Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

5.2. Охорона, використання та відтворення рослинного світу

На території Луганської області зростає біля 2000 видів вищих рослин, що належать до 104 родин і більше, ніж 400 родів. Вищі спорові рослини представлені 9 родинами, 11 родами і 19 видами; голонасінні – 2 видами, що відносяться до 2 родин. У складі покритонасінних – більше 1400 видів, представлених 93 родинами.

У флорі області 300 видів є рідкісними, з них 59 занесено до Червоної книги України.

Фітоценофонд складають близько 530 асоціацій, об’єднаних у 98 формацій і класів, які відносяться до 9 типів рослинності. Загальним типом рослинності є степи. У зв’язку з тим, що найбільша частина степів розорана, ценотична різноманітність зонального типу збільшена та складає приблизно 102 асоціації, що відноситься до 12 формацій, фітоценози яких збереглися в заповіднику та на землях, непридатних для сільськогосподарського користування. До степового типу рослинності належать також досить специфічні агломеративні співтовариства кам’янистих відслоєнь (на крейдах, вапняках, мергелях, пісковиках, сланцях). У заплавах річок і на дні балок типовою є різноманітна лугова рослинність, а навколо водоймищ розвинута лучно-болотна, болотяна, прибережно-водяна та водяна рослинність.

Для Луганської області досить характерною є синантропна рослинність, розповсюдження якої пов’язане з порушеними місцеперебуваннями – сільськогосподарськими угіддями, урбанізованими територіями, техногенними екотопами (кар’єрами, відвалами тощо).

У Зелену книгу України занесено 26 синтаксонів рослинності Луганської області.

Усе вище викладене свідчить про різноманітність флори. Проте, всезростаючий антропогенний вплив призводить до різкого збіднення видової та структурної різноманітності рослинного покриву. У зв’язку з цим виникає потреба створення резерватів для збереження генофонду флори й фітоценофонду області.

Разом з тим, не можна стверджувати апріорі зникнення видів рослин тільки наслідками антропогенного впливу чи погіршенням умов існування, бо причини цих явищ для багатьох видів вивчено недостатньо. Вчені Луганської області не можуть скоординувати свої дослідження і тому єдиної думки про причини зникнення того чи іншого виду рослин зараз не існує. Потрібні додаткові єдиноцільові дослідження для об’єктивної оцінки стану популяцій, облік популяцій рідких видів та спостерігання за їх станом слід проводити систематично і по усій території, а не епізодично та вибірково.

За ініціативою Управління, по результатам роботи Координаційної групи Луганською обласною радою прийнято рішення від 25.12.2009 № 20/21 про затвердження нового Переліку видів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 25.11.2009 № 1347 затверджено новий склад координаційної групи з ведення Переліку вдів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області

До Переліку видів рослин, не занесених до Червоної книги України, що підлягають особливій охороні на території Луганської області включено 249 видів рослин, в т.ч. судинних – 184, водоростей - 6, лишайників – 5 видів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]