Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГП семин.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
582.14 Кб
Скачать

Задача №8.

Дві особи — юридична та фізична — уклали установчий договір про заснування відкритого акціонерного товариства і здійснили необхідні для проведення підписки на акції дії: зареєстрували в ДКЦПФР інформацію про підписку на акції, опублікували відповідне оголошення про проведення підписки і провели останню. Однак після закінчення строку підписки виявилося, що підпискою покрито лише 58% запропонованих акцій.

Питання:

1. Які наслідки таких результатів підписки?

2. Чи можна подовжити термін підписки?

3. Як законодавство регулює це питання?

Задача № 9

Українсько-бельгійське підприємство “Агрус”, зареєстроване у 2000 році, протягом року не подавало до органів державної податкової служби декларацій та інших документів фінансової звітності згідно з законодавством. Районна державна податкова інспекція подала позов до суду про скасування державної реєстрації підприємства.

Питання:

1. За яких підстав, передбачених законодавством, може здійснюватися скасування державної реєстрації суб‘єкта господарювання – юридичної особи.

2. Чи має право податкова інспекція подавати позови про скасування державної реєстрації суб‘єкта господарювання?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача № 10

У 1998 році приватне підприємство було зареєстроване за місцем проживання засновника. Через рік воно придбало окреме приміщення під офіс, у якому впродовж 6-ти місячного терміну провадило свою діяльність. Довідавшись про це представники державної адміністрації, у якій було зареєстровано підприємство скасували рішення про його реєстрацію, посилаючись на те, що підприємство своєчасно не повідомило орган реєстрації про зміну свого місцезнаходження. Підприємство звернулося до господарського суду.

Питання:

1. В якому порядку здійснюється скасування державної реєстрації у разі несвоєчасного повідомлення суб‘єктом господарювання про зміну свого місцезнаходження.

2. Чи потрібно було повідомляти орган реєстрації про зміну місцезнаходження підприємства, якщо засновник не змінював свого місця проживання?

3. Яке рішення має прийняти суд?

Задача №11

У 1997 році між акціонерним комерційним банком “Альянс” і малим приватним підприємством “Радість” було укладено договір депозитного вкладу строком на 2 роки. У 1999 році банк подав позов до ПП про визнання не дійсними його установчих документів, посилаючись на те, що в статуті ПП не міститься його повне найменування. Як наслідок – банк просив визнати недійсним і договір депозитного вкладу.

Питання:

1. Назвіть обов‘язкові реквізити статуту приватного підприємства.

2. Що розуміється під поняттям повне найменування підприємства? Чи може бути відсутність у статуті підприємства його повного найменування підставою для визнання його установчих документів не дійсними? Якщо це можливо то за яких умов.

3 Яке рішення має прийняти господарський суд.

Задача № 13

5 комунальних підприємств з прибирання сміття вирішили добровільно об‘єднатися у асоціацію на основі поєднання своїх виробничих і комерційних інтересів. Але невдовзі місцева державна адміністрація прийняла рішення про ліквідацію асоціації. Об‘єднання звернулося до господарського суду про визнання рішення не дійсним. Відповідач проти позову заперечував посилаючись зокрема на те, що оскільки об‘єднання вже ліквідовано, спір не підвідомчий господарському суду.

Питання:

1. Хто може прийняти рішення про ліквідацію об‘єднання підприємств?

2. З якого моменту об‘єднання підприємств втрачає статус юридичної особи (а отже і право на звернення до господарського суду)?

3. Яке рішення має прийняти суд?