Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новий конспект САПР.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Склад компонентів арм

Склад базового програмного забезпечення і технічних засобів АРМ дозволяє використовувати АРМ автономно або в декількох варіантах сполучення з іншою апаратурою.

АРМ з одним або декількома робітниками місцями можуть поєднуватися в послідовний комплекс. Комплекс набудовується на рішення однієї або ряду послідовних на маршруті проектування задач

Наприклад, уведення завдання на розробку друкованих плат, синтаксичний контроль і розміщення елементів виконують на першому АРМ і по каналу зв'язку передають на другий АРМ. На ньому проводиться трасування, коректування і передача інформації для виготовлення комплекту конструкторської документації на третій АРМ.

Подібна маршрутно-спеціалізована конфігурація дозволяє усунути непродуктивні витрати часу на зміну магнітних носіїв, завантаження систем і обмежити кількість периферійних пристроїв.

Побудова інформаційно-графічних комплексів для САПР на базі АРМ (мал.13.5.а, б, розширює можливості і збільшує ефективність застосування САПР. НА ЦОК виконуються програмні модулі по директивах з Армов, а введення, контроль, висновок і редагування виробляється користувачем на засобах АРМ.

У цьому випадку потрібне вилучене розміщення технічних засобів АРМ і ЦОК. Для цього використовуються пристрої сполучення (групові пристрої сполучення - ГПС і індивідуальні ІПС), телефонні канали зв'язку, мультиплексори й апаратура передачі даних.

Рис.13.4. Варіанти використання АРМ у САПР:

а - групове АРМ; б - маршрутно-орієнтоване АРМ;

Перспективи розвитку АРМ

Подальший розвиток АРМ зв'язаний з:

- використанням нових технічних засобів,

- розробкою нового базового і прикладного програмного забезпечення,

- розвитком технології автоматизованого проектування,

- об'єднанням АРМ в ієрархічні і мережні структури.

Базове програмне і лінгвістичне забезпечення повинні містити в собі:

- засобу створення багатомашинних мережних і ієрархічних структур;

- моніторну систему;

- операційну систему реального часу;

Зв'язаних один з одним АРМ-ів по розробці логіки і схемотехники БІС, топології БІС і друкованих плати, конструкцій вузлів і блоків виробів РЕА.

Лекція 14 Використання технічних засобів та ЛОМ у САПР

План лекції

  1. Огляд сучасних технічних засобів САПР

  2. Плотери

  3. Графічні пристрої

Огляд сучасних засобів сапр

Сукупність всіх технічних засобів, що використовуються при експлуатації САПР утворюють технічне забезпечення .Компонен­тами технічного забезпечення є пристрої обчислювальної і органі­заційної техніки, засоби передачі даних, вимірювальні та інші при­строї або їх поєднання, що забезпечують функціонування САПР. Ці компоненти повинні створюватися на базі серійних засобів обчис­лювальної техніки загального призначення та інших сучасних тех­нічних засобів.Основою технічного забезпечення більшості сучасних САПР є універсальні або спеціалізовані персональні комп’ютери. Спектр персональних комп’ютерів, які використовуються у САПР по кон­фігурації, технічних можливостях, виконанню та функціях дуже широкий.

Основною сучасною формою організації роботи САПР є мере­жева форма. При цьому, персональний комп’ютер утворює основу технічного забезпечення відповідного автоматизованого робочого місця (АРМ).

АРМ користувача САПР найчастіше створюють на базі універ­сальних персональних комп’ютерів достатньої потужності, конфі­гурація яких може бути орієнтована на рішення відповідного кола технологічних задач. Як правило, такі комп’ютери є стаціонарними і включають процесорний блок, монітор для відображення графіч­ної і текстової інформації, клавіатуру і мишу.

Адміністративні працівники і керівники технологічних підрозді­лів підприємств часто використовують на своїх робочих місцях ви­сокопродуктивні мобільні комп’ютери (ноутбуки) у яких процесор­ний блок, монітор і клавіатура виконані в єдиному зручному для переміщення корпусі. Такі комп’ютери можуть експлуатуватися і в мережі системи і автономно як на стаціонарному так і у будь-якому іншому місці.

Сервером називають комп’ютер, який має можливість обслуго­вувати комп’ютери, що приєднані до нього. Функції сервера різно­манітні, проте найважливішою з них для САПР є функція файл­сервера.

Файл-сервер має постійну пам’ять великої місткості до якої мо­жуть мати доступ всі комп’ютери мережі. Переваги такої схеми по­лягають у тому, що інформація зберігається централізовано, а не розподілена по комп’ютерах різних співробітників, при цьому, вона доступна з будь-якого комп’ютера, підключеного до сервера (а це можуть бути і віддалені комп’ютери, які під’єднуються до сервера по захищеній телефонній лінії). Ще однією особливістю сервера є висока надійність зберігання інформації, оскільки сервери захищені від збоїв та інших неполадок. Навіть у разі повного виходу з ладу будь-якого з жорстких дисків сервера існують методи повного від­новлення інформації.

Для виконання завдань технологічного проектування, підтримки СУБД, управління виробничими ресурсами застосовують потужні багатопроцесорні сервери.

Для тривимірного моделювання складних об’єктів застосовують потужні багатопроцесорні графічні станції, що є спеціалізованими комп’ютерними системами, що включаються до складу технічного забезпечення САПР.

Основним елементом персонального комп’ютера є процесор. Найважливішими характеристиками сучасних процесорів персона­льних комп’ютерів є платформа, розрядність, частота, об’єм пам’яті процесора (кеш), шина, енергоспоживання і ціна.

На сучасному ринку процесорів домінують два основні виробни­ки процесорів для персональних комп’ютерів - фірми Intel і AMD. Науково-технічний прогрес викликає безперервну зміну як сімейств процесорів, так і їх характеристик.