або дохід);

  • врахувати зміни, що відбуваються в зовнішньому середовищі (Цо. пит, життєвий цикл продукту або послуги, технологічні зміни та ін.);

  • систематизувати внутрішні організаційно-економічні чинни­ки та зовнішні ринкові умови.

Розрахунок ефективності може проводитися декількома спосо­бами, залежно від характеру підприємницької діяльності. Зокрема, ефективність (£ф) розраховується як відношення вартості реалізо­ваної продукції (послуг) (£пр) до реальних витрат (РВ) на їх вироб­ництво:

З метою дослідження впливу кожного чинника на ефективність діяльності підприємства доцільно використовувати оціночні показ­ники. їх аналіз дає змогу побачити фінансово-економічний стан підприємства, узгоджувати різні варіанти технологічного процесу, підбору асортименту продукції, виявити різні аспекти організації діяльності з погляду їх ефективності (табл. 74.1).

Таблиця 74.1. Показники прибутковості та ділової активності

Назва показника

Одиниці виміру

Рівень рентабельності реалізованої продукції

%

Рентабельність продажу (до оподаткування)

%

Рентабельність продажу (після оподаткування)

%

Рентабельність виробництва

%

Рентабельність усіх операцій за чистими прибутками

%

Оборотність оборотних засобів

разів

Час обороту оборотних засобів

днів

Фондовіддача

тис. грн

Коефіцієнт закріплення оборотних засобів

Оборотність дебіторської заборгованості

разів

Середній строк обороту дебіторської заборгованості

днів

Оборотність кредиторської заборгованості

разів

Середній строк обороту кредиторської заборгованості

днів

Складовими аналізу конкурентного успіху можуть бути й інші способи розрахунків показників, які доцільно застосовувати у різних сферах підприємницької діяльності. Наприклад, загальний розраху­нок рентабельності передбачає такі формули:

Оборотні кошти

Коефіцієнт оборотності капіталу -

Вкладений капітал '

де Вкладений капітал — це сума оборотних коштів та капітало­вкладень.

Оборот капіталу

Коефіцієнт прибутковості

Сумарні витрати Прибуток

Коефіцієнт рентабельності

Оборот

Прибуток

Рентабельність капіталу = -100 /о .

Вкладений капітал

Для оцінювання ефективності управління можна використову­вати такі коефіцієнти:

г/-і _ ЧГІр _ Чм | р-з _ Чм К"-06ПР'К"-ЗЧпр'Кіп'

де КІ — коефіцієнт загальної ефективності управління (коефіцієнт прибутковості);

ЧПр — чистий прибуток;

ОбПр — обсяг продажу;

КІ — коефіцієнт пропорції управління;

Ч — чисельність менеджерів;

Зчпр — загальна чисельність працівників;

КІ — коефіцієнт адміністративного навантаження;

Чт — чисельність виробничого персоналу.

Дослідження становища продукту на ринку дає можливість діста­ти уявлення про сегменти ринку, виявити ті види продукту, що ма­ють переваги порівняно з конкурентами. Конкурентну ситуацію на ринку описують такі показники, як частка на ринку, якість продук­ту, відносна ціна, відносні витрати у порівнянні з головними конку­рентами.

Г

Ринки збуту і споживання •— найважливіша сфера суперництва Підприємців. Недооцінка конкурента у боротьбі за споживача здат­на призвести навіть великі компанії до значних збитків і навіть до банкрутства. Наприклад, втрата 10 % частки ринку в більшості ви­падків викликає зниження норми прибутку на 5—6 %. Головними

сферами суперництва, крім традиційних (сировинні ринки, капітал) все більшою мірою стають інновації, право використання науково' технічних нововведень або нововведень організаційно-економічного

характеру.

Успіх підприємства на ринку визначається фінансовими показ­никами: рентабельності інвестицій, оборотності основного капіталу оборотності загальних активів, рівня запасу та інших. Наприклад вагомим чинником, що впливає на рівень рентабельності, є частка продукту фірми на ринку. Кількісна залежність цих величин поля­гає в тому, що для кожних 10 % зростання частки продукту на рин­ку рентабельність збільшується на 3,5 %. Аналогічно виглядає справа з часткою на ринку і витягами на НДДКР: якщо фірма витрачає на НДДКР більш ніж 3 % обігу, то вона працює з рівнем рентабель­ності близько 26 %.

Щодо малих підприємств, які мають незначну вагу на ринку, то вони не можуть витрачати великі кошти на науково-технічні дослі­дження. Внаслідок цього вони вимушені виробляти продукти за ліцензіями, тим самим економлячи кошти на дослідження та роз­робки. За незначної ваги на ринку високі витрати на дослідження та розробки або неповне навантаження дорогої технології здатні навіть погіршити становище підприємства. Виходом із цієї ситуації може бути довгострокова оренда сучасної технології (лізинг). Тому доцільно проводити розрахунки порівняльної ефективності різних підходів до зростання рентабельності.

Моделювання діяльності підприємства доцільне при вичерпанні можливостей традиційних видів продукту. Визначивши перспектив­ний продукт, потрібно виявити можливий обсяг його виробництва, оптимізувати структуру витрат на виробництво, розробити конкретні заходи щодо підвищення конкурентоспроможності. Висхідними да­ними можуть бути фактична або прогнозована оцінка фінансово- економічного стану підприємства, урахування специфіки його діяль­ності на ринку.

Отже, до складу аналітичної бази даних необхідно залучити не тільки власні показники, а й показники діяльності фірм-конкурентів і макроекономічні показники, що впливають на ефективність підприєм­ницької діяльності.