Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гос. право метод по курсовим для дневников.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
124.42 Кб
Скачать

ВПНЗ Дніпропетровський гуманітарний університет

КАФЕДРА цивільно-правових дисциплін

Методичні рекомендації

по підготовці та захисту курсових робіт з

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ денної ФОРМИ НАВЧАННЯ

Дніпропетровськ - 2008

ВНПЗ „ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

„Затверджую”

Ректор Дніпропетровського

гуманітарного університету

П.Я.Мінка

„_____”__________2008р.

Тематика курсових робіт і методичні рекомендації

щодо написання

“Господарське право ”

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів “молодший спеціаліст” за спеціальністю “Правознавство” та „бакалавр” з напряму „Право”

С Схвалено

Вченою радою університету

27 Березня 2008р.

Протокол №3

Методична розробка по підготовці та захисту курсових робіт з навчальної дисципліни „Господарське право” / укладач: кандидат юридичних наук Легеза Ю.О. - Дніпропетровськ: Дніпропетровський гуманітарний університет, 2008. - с.11

Рецензенти:

Якименко Л.П., кандидат економічних наук, начальник кафедри економічної безпеки Дніпропетровського державного Університету внутрішніх справ;

Кравченко В.В., кандидат юридичних наук, доцент (Інститут економіки та права “КРОК”)

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ

Господарське право – це галузь права, що регулює відносини з організації та здійснення господарської діяльності, тому воно не зводиться лише до підприємництва або комерції. По-перше, підприємництво як напрямок господарської діяльності характеризується головною рисою, точніше метою – отриманням прибутку. Але не всі суб’єкти господарювання створюються та функціонують заради отримання прибутку. По-друге, поняття господарської діяльності включає в себе підприємництво, але не ототожнюється з ним.

Прийняття Господарського кодексу України є значним кроком вперед у розвитку господарського законодавства України. Цей нормативно-правовий акт України дозволив вирішити одну з проблем, що існували в праві України: проблему абсолютизації значення юридичної особи взагалі і стосовно до суб'єктів господарського права зокрема. Визначена частина вчених займала позицію, що лише ті господарські відносини можуть придбати форму правових, якщо на стороні колективного утворення виступає юридична особа. На їхню думку, якщо немає юридичної особи – відносини не правові, а організаційно – технічні. У Господарському кодексі України закріплена ідея віднесення до суб'єктів господарювання не від наявності ознак юридичної особи, а від визнаної законом можливості бути учасником господарських правовідносин, тобто від господарської правосуб'єктності.

Закріплення в Господарському кодексі України як суб'єктів господарського права відособлених структурних підрозділів, що здійснюють діяльність на основі права оперативно – господарського використання майна, без статусу юридичної особи, також свідчить про відсутність абсолютизації права юридичної особи. І такий підхід виправданий з погляду використання міжнародного досвіду й адаптації українського законодавства до законодавства об'єднаної Європи, зокрема до права Німеччини. У німецькому праві повне і командитне товариство не є юридичними особами.

У Господарському кодексі України знайшло остаточне закріплення поняття «господарська діяльність», що є ключовим у теорії господарського права (раніше воно було сформульовано в 5 законах України, у проекті Податкового кодексу України і скрізь по-різному).

Законодавство, що регулює організаційно-правові форми, порядок здійснення господарської діяльності, за своєю природою є двояким і будується на засадах публічного та приватного права. Основну масу публічно-правових норм становлять норми організаційного характеру й ті, що накладають на державні органи та суб'єкти підприємницької діяльності певне коло публічно-правових обов'язків. За галузевими ознаками вони належать до адміністративного, податкового, цивільного права. Приватноправові відносини в сфері господарювання регулюються згідно з нормами Цивільного кодексу України та інших цивілістично-правових норм. Комплексний характер законодавства у сфері господарювання передбачає необхідність субсидіарного застосування норм права, синтезу положень майже всіх галузей права України. Саме з огляду на це має вестись підготовка письмових робіт з курсу "Господарське право".

Запропонована тематика курсових робіт спрямована на поглиблене вивчення окремих питань курсу. За методологічну основу у підготовці таких робіт слід обрати формальну (елементарну) логіку, яка проявляється в дослідженні нормативних та причинно-наслідкових зв'язків між системами економічних, історичних, політичних, правових факторів. Слід використовувати також такі методи дослідження як: діалектичний, системно-структурний, формально-логічний, порівняльно-правовий, аналізу і синтезу, статистичний, історичний.

Практичну базу роботи має становити опублікована судова господарська практика, матеріали періодичної преси, практика роботи відповідних державних органів. При використанні матеріалів в роботі необхідно навести використані джерела. Працюючи над курсовою роботою, слід взяти до уваги, що господарське право має велику нормативну базу, яка до того ж постійно поповнюється й змінюється. Однак вивчення та використання нормативних актів є обов'язковим елементом процесу написання курсової роботи.

Найважливіші положення рекомендованої літератури доцільно конспектувати, бо це є одним з найефективніших засобів одержання міцних знань. Суттєвою допомогою в засвоєнні нового матеріалу стане складання схем, у тому числі структурно-логічних.

За написання курсової роботи слід братися лише після твердого засвоєння матеріалу.