Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

9.3.3. Опис функціональних можливостей модуля теп програмного комплексу «Галактика» версії 5.74

9.3.3.1. Загальна характеристика

Модуль техніко-економічного планування на підприємстві (ТЕП) призначений для автоматизації розрахунків за формування планів випуску продукції і виробничої програми, оцінювання матеріальних і трудових потреб на виробництво. Додатково модуль уможливлює розрахунок нормативних витрат на виробництво, калькуляції собівартості і ціни виробів, що випускаються.

Головними функціями модуля ТЕП є:

  • ведення нормативно-довідкової інформації;

  • планування виробництва;

  • розрахунок собівартості.

Кожна з цих функцій складається з процедур уведення інформації, розрахункових функцій і процедур-запитів до бази даних з метою одержання вихідної інформації у різноманітних часових, структурних і номенклатурних розрізах. База даних модуля ТЕП входить до складу інтегрованої бази даних комплексу «Галактика».

Крім названих, модуль включає сервісні функції з роботи із текстовим редактором, калькулятором, драйверами монітора і принтера.

9.3.3.2. Структура меню

Меню найвищого рівня модуля ТЕП наведено на рис. 9.1.

Пункт меню = містить загальні сервісні функції системи.

Рис. 9.1. Структура меню найвищого рівня

Пункт меню =Н= слугує для ведення довідників, а також налаштування параметрів планування випуску продукції, налаштування звітів, округлення цін, ведення бази даних. Пункт меню Справочники призначений для початкового введення вмісту довідників й допоміжних таблиць і для їх подальшого поповнення і коригування. Вхідні дані вводяться у базу даних за допомогою екранних форм, тобто діалогових вікон, або інтерфейсів.

Структуру пункту меню =Н= наведено на рис. 9.2.

Рис. 9.2. Структура меню =Н=

Пункт меню Нормативы призначений для введення та редагування необхідних каталогів і нормативів. Структуру відповідних меню нижчих рівнів наведено на рис. 9.3.

Рис. 9.3. Структура меню Нормативы

Пункт меню Технологические процессы забезпечує доступ до інтерфейсу введення даних про технологічні процеси виготовлення готової продукції та напівфабрикатів і норми витрат ресурсів для операцій технологічного процесу.

Пункт меню Материальные нормы забезпечує можливість уведення норм витрат матеріалів і застосовності деталей на вироби, складальні одиниці, напівфабрикати власного виробництва.

Пункт меню Цены надає доступ до інтерфейсу введення та редагування планово-облікових цін, забезпечує розрахунок планово-облікових і середніх відпускних цін та одержання звіту про ціни матеріальних цінностей.

Пункт меню Запросы уможливлює одержання звітів щодо структу­ри і складу виробів, технологічного маршруту, матеріальних і трудових потреб на виріб на основі інформації, що зберігається у базі даних.

Пункт меню Служебные функции призначений для здійснення автоматичної заміни типів і груп матеріальних цінностей, редагування кількості робочих днів по місяцях року, перенесення цін на наступний рік, заміни матеріалів у нормах на вироби дея­кого діапазону тощо.

Пункт головного меню Планирование забезпечує виконання розрахунків з планування товарного випуску продукції підприємства та введення і розрахунку обсягів фактичного випуску. Відповідно до підходів до планування меню включає три підменю: Производственные заказы, План выпуска, Рабочая производ- ственная программа. Кожна з цих частин дає змогу визначити склад плану, провести розрахунки, визначити матеріальні і трудові витрати, сформувати звіти. Підменю Фактический выпуск і Незавершенное производство призначені для введення і розрахунку обсягів випуску продукції та незавершеного виробництва. Структуру меню Планирование наведено на рис. 9.4.

Рис. 9.4. Структура меню Планирование

Пункт головного меню Себестоимость призначений для здійснення введення накладних витрат, розрахунків нормативних витрат на обсяг виробництва, калькуляції собівартості і цін продукції. Структуру меню Себестоимость наведено на рис. 9.5.

Рис. 9.5. Структура меню Себестоимость

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]