Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

Таблиця 9.1

ТЕХНОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ СИСТЕМ R/3 ТА BAAN

Функціональне призначення

SAP R/3

Baan

Концепція моделюван­ня підприємства

Концепція компонентних бізнес-структур (Component-Based Business Framework)

Концепція динамічного моделювання підприємства (Dynamic Enter­prise Modeling)

Засоби прискореного налаштовування (моде­лювання підприємства)

Засіб Business Engineer

Засіб Enterprise Modeler (Orgware)

Програми взаємодії си­стеми з додатковими модулями

ALE(Application Link Enabling — можливість приєднання застосувань)

XMA (Extended Middle­ware Architecture — роз­ширена архітектура)

Засоби взаємодії із зов­нішніми системами

BAPI (Business Application Programming Interface)

BPC (Business Process Connect)

Засоби налаштовування і доопрацювання си­стеми

Інструментальний засіб (CASE-засіб) ABAP/4

Інструментальні засоби Baan Toolset з мовою 4GL

Система управління ін­формаційними потоками

Business Workflow

WMS (Workflow Management System)

Методологія прискоре­ного впровадження

ASAP (Accelerated SAP)

Методологія Target

9.1.2. Система управління корпоративними бізнес-процесами r/3

Система управління корпорацією R/3 німецької фірми SAP (SAP — Systems, Applications and Products in Data Processing) займає одну з провідних позицій у переліку розробок великих інтегрованих інформаційних систем стандарту ERP. Частка продажу системи R/3 становить близько 36 % світового ринку програмного забезпечення прикладних програм для бізнесу. В Україні систему або її окремі модулі впроваджено на Донецькому металургійному заводі, у Нацбанку України, компанії «КримЕнерго», компанії «УкрТелеком», на Чорнобильській та Рівненьській АЕС тощо.

Система R/3 є відкритою й може бути впроваджена на базі операційних систем і СУБД різних виробників.

Система R/3 базується на архітектурі «клієнт-сервер» типу Application Server. R/3 розподіляє обчислювальні процеси між серверами баз даних, серверами прикладних програм і клієнтськими машинами, які (за термінологією SAP) називаються «серверами презентації». На рівні презентації важливою складовою є графічний інтерфейс користувача.

З метою підтримки клієнтів системи до її складу включено сервіс­ну програму EarlyWatch Alert, яка дає змогу клієнтам SAP регуляр­но відправляти інформацію про стан їх інсталяцій R/3 до онлайнової сервісної системи OSS (Online Service System). SAP автоматично аналізує цю інформацію на базі існуючих правил і накопиченого практичного досвіду. Вироблені в результаті аналізу рекомендації та вказівки щодо розв’язання проблем надсилаються клієнтам SAP.

Система R/3 має вбудований інструментальний засіб розроблення прикладних програм ABAP/4 (CASE-систему), який можна використовувати для розроблення власних специфічних проектів клієнтів незалежно від стандартних модулів R/3.

Починаючи з версії 3.1 R/3 забезпечує функціонування бізнес-додатків у мережі Іnternet. Складовою програмного забезпечення, що поставляється із системою, є понад 25 різних Іnternet-додат­ків. Ці компоненти охоплюють широкий спектр функцій у сфері фінансів, обліку та звітності, логістики та управління персоналом. Іnternet-додатки R/3 забезпечують можливість взаємозв’яз­ків між користувачем і підприємством, між різними підприємствами, а також між співробітниками однієї фірми у мережі intranet. Іntеrnеt-додатки отримують доступ до логіки системи завдяки інтерфейсам BAPI (Business Application Programming), що поставляються разом із системою.

Інформаційне середовище R/3 має трирівневу структуру. Джерелами інформації слугують оперативні системи — прикладні програми SAP, які разом з зовнішніми джерелами даних утворюють нижчий рівень ієрархії. На другому рівні знаходяться одержувачі інформації — інформаційні системи R/3, як-от:

  • інформаційна система логістики (LIS), яка об’єднує управління матеріальними потоками, закупівлями матеріалів, планування та управління виробництвом, реалізацію готової продукції;

  • інформаційна система аналізу внутрішньогосподарської діяльності — контролінгу (CIS);

  • інформаційна система фінансового обліку і звітності (FIS);

  • інформаційна система управління персоналом (HIS).

Зазначені інформаційні системи у свою чергу є джерелами даних для інформаційного сховища адміністративної системи верх­нього рівня (EIS). Система EIS використовує модель багатовимір­ного кубу даних інформаційного сховища для гнучкого багатоаспектного аналізу даних і здійснення на цій основі підтримки прийняття рішень керівним персоналом. EIS виконує стандартні для технології OLAP операції над багатовимірними даними: врахування або ігнорування ієрархічних структур під час навігації по кубу даних, поворот куба даних, утворення фрагментів і т. ін. У системі передбачено стандартні формуляри звітів, що їх за потреби можна модифікувати. Результати оброблення інформації і графічні зображення можуть бути розіслані адресатам EIS за допомогою комунікаційного обладнання.

Прикладне програмне забезпечення системи R/3 має модульну структуру й об’єднує взаємопов’язані програмні модулі різного функціонального призначення.

Базис (модуль BC) призначений для виконання базисного налаштовування системи, оптимального налаштовування системи управ­ління базами даних (СУБД), організації резервного копіювання, роз­роблення розширень системи з використанням мови ABAP/4.

Модулі фінансового менеджменту FI, управління основними засобами AM, управління ризиками TR спрямовані на фінансові аспекти діяльності підприємств і автоматизують бухгалтерський та податковий облік на підприємстві, формування зовніш­ньої і внутрішньої звітності.

Модулі контролінгу CO та управління проектами PS призначені для розв’язання задач управлінського обліку: обліку та перерахунку внутрішніх робіт, обліку результатів господарської діяльності, обліку прямих і непрямих витрат, обліку витрат за міс­цями їх виникнення, а також ведення довгострокових проектів.

Модулі матеріального обліку ММ та управління складами WM слугують для інформаційної підтримки процесів заготівлі, складування і споживання товарно-матеріальних цінностей, організації обліку виробництва, підготовки звітності з логістики для керівного персоналу.

Модуль планування виробництва РР забезпечує підготовку та аналіз інформації для планування та управління виробництвом, ведення специфікацій і технологічних карт, розрахунок каль­куляцій на виріб, організацію планування для дискретного і серійного виробництва, а також планування потреби матеріалів на базі виробничих замовлень.

Модуль збуту SD підтримує організацію обліку збуту продук­ції та підготовку звітності для менеджерів відділу збуту. Модуль інтегрований з модулями управлінського обліку.

Модуль управління персоналом і розрахунку заробітної пла­ти HR автоматизує функції відділу кадрів, оптичне архівування даних персоналу, зв’язок з системами розрахунку за кредитними картками у відрядженнях, розрахунок заробітної плати та облік заходів з підвищення кваліфікації персоналу.

Модуль управління якістю QM призначений для автоматизації системи забезпечення та контролю якості продукції.

Модуль технічного обслуговування обладнання PM автоматизує облік одиниць обладнання та технічних об’єктів, складання календарного графіка та формування замовлень на технічне обслуговування обладнання, планування виробничих потужностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]