Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для горошко нмк.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

3. Національні традиції, зарубіжний досвід, етика та ритуали мисливства

Національні традиції мисливства в Україні: європейська культура ведення мислзизського господарства і полювання. Мисливська етика та ритуали. Мисливство у мистецтві та художній літературі.

Шляхи розвитку мисливства у світі. Світове мисливство. Мисливство в країнах Америки, Африки, Азії та Європи. Сучасні тенденції у світовому мисливстві. Міжнародна співпраця у сфері мисливства. Міжнародні організації мисливців.

4

4. Мисливські угіддя

4.1. Екологічні засади класифікації та оцінювання якості мисливських угідь

Поняття про мисливські угіддя, їх класифікацію і бонітування. Біотоп як мисливське угіддя. Кормові і захисні властивості мисливських угідь, їх сезонна динаміка. Вплив на територіальний розподіл тварин в угіддях особливостей структури ландшафту, рослинного покриву, його мозаїчності, гідрологічних, кліматичних, погодних та інших факторів середовища. Особливості розташування, пересування і кормоздобування мисливських тварин в угіддях у різні пори року в горах і на рівнині; Зміна структури мисливських угідь під впливом господарської діяльності людини.

4.2. Класифікація і оцінювання якості мисливських угідь

Методичні основи класифікації і комплексного оцінювання якості мисливських угідь. Ландшафтні, лісівничі, мозаїчні, гідрологічні, кліматичні, погодні, антропічні та інші аспекти основ класифікації і комплексного оцінювання мисливських угідь. Методи бонітування лісових, чагарникових, орних, лучних, болотних, водних та інших типів мисливських угідь. Особливості лісових мисливських угідь.

5. Мисливські ресурси

Загальна характеристика мисливських ресурсів. Біологія та етологія мисливських тварин, особливості поширення, динаміка чисельності.

6. Основні захворювання диких мисливських тварин

Діагноз захворювання диких тварин.

Інфекційні захворювання: сибірська язва, сказ, туберкульоз, туляремія, ящур, лептоспіроз, пастерельоз, орнітоз, токсоплазмоз.

Інвазійні (паразитарні) Захворювання. Печінково-глистові захворювання. Фасціольоз, дикроцеліоз.

Ехінококи та альвеококози.

Кишково-глистові захворювання: фінози, теніози, мезоцестодіози. та ін.

Незаразні хвороби диких тварин.

Випадкові отруєння диких тварин.

Профілактика захворювань диких тварин.

7. ОБЛІК І ОЦІНЮВАННЯ МИСЛИВСЬКИХ РЕСУРСІВ

Мета та одиниці обліку. Біологічні, географічні, статистичні, організаційні основи обліку мисливських тварин. Облік ратичних і хижих тварин.

зайцеподібних, мисливських комахоїдних і гризунів. Облік борової дичини і водоплавних птахів. Методи обліку мисливських тварин. Повнота і точність обліку. Обробка мисливських ресурсів. Оптимальна щільність мисливських тварин, оптимальна ємність мисливських угідь.

8. ОСНОВИ БІОТЕХНІЇ V/ 8.1. Предмет і завдання

Загальні положення та екологічні основи проведення біотехнічних заходів у мисливських угіддях.

8.2. Захисні властивості мисливських угідь

Захисні властивості середовища та їх значення для диких тварин. Специфіка лісового середовища. Роль узлісся. Фактор турбування. Покращання захисних властивостей лісу та інших екосистем. Ремізи та ремізні ділянки. Відтворювальні ділянки. Запобігання і подолання наслідків екстремальних ситуацій. Запобігання загибелі тварин на транспортних магістралях.