Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практиткум Баркарь.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

4. Розрахунок економічної ефективності інформаційних систем та технологій Задача № 1

Річні витрати на обробку економічної інформації у результаті вдосконалення технологічного процесу склав 63,7 тис. грн., що забезпечило економію 21,5 тис. грн. Для організації нового технологічного процесу потрібні додаткові капітальні вкладення в розмірі 30% від вартості обробки по цьому варіанту.

Розрахуйте річний економічний ефект, розрахунковий коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень, строк окупності капітальних вкладень. Прийняти Ен = 0,25.

Задача № 2

При проектуванні та впровадженні інформаційної системи мали місце такі витрати на:

  • проектування та наукові роботі – 750 тис. грн.;

  • придбання обчислювальної техніки – 4700,8 тис. грн..;

  • створення інформаційної системи – 857 тис. грн..

Річний приріст прибутку склав 2374 тис. грн.

Розрахуйте строк окупності капітальних вкладень на впровадження інформаційної системи.

Задача № 3

У результаті впровадження нової технології щоденні витрати машинного часу на обробку економічної інформації знизились на 1 годину та склали 15 годин. Додаткові капітальні вкладення склали 5% від вартості обробки за новим варіантом.

Розрахуйте річний економічний ефект, розрахунковий коефіцієнт ефективності, строк окупності капітальних вкладень. Прийняти річний фонд робочого часу, який дорівнює 308 дням, вартість машино – часу – 80 грн.

Задача № 4

Нова технологія обробки економічної інформації з управління персоналом дозволить знизити вартість обробки на 1656 грн. Визначити необхідний розмір капітальних вкладень та строк їх окупності, річний економічний ефект. Прийняти розрахунковий коефіцієнт ефективності 2,4Ен.

Задача № 5

Передбачається, що капітальні витрати, пов’язані з впровадженням нової технології обробки економічної інформації в сфері управління персоналом, перевищать річну економію від зниження вартості обробки у 1,2 рази та складуть 95 000 тис. грн..

Розрахуйте річний економічний ефект та строк окупності витрат, а також обґрунтуйте доцільність впровадження нової технології. Нормований коефіцієнт економічної ефективності дорівнює 0,25.

Задача № 6

Діюча інформаційна система вдосконалюється на основі використання проектних рішень, пакетів прикладних програм та організації автоматизованих робочих місць. Передбачається, що вказані заходи вивільнять зі сфери обробки даних працівників деяких категорій.

На основі даних про кількість та середньомісячну зарплату вивільнених працівників визначте економію фонду оплати праці. Додаткова заробітна плата рівна 4,5% від основної.

Дані для розрахунку економії фонду оплати праці:

Категорія працівників Кількість вивільнених Ср-місячна з-плата

Штат ІС 60 600

АУП 20 500.

5. Імітаційне моделювання попиту та пропозиції на трудові ресурси

Суттєві зміни умов господарювання конкретним чином впливають на кадрову політику підприємств, організацій. Зняття обмежень по зарплаті та чисельності працівників, а також ринкове стимулювання росту продуктивності праці викликає природну тенденцію до зниження кількості працівників при збереженні обсягів виробництва. Тому в умовах відсутності екстенсивного росту економіки виникає ряд проблем, пов’язаних з перерозподілом вивільної робочої сили. В таких умовах необхідно вивчити основні закономірності динаміки перерозподілу трудових ресурсів в умовах відносної замкнутості модельованого регіону, району, міста. Ділова гра “Трудові ресурси” призначена для моделювання описаних процесів та розвитку навичок прийняття обґрунтованих управлінських рішень в умовах обмеженості трудових ресурсів, коли останні розглядаються як активні елементи системи, тобто вони цілеспрямовано приймають рішення з розрахунку до “прихилу” до того, чи іншого підприємства.

У моделюванні беруть участь “n” підприємств. Нехай “i” – індекс підприємства, I =1,2,...,n. Припускається, що система з “n” підприємств регіонально замкнута відносно обсягу трудових ресурсів, тобто весь обсяг ресурсів Lt (чисельність працівників) у період “t” (t = 1,2,...T) розподілені між “n” підприємствами і резервом, обсяг якого “К” (тис. чол.). Підвищення обсягу трудових ресурсів у регіоні визначається їх природнім ростом з темпом “П”, приток у регіон збалансовано з відтоком із регіону і тому ріст трудових ресурсів за іншими причинами відсутній. Перерозподіл відбувається за визначеними правилами у кінці кожного періоду залежно від результатів діяльності за минулий період.