Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

5.3.2. Стан та ведення рибного господарства в Луганській області

У зв’язку з відсутністю у водних об’єктах Луганській області промислових запасів, у 2009 році ліміти використання водних живих об’єктів рибного господарства загальнодержавного значення не встановлювались і дозволи на їх спеціальне використання не надавались.

Таблиця 5.16 Динаміка вилову риби

Рік

Водний об‘єкт

Затверджений ліміт вилов, (т)

Фактичний вилов, (т)

1

2

3

4

2000

-

-

-

2006

-

-

-

2007

-

-

-

2008

-

-

-

2009

-

-

-

Порядок здійснення штучного розведення, вирощування риби, інших водних живих ресурсів та їх використання в спеціальних товарних рибних господарствах регламентує «Інструкція про порядок здійснення штучного розведення, вирощування риби, інших водних живих ресурсів та їх використання в спеціальних товарних рибних господарствах», затверджена наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.01.2008 № 4. На основі вказаного документа надається право ведення спеціального-товарного господарства на водоймах юридичним або фізичними особами, при умові розробки ними Режиму СТРГ (водойми площею більше 10 га) або наукового обґрунтування (водойми площею менше 10 га). Станом на 24.02.2010 взято на облік 44 спеціальне товарне рибне господарство (СТРГ), з них 34 діють за Режимом та 10 - за науково-біологічним обґрунтуванням.

У 2009 році було скасовано 4 режими спеціальних товарних рибних господарств – ВАТ «Луганське обласне виробниче сільськогосподарсько-рибоводне підприємство» (Оборотнівський став № 1, Оборотнівський став № 2), ФОП Бублик С.О. (Тимоновський ставок) та ТОВ «Воля» (водосховище на р. Дуванка).

Створено 10 СТРГ, що діють за Режимом: ФОП Михайлик С.Г. (став поблизу с Демянівка), ФОП Авдюха О.В. (Ставок с. Проїздже), ФОП Матвієвський В.В. (водосховище, на р. Дуванка), ФОП Буринда Є.В. (Білокуракінське водосховище), ФОП Кондратьєв В.О. (Чепігівське водосховище), ФОП Безуглов І.А. (став с. Верхня Богданівка), ФОП Ганічев Ю. Ю. (Біловодське водосховище), ФОП Свистун М. І. (Тимонівське водосховище), ФОП Редько В.В. (озеро Богунне), ТОВ "Тара -Маркет" (Сватівське водосховище), ДП «Станично -Луганське дослідне лісомисливське господарство» (озеро Сизе) та 2 СТРГ, що діють за науково-біологічним обґрунтуванням: ФОП Нарожний (ставок поблизу с. Можняковка) та ФОП Дубинський М.Г. (ставок «Широкий»).

Ліцензію Мінагрополітики на провадження господарської діяльності, пов'язаної з промисловим виловом риби на промислових ділянках рибогосподарських водойм у 2009 році отримали чотири нових користувача ФОП Матвієвський В.В., ФОП Буринда Є.В., ТОВ "Тара -Маркет" та ФОП Ганічев Ю. Ю. Всього в області ліцензію мають 14 користувачів (ВАТ “Луганськ-енергосільпром”, ПП Зінченко В. І., ПП Велігоша А.П., ПП Літюк А.П., ПП Хмельницький Е.В., КФГ «Вікторія», ПП Сохань А.М., СФГ «Мрія», ТОВ «Комерційна фірма «Каскад-С.К.», ФГ «Краснодон-Агро», ФОП Матвієвський В.В., ФОП Ганічев Ю.Ю., ФОП Буринда Є.В.).

Зариблення у 2009 р. провели 10 господарств (30 %), у чисельному еквіваленті це становить 0,3493 млн. екз. з планових 1,73 млн. екз. (20 %).

Вилов проводили 16 з 32 господарств, що діяли на основі режиму у 2009 році (50 %), це становило в ваговому еквіваленті 215,22 тонн з планових 361,26 тонн (60 %).

Дотримувались вимог щодо проведення робіт з зариблення та вселення риби на своїх водоймах 8 орендарів. Планові показники з зариблення ними виконані на 40 %, з вилову на 100 %. Причина недозариблення більшості з них полягає у відсутності якісного рибопосадкового матеріалу.

На початку року документи для проведення промислового лову риби зареєстрували 7 користувачів. Усі вони мають акти про відтворення водних ресурсів за 2007-2008 роки та не здійснювали вилову риби після останнього зариблення.

Таким чином, здійснення нового зариблення без вилову частини зарибленої риби було неможливо за причини відсутності коштів на новий посадковий матеріал та перенасичення водойми рибою. Іхтіологічною службою управління після прийому заяв були зроблені контрольні лови риби сітками з вічком не менш 50 мм. У разі наявності видів інтродуцентів промислових розмірів, користувач реєстрував необхідні дозвільні документи з дозволеними вічками сіток не менше 60 мм.

Планові показники з зариблення виконали лише 2 користувача, вилов ними не здійснювався. Буринда Є.В. пізно зарибнив наливне водосховище за причини його малої наповненості. Свистун М.І. у листопаді 2009 року випустив малька до Тимонівського водосховища. В обох випадках риба не досягла товарної ваги.

Фото 5.7. Зариблення ставу

В попередні роки робочою групою (створеною відповідно рішення голови Луганської облдержадміністрації) розроблена відповідна концепція «Програми відтворення та охорони рибних ресурсів на водоймах Луганської області». Нажаль, розпочата підготовча робота не доведена до логічного завершення,оскільки відповідного рішення щодо затвердження Програми по впровадженню заходів з підвищення рибопродуктивності рибогосподарських водойм Луганської області не відбулось.

Згідно з вимогами Закону України «Про тваринний світ» на території Луганської області посилений контроль щодо недопущення лову риби в період нересту у місцях, заборонених для лову, про що через засоби масової інформації було проінформовано місцеве населення.

Фундаментальні вишукувальні роботи по визначенню стану популяції та шляхів міграції водних живих ресурсів на водоймах Луганської області не проводились з 1994 року. У 2009 році за узгодженням з Управлінням охорони навколишнього природного середовища було здійснено вишукування у межах іхтіологічного заказника "Донецький". За його результатами та опитуваннями рибалок-любителів з’ясовано, що окрім звичайних для нашої області видів риб (карась, короп, щука, окунь, судак) на нерест зайшли стада прохідних видів риб: лящ, вирезуб, підуст, рибець та шемая. При обстеженні роботи РЗУ БНС № 2 та № 3 Луганської ТЕС була знайдена мінога українська. Для риб, які здатні нереститись лише у прозорій воді (шемая, підуст та ін.) гребля Луганської ТЕС є значною перешкодою для проходу на місця нересту. Також цей бар’єр спричиняє значні збитки в період скату молоді риб.

За причини відсутності матеріальної бази, масштабні іхтіологічні вишукування у 2009 році не проводились.

Наприкінці 2009 року узгоджено «Програму проведення дослідних робіт іхтіологічної служби Головного державного управління на водоймах Луганської області у 2010 році». У наступному році планується проведення експедиції по визначенню основних місць нересту, нагулу та видового складу водних живих ресурсів області, включаючи об’єкти природно-заповідного фонду (іхтіологічний заказник "Айдарський", "Деркульський" та "Донецький").

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]