Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий конспект САПР.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Основні поняття та визначення інформаційного забезпечення

Під інформаційним забезпеченням САПР розуміють сукупність представлених в заданій формі відомостей, необхідних для виконання автоматизованого проектування, в тому числі опис стандартних проектних процедур, типових проектних рішень, типових елементів, комплектуючих виробів, матеріалів та інші дані, а також файли та блоки даних на машинних носіях, де записані вказані документи. Головною метою створення інформаційного забезпечення САПР є розробка інформаційної системи, яка дозволяє вірно та швидко вирішувати проектні задачі. Цього можна досягнути завдяки своєчасній передачі до джерела запиту повної та достовірної інформації, необхідної для роботи конкретної частини проектно-конструкторського процесу.

До основних вимог до інформаційного забезпечення САПР належать:

1) Наявність необхідної інформації для забезпечення як автоматизованих, так і неавтоматизованих процесів проектування.

2) Можливість зберігання та пошуку інформації, яка є результатом ручних та автоматизованих процесів проектування.

3) Достатній об'єм сховищ інформації. Структура системи повинна мати можливість нарощування об'єму пам'яті разом з ростом об'єму інформації, яку потрібно зберігати.

4) Наявність достатньої швидкодії системи інформаційного забезпечення.

5) Можливість швидкого внесення змін та коригування інформації, доведення цих змін до користувача, а також можливість отримання твердої копії документа.

Інформаційне забезпечення САПР [1-3] поєднує всілякі дані, необхідні для виконання автоматизованого проектування. Ці дані можуть бути представлені у вигляді тих або інших документів на різних носіях, які містять відомості довідкового характеру про матеріали, що комплектують виріб, типових проектних рішеннях, параметрах елементів, відомостях про стан поточних розробок у вигляді проміжних та остаточних проектних рішень, структур і параметрів проектованих об'єктів і т.п. Основною частиною інформаційного забезпечення є БД.

При створенні інформаційного забезпечення САПР основною проблемою є перетворення інформації, необхідної для виконання проектно-конструкторських робіт над певним класом об'єктів, у форму, придатну і найбільш раціональну для машинної обробки, та вивід інформації у вигляді, зручному для сприйняття користувачем.

Інформаційне забезпечення САПР можна представити у вигляді схеми (рис.9.1).

Рис.9.1 Схема інформаційного забезпечення

Взаємодія БД та інформаційної системи з проектними модулями здійснюється через спеціально організований інтерфейс, який захищає проектні програмні модулі від впливу специфіки програмної реалізації інформаційної системи. Завдяки цьому підтримується незалежність проектних операцій від виду представлення інформації в БД. До функцій інтерфейсу також входить узгодження та зв'язок між інформаційною системою та проектними модулями за форматами записів (інформаційний аспект), за колами та визначенням даних (змістовний аспект), та за програмними засобами, мовами програмування та ін. (програмний аспект).

Інформація, яка використовується при проектуванні, розподіляється на статичну і динамічну (мал. 2). Статична інформація характеризується досить рідкими змінами. Статичні набори даних отримали свою назву відповідно до типу проблемних середовищ (предметна область та множина задач предметної області), які практично не змінюються за час сеансу їх обробки. До такої інформації відносять дані технічного завдання (ТЗ) на проектування та довідкові дані великого об'єму.

Формування, завантаження та коригування довідкових даних виконується виключно службою адміністратора БД. Адміністратор БД підтримує безпосередній контакт зі службою нормалізації та стандартизації проектної організації.

Динамічна інформація складається з даних, які накопичуються для виконання конкретних операцій проектування (проміжні дані), та даних, які є результатом виконання операцій проектування (проектні операції, ППП1, ППП2, …, ПППі, …, ПППn на рисунку 9.2.). Проміжні дані постійно змінюються при функціонуванні САПР. Вносити зміни у варіанти проектних рішень має право тільки конструктор-виконавець та його керівник.

Рис. 9.2. Схема інформаційних потоків в САПР