Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

9.1.3. Система управління ресурсами підприємства Oracle Applications

Система Oracle Applications — велика інтегрована ERP-систе­ма, розроблена корпорацією Oracle. Клієнтами корпоративних додатків Oracle є понад 7700 організацій і компаній у 79 країнах світу.

Пакет корпоративних додатків Oracle Applications складається з 55 програмних модулів, кожний з яких являє собою повнофунк­ціональне рішення у сфері управління кадрами, фінансами, виробництвом, матеріально-технічним постачанням і збутом. Створюючи Oracle Applications, корпорація Oracle дотримувалася таких принципів:

  • орієнтація на процес як основний об’єкт автоматизації (про­цесно-орієнтований підхід);

  • відмова від традиційних ієрархічних, орієнтованих на функ­ціональність структур;

  • орієнтація на керівника як основного споживача інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень.

Систему Oracle Applications реалізовано в архітектурі Inter­net/intranet. За її допомогою стає можливим розподіл бізнес-про­цесів (збуту, постачання) в Internet, за межі підприємства. Cервер баз даних системи реалізується за допомогою СУБД Oracle на платформах UNIX та Windows NT.

Система включає засоби реструктуризації бізнес-процесів (біб­ліотеку бізнес-моделей).

Oracle Applications об’єднує такі підсистеми та модулі.

Система інформаційного підтримування керівництва (OBIS — Oracle Business Intelligence System) являє собою набір з 20 Internet-додатків, призначених для відстежування та оперативного подання керівництву найзначущих показників діяльності підприємства (наприклад, поточної оберненості дебіторської заборгованості, рівня незнижуваних складських залишків і т. ін.).

Фінансовий аналіз і планування. Убудована система глобаль­ної консолідації дає змогу задавати різні правила консолідації результатів господарчої діяльності та оперативних балансів підприємства на рівні окремих господарських операцій або залишків по рахунках. Передбачається автоматичне створення замовлень на придбання, відрахування податків та оброблення рахунків-фак­тур і платежів.

Модуль Дебітори підтримує всі способи платежів, облік подат­ків, видачу акредитивів, допускає автоматичне оброблення надходжень з використанням електронних переказів, векселів і списання з рахунка. Модуль Дебітори підтримує паралельне ведення книги продажу з оплати і відвантаження для цілей оподаткування і цілей бухгалтерського обліку відповідно.

Модуль Фінансовий аналізатор забезпечує необхідний рівень складності фінансового аналізу на базі аналітичних зрізів.

Управління постачанням і збутом. Підсистема включає багатофункціональні інтегровані засоби планування і виконання, що оптимізують управління попитом і пропозицією. Канали збуту розміщують замовлення через центри розподілу, які можуть задовольнити попит з використанням різних варіантів поставок. Підсистема підтримує електронний обмін даними з постачальниками і замовниками у стандарті EDI.

Планування та управління виробництвом. Модулі управління виробництвом уможливлюють розв’язання задач комплекс­ної автоматизації виробництва як дискретного, так і безперервного типу. Oracle дає змогу розвивати можливості виробництва від дрібносерійного складання прототипів до великих обсягів серійного складання і складного планування виробничих замовлень.

Управління персоналом. Модуль забезпечує розв’язання таких задач:

  • Планування організаційних змін, включаючи моделювання структурних і посадових ієрархій організації (ситуаційний аналіз «що — якщо»). Для планування може використовуватися графічний редактор організації.

  • Планування структурних підрозділів, опис розряду, посади, позиції, ведення довідників тощо.

  • Персональний облік працівників і кандидатів з повним записом їхніх професійних якостей, даних для нарахування заробітної плати, даних про використання робочого часу, послужного списку працівників, потреби у підвищенні кваліфікації і результатів навчання працівників.

  • Аналіз і ведення звітності за типовими державними формами, за нестандартною звітністю за допомогою засобів розробки Oracle, оперативний аналіз даних і підтримка прийняття рішень на базі технології OLAP.

Управління проектами. Система дає змогу керівникам проек­тів вести докладний облік витрат, дотримуючись кошторису і графіка робіт у процесі успішного досягнення мети проекту. Схо­вище даних Oracle Applications уможливлює проведення пошуку потрібної інформації щодо проекту та аналіз її за допомогою засобів багатовимірного аналізу (OLAP).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]