Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЗ Аграрное студ стац.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

Завдання № 3

Агроному сільськогосподарського підприємства. Филипчуку було доручено закласти картоплю в катати на зимове зберігання. При виконанні цього завдання Филипчук допустив порушення технологи закладання (кагати були вкриті соломою, а не засипані землею). Внаслідок цього 211ц картоплі було списано на корм худобі, а 87 ц виявилося непридатним навіть на фураж.

  1. Визначте, чи є в цьому випадку підстави для притягнення агронома доматеріальної відповідальності.

  2. Який порядок визначення майнової шкоди в цьому випадку?

  1. Якою має бути матеріальна відповідальність в цьому випадку — обмеженою чи повною?

  2. Який орган сільськогосподарського підприємства має право притягти Филипчука до матеріальної відповідальності?

Завдання № 4

Комбайнер ВАТ Численко вів машину до місця роботи. Через допущену необережність комбайн перекинувся в кювет і був пошкоджений. Вартість ремонту склала 294 грн і була утримана із заробітної плати Численка наказом керівника ВАТ. Проте Численко з наказом не погодився і оскаржив його.

Визначте, які є підстави і умови матеріальної відповідальності працівника за шкоду, завдану ним підприємству, з яким знаходиться в трудових відносинах. Як вірно вирішити вказаний спір?

Завдання № 5

У ВСГК "Промінь" с. Совки під Києвом водій вантажного автомобіля Куліш після закінчення робочого дня не повернувся в гараж, а самовільно поїхав в особистих справах (привезти з Києва меблі для сусідки). Будучи в нетверезому стані, він порушив правила дорожнього руху, внаслідок чого зробив наїзд на тролейбус. Заподіяні трамвайно-тролейбусному управлінню збитки становили 35 тис. грн. Ушкодження здоров'я понесли водій і пасажири тролейбуса.

1. Хто повинен відшкодувати збитки трамвайно-тролейбусному управлінню? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що Куліш здійснив наїзд під

2. Якими правовим нормами належить керуватися при вирішенні цього спору?

3. На кого покладається майнова відповідальність в разі і відшкодування шкоди заподіяної здоров'ю водія і пасажирам І тролейбуса?

4. Чи є підстави в цьому випадку посилатися на вимоги ст. 450 ЦК України?

Завдання № 6

Рахівська мисливська інспекція подала до суду позов до ВСГК про стягнення 1600 грн і відшкодування збитків, завданих мисливському господарству наїздом на диких тварин автотранспортом, який належить ВСГК. Голова ВСГК відмовився добровільно відшкодовувати збитки, вважаючи, що ці вимоги інспекції повинні бути пред'явлені саме водіям автотранспортних засобів, з вини яких загинули дикі тварини на полях і

дорогах ВСГК.

Хто за законом у даному випадку зобов'язаний відшкодувати збитки мисливському господарству? Чи можуть бути притягнуті до відповідальності (і якої) водії, які скоїли наїзд на диких тварин? Як називають у такому випадку позов, який пред'являє адміністрація до свого працівника?

Завдання № 7

Тракторист ДСГП "Поділля" Федоренко, закінчивши оранку поля,

поїхав на тракторі додому на обід. Переїжджаючи через міст, він з неуважності упав з трактором у річку. При Цьому сам Федоренко не постраждав, але ремонт трактора обійшовся підприємству у 1853 грн.

Дирекція підприємства подала до суду позов про стягнення, Федоренка 1853 грн.

Адвокат просив суд знизити позовні вимоги, оскільки Федоренко не є матеріально відповідальною особою.

1. Визначте, як за своєю правовою природою склалися правові відносини

в даному випадку?

  1. Чи правильні доводи адвоката?

  2. Яке рішення повинен прийняти суд щодо цієї справи?