Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для горошко нмк.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

8.3. Кормова база мисливського господарства та її регулювання

Біотехнічні вимоги до проведення лісогосподарських та сільсько­господарських робіт.

Особливості живлення диких тварин. Основні групи та склад кормів. Кормові рослини та кормові ресурси. Запаси природних кормів. Доступність природних кормів та їх використання. Заготівля та зберігання кормів. Підгодівля мисливських тварин. Кормові поля.

Водозабезпечення мисливських угідь.

Типи біотехнічних споруд та їх розташування в угіддях. Підгодівельні майданчики. Солонці, гальковиська і порхалища. Запобігання негативному впливу мисливської фауни на ліс.

8.4. Оптимізація структури популяцій мисливських тварин

Поняття про структуру популяцій тварин. Теоретичні засади та основи керування популяціями тварин. Оптимальна структура популяції мисливських тварин. Селекційний відстріл. Інші селекційні заходи. Обмеження діяльності хижаків.

9. УПОРЯДКУВАННЯ МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ

ВЕДЕННЯ МИСЛИВСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Загальні положення. Зміст проекту упорядкування мисливських угідь. Організація робіт з упорядкування мисливських угідь. Організація території

б

мисливського господарства. Інвентаризація і оцінювання угідь. Розрахунок обсягів користування і здобування тварин. План біотехнічних заходів. Моніторинг, прогноз динаміки чисельності мисливських тварин, організація і економіка мисливського господарства.

10. Мисливська зброя, спорядження, самолови і

КАПКАНИ

Холодна мисливська зброя. Історія розвитку вогнепальної мисливської зброї. Класифікація сучасної мисливської зброї. Рушниці з відкидними стволами. Рушниці з невідкидними стволами. Мисливські боєприпаси. Приладдя до мисливської зброї. Пристрілювання рушниці. Зберігання та догляд. Екіпірування та спорядження мисливця. Самолови і капкани.

11. Основи мисливського собаківництва

Історія розвитку мисливського собаківництва. Походження мисливських собак. Анатомія і фізіологія. Шкірний покрив. Породи мисливських собак: хорти, лайки, гончаки, норні, лягаві, спанієлі. Утримання і годівля мисливських собак. Методи тренування. Кінологічні висновки. Полювання з мисливськими собаками.

12. Організація полювання! техніка здобування

ТВАРИН

Організація індивідуального та групового полювання. Індивідуальне полювання. Вистежування. Полювання за сніговим слідом. Полювання із засідок. Полювання відвертанням уваги. Полювання на норних звірів. Групове полювання. Заганяння дикого кабана. Особливості полювання на водоплавних, біляводних і борових птахів. Види та способи полювання, дозволені в Україні. Мисливство на радіологічно забруднених територіях. Полювання з ловчими птахами. Полювання з фото- і телекамерою. Сучасна техніка і технологія полювання у світі. Техніка безпеки під час полювання.

13. Технологія переробки мисливської продукції

Первинне оброблення здобутої дичини. Знімання та первинне оброблення шкур. Сортовий розруб туш. Класифікація м'ясних напівфабрикатів та їх характеристика. Хімічний склад і харчова цінність м'яса. Тканини м'яса. Класифікація м'яса. М'ясо хворих тварин. Основні вимоги до якості м'яса. Транспортування і зберігання. М'ясо диких тварин, конина, оленина та інші види. Зберігання пернатої дичини.

Рибна продукція. Жива, охолоджена, морожена, в'ялена, копчена, сушена і солона риба. Баликові вироби. Упаковування та зберігання рибної продукції.