Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

13.2. Державний контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства

Станом на 01.01.2010 року в Державній екологічній інспекції в Луганській області згідно штатного розпису 136 працівників, з них 111 державних інспекторів, в тому числі 4 – начальник та його заступники, 55 – здійснюють контроль на державному кордоні та митницях призначення та відправлення. Тобто враховуючи постійну наявність вакансій, на 500 км2 площі області доводиться 1 держінспектор.

В 2009 році Інспекцією було виявлено 7233 правопорушення, що на 174 правопорушення більше, ніж у 2008 році. Притягнуто до адмінвідповідальності 6769 осіб. Сума штрафів склала 551,905 тис. грн., що на 14,365 тис. грн. більше, ніж у 2008 році. При цьому стягнуто 488,818 тис. грн., тобто 88,6 %. Всього за 2009 рік нараховано збитків на загальну суму більше 26 млн. гривень.

Матеріали, які містять ознаки кримінального злочину, направлялись до правоохоронних органів. За рік направлено 223 матеріали. За результатами розгляду цих матеріалів порушено 29 кримінальних справ: 25 - за незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення (вугілля), 2 - за експлуатацію артезіанських свердловин без спеціального дозволу (ліцензії), 1 - за скид каналізаційних стоків у став, що призвело до масової загибелі риби (ст. 242 ч.2 КК України) та 1 – за самовільного зайняття земельних ділянок з попереднім зняттям ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу (ст. 197-1 КК України).

Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Луганської області було винесено 213 Рішень про тимчасову заборону діяльності або експлуатації об’єктів.

Протягом 2009 року видано 31 дозвіл на відновлення діяльності у зв’язку з усуненням виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства.

Так, Відкритим акціонерним товариством «Стахановський завод феросплавів» після тимчасового призупинення експлуатації забезпечено своєчасне видалення із бункеру уловленого пилу та герметичність корпусу циклону і фланцевих з’єднувачів, підприємству видані дозволи на відновлення експлуатації пилогазоочисного устаткування. ВАТ ДХК «Луганськвуглеремонт» вирішені питання щодо використання 2 т відходів ІІ класу небезпеки (шлам маслоуловлювачів – водно масляний конденсат) для приготування бітумної суміші при проведенні ремонтних робіт крівлі будівель та фундаменту цехів, 0,77 т відходів фарби для власних потреб по ремонту цехів, внаслідок чого підприємству видані дозволи на відновлення діяльності. Відокремленим підрозділом «Групова збагачувальна фабрика «Червонопартизанська» ДП «Свердловантрацит» укладені угоди зі спеціалізованими підприємствами на передачу відходів І-ІІІ класів небезпеки, відходи вивезені з території підприємства, а також отриманий дозвіл на викиди забруднюючих речовин вугільної печі в атмосферне повітря, внаслідок чого підприємству видані дозволи на відновлення діяльності, пов’язаної з розміщенням відходів, та експлуатації вугільної печі. ПП «Завод продтоварів «Анжей» та ЗАТ «Луганський ливарно-механічний завод» отримали спеціальні дозволи на користування надрами.

Рис. 13.1. Результати інспекційної діяльності за 2009 рік

На розгляді в судових органах знаходилося 124 справи, у яких Державна екологічна інспекція в Луганській області приймала участь.

Судами першої інстанції розглянуто позови Інспекції та прийнято 101 судове рішення, з яких:

  • по 80 справам – позовні вимоги Інспекції задоволено в повному обсязі на загальну суму 3 110 301 грн.;

  • по 8 справам – провадження по справам закрито у зв’язку із виконанням позовних вимог та сплатою відповідачами збитків на загальну суму 16 062 грн.;

  • по 13 справам – у задоволенні позовних вимог Інспекції відмовлено на суму 254 547 грн. Інспекцією було подано заяви про апеляційне оскарження та апеляційні скарги.

Державний контроль за використанням надр

Протягом 2009 року на території області було перевірено 219 надрокористувачів, в тому числі 130 – користувачів підземними водами. Виявлено 189 фактів самовільного надрокористування на загальній площі 271,448 га, в тому числі 95 – підземної води. До правоохоронних органів направлено 156 матеріалів, по 28 з яких порушені кримінальні справи.

Перевірено 16 вугільних підприємств, до адміністративної відповідальності притягнуто 325 посадових осіб на загальну суму штрафів 40,865 тис. грн., нараховані збитки на загальну суму 147,323 тис. грн., винесено 35 рішень про заборону діяльності.

Екологічною інспекцією організовано 12 обстежень території області з повітря, в ході яких виявлялись місця, де велися незаконні розробки корисних копалин. Тільки в серпні-вересні 2009 року проведено 26 рейдових перевірок, за підсумками яких складено 16 матеріалів про виявлені правопорушення, які пов’язані з незаконним видобутком корисних копалин, з яких 16 матеріалів по кам’яному вугіллю. До адміністративної відповідальності притягнуто 28 порушників на загальну суму 2,5 тис. грн. (незаконний видобуток каменю пісковику). Складено 86 протоколів за ст. 47 КУпАП та винесені постанови про закриття справи в зв’язку з тим, що в діяннях порушників вбачаються ознаки злочину (ч.1 ст. 240 Кримінального кодексу України).

Спільними діями екологічної інспекції та міліції припинений видобуток корисних копалин на територіях природно-заповідного фонду загальнозоологічних заказників місцевого значення «Іллірійский» (Лутугинський район) та «Перевальский» (Перевальский район).

Контроль поводження з відходами

За рік перевірено 255 місць видалення відходів, з них промислових (поля фільтрації, шламонакопичувачі, полігони промислових відходів, породних відвалів тощо) – 236.

З перевірених 15 полігонів на 11 з них не додержується режим експлуатації з причини порушення технології складування відходів.

Взагалі за результатами проведених перевірок за порушення правил складування відходів, порушення встановлених правил і режиму експлуатації полігонів, відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферу, невиконання приписів до адміністративної відповідальності притягнуто 29 відповідальних посадових осіб на загальну суму 3,043 тис. грн.

Крім цього за 2009 рік проведено 52 перевірки органів державної влади та місцевого самоврядування , з яких 20 перевірок місцевої ради, 9 перевірок районної ради, 12 селищної ради, 11 сільських рад щодо додержання ними вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами, а саме ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ та здійснення заходів по попередженню їх утворення.

В ході перевірок було виявлено 153 несанкціонованих сміттєзвалища загальною площею засмічення земель 72196 м2, об’ємом 22086,1 м3. За результатами перевірок за виявлені правопорушення до адмінвідповідальності притягнуто 30 відповідальних посадових осіб за ст. 82, 188-5 КУпАП на загальну суму 4,913 тис. грн.

Контроль за охороною атмосферного повітря

За 2009 рік перевірено 1785 об’єкта, у тому числі 489 з високим та 207 із середнім ступенем ризику.

Основні виявлені порушення:

  • Відсутність дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;

  • Нездійснення контрольних вимірів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

  • Недодержання вимог щодо охорони атмосферного повітря при введенні в експлуатацію і експлуатації підприємств і споруд;

  • Недодержання екологічних вимог під час проектування, розміщення, будівництва, реконструкції та прийняття в експлуатацію об’єктів та споруд.

Взагалі за результатами проведених перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 627 посадових осіб на загальну суму 94,588 тис. грн.

За наднормативний викид забруднюючих речовин в атмосферне повітря нараховані 10 збитків на загальну суму 102,843 тис. грн., винесено 118 Рішення про тимчасову заборону (зупинення) виробничої діяльності, пов’язаної з викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

На перевірених протягом року підприємствах загальна кількість джерел викидів становить 7547, з них 834 обладнані газоочисними установками (ГОУ). На більшості перевірених газоочисних установках фактична ефективність роботи відповідає проектній. На ГЗФ «Самсонівська» фактична ефективність роботи циклону більше за проектну на 4-5 %, а Мокрого пилоуловлювача ПМ навпаки фактична ефективність роботи менше за проектну на 4-9 %. СО «Луганська ТЕС» фактична ефективність роботи електрофільтрів менше за проектну на 2-5 %. ГЗФ «Центроспілка» ДП «Свердловантрацит» фактична ефективність роботи газоочисної установки менше за проектну на 22-24 %.

Контроль за охороною водних об’єктів

Протягом року в ході інспекційних перевірок виявлено 57 водокористувачів, що працювали без дозволу на спеціальне водокористування. До адміністративної відповідальності за ст. 48 КУпАП притягнуто 59 відповідальних осіб на загальну суму 6,715 тис. грн.

Основними забруднювачами, що перевірялись у 2009 році є: ТОВ «Рубіжанський Краситель»; ВАТ «Лисичанський желатиновий завод»; ЗАТ «Лиспи»; ВАТ «Лисичанськвугілля»; Рубіжанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства; КСП «Лисичанськводоканал»; ЗАТ «Лисичанський склозавод «Пролетарій», ТОВ «Луганськвода», ДП «Первомайсьвугілля», ВАТ «Свердловськекологія», ДП «Лугансьвугілля», ДП «Ровенькиантрацит», ВАТ «Стахановська збагачувальна фабрика», ОП «Чорнухінська птахофабрика», ВАТ «Свердловськекологія», ВАТ «Лисичанськсода» .

Так, ВАТ «Лисичанський желатиновий завод» здійснює скид у р. В. Біленька. Категорія води, що скидається - недостатньо-очищена. В 2008 році в цеху з виготовлення кісткового клею встановлені жировловлювачі для локального очищення стоків від жиропродуктів. В результаті виконання цього заходу скид стічних від підприємства зменшився з 540 тис.м3/ рік (за 2007 рік) до 468 тис.м3/ рік (за 2008 рік), вміст БСКп зменшився з 26,9 мг/л до 25,34 мг/л.

В ході перевірки здійснений відбір проб стічних вод, за результатами встановлено перевищення нормативів ТПС по хлоридам, фосфатам, ХСК. До адміністративної відповідальності притягнуто технолога енергоцеху згідно ст. 91-2 КУпАП на суму 170 грн. При повторному отборі перевищень не виявлено.

ТОВ «Луганськвода». Здійснює скиди у р. Лугань, Сіверський Донець госпобутових та промислових стічних вод. В результаті інспекційних перевірок підприємства встановлено, що більшість очисних споруд працюють неефективно, водопровідні та каналізаційні системи зношені та знаходяться в аварійному стані. Технологічний режим очищення стоків не завжди відповідає технологічному регламенту, що призводить до неефективної очистки стічних вод та в подальшому забруднює поверхневі водні об’єкти Луганської області. Очищення госпобутових стічних вод здійснюється на очисних спорудах, зношеність яких становить близько 73,2 %, внаслідок чого стічні води скидаються з перевищенням нормативів вмісту забруднюючих речовин у поверхневі водні об’єкти.

Земельні ресурси

Протягом року виявлено:

  • 54 випадки засмічення земель відходами загальною площею 2,052 га. Розраховані збитки на загальну суму 10 млн. 162 тис. 674 грн.

  • 110 випадків самовільного зайняття земельних ділянок (як правило, під час незаконного видобутку корисних копалин), площа самовільно зайнятих земель складає 271,794 га. Розраховані збитки на загальну суму 855 тис. грн.

  • 21 випадок зняття родючого шару ґрунту без відповідного дозволу (також, під час незаконного видобутку корисних копалин), площа знятого родючого шару ґрунту складає 256,421 га. Розраховані збитки на загальну суму 3 млн. 429 тис. 528 грн.

  • 8 випадків, коли цільове призначення земельних ділянок було змінено, на площі 0,2131 га. Розраховані збитки на загальну суму 2,070 тис. грн.

Об’єкти природно-заповідного фонду

Кількість перевірених об’єктів – 63.

Основні порушення, виявлені під час перевірок:

  • Відсутність винесених в натуру меж об’єктів;

  • Вільний проїзд по територіям ПЗФ неслужбового транспорту;

  • Розпалювання вогнищ;

  • Незаконний вилов водних живих ресурсів;

  • Відсутність типових та інформаційних знаків.

Складено 60 протоколів, 56 направлені до судових органів, 4 посадові особи оштрафовані за невиконання раніше наданих приписів та самовільне випалювання рослинності на території ПЗФ.

Рослинний світ

Основними порушеннями є знесення зелених насаджень без оформлення відповідних ордерів.

За порушення природоохоронного законодавства притягнуто до відповідальності 164 особи на загальну суму 14,637 тис. грн. Нараховані збитки у розмірі 168,834 тис. грн., 4 матеріали направлено до правоохоронних органів.

Так, в січні 2009 року проведена перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства Кудряшівською сільською радою Кремінського району по факту пошкодження зелених насаджень під час проведення робіт по їх догляду (омолодженню). За результатами перевірки виявлено ряд порушень вимог природоохоронного законодавства, а саме:

  • омолоджування проводилося з порушенням п.9.1.11.3 розділу 9 “Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 № 105, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 27.07.2006 за № 880/12754, а саме роботи проводилися в літній період, чим були порушені терміни проведення даних робіт;

  • в актах обстеження зелених насаджень не вказані діаметри дерев на висоті 1,3 м, а також вік дерев;

  • виявлено самовільне знесення 2-х дерев, а також пошкодження 3-х дерев при проведені робіт;

  • зрубана деревина не оприбуткована.

Проведений розрахунок розміру відшкодування шкоди, заподіяної державі внаслідок пошкодження дерев, який склав 84,9 тис. грн. Матеріали перевірки передано Лисичано-Рубіжанському міжрайонному природоохоронному прокурору.

Основною проблемою при проведенні перевірок по знищенню або пошкодженню зелених насаджень є відсутність даних інвентаризації зелених насаджень населених пунктів.

Лісові ресурси

Перевірено 42 об’єкта, з них 29 - планово и 13 - позапланово.

Основні виявлені порушення: порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, порушення при проведенні рубок, заготівлі і вивезенні деревини. Також, масовий характер мають випадки засмічення лісів побутовими відходами, проте встановити порушників украй складно.

За порушення природоохоронного законодавства притягнуто до відповідальності 374 особи на загальну суму 17,828 тис. грн. Нараховані збитки у розмірі 304,617 тис. грн. Чотири матеріали направлені до правоохоронних органів.

Сумісно з працівниками лісової охорони проведені рейдові перевірки дотримання Правил пожежної безпеки в лісах. До адміністративної відповідальності притягнуто 76 осіб на загальну суму 1,292 тис. грн.

Основними проблемами є неякісне проведення рубок догляду за лісом та неналежне виконання вимог Санітарних правил в лісах України.

Тваринний світ

У 2009 році Державною екологічною інспекцією в Луганській області проведено 137 перевірок, перевірено 26 об’єктів, а саме: Марківське, Міловське, Біловодське, Станично-Луганське, Новоайдарське, Свердловське , Білокуракинське, Сватівське, Слов’яносербське, Лутугинське, Антрацитівське, Краснодонське УТМР, Попаснянське РР ТМР, Перевальське ММРР ТМР, Сєвєродонецьке, Кремінське, Станично-Луганське, Луганське, Біловодське, Новоайдарське, Білокуракінське, Івановське, Свердловське, Старобільське, Сватовське ДЛМГ, Військово-мисливське господарство.

За порушення природоохоронного режиму в період полювання до адміністративної відповідальності притягнуто 233 особи. Загальна сума адміністративних штрафів складає 8,823 тис. грн.

В червні місяці 2009 року встановлений факт незаконного полювання (знищення забороненим способом п’ятдесяти трьох нір сурка-бабака) громадянином Стариковим М.І. на території Біловодського району. Нараховані збитки на загальну суму 159 тис. грн. Матеріали передані до Біловодського РВ УМВС України в Луганській області для порушення кримінальної справи.

Встановлено 17 фактів порушень законодавства – полювання без відповідної відмітки у відстрільній картці, притягнуті до адмінвідповідальності згідно ст. 85 КУпАП 13 громадян, що порушили правила полювання.

Рибні ресурси

За 2009 рік Державною екологічною інспекцією в Луганській області проведено 236 перевірок, перевірено 23 об’єкта, а саме: річки Сіверський Донець, Деркул, Айдар, Лугань, Лозова, Велика Камянка, Вільхова, Гніла, Дуванка, Жеребець, Чугінка, Дьоміна, іхтіологічний заказник Деркульський, Айдарський, Кам’янське водосховище, Кабичівська водосховище, Зеліковське водосховище, Єлізаветовське водосховище, Лутугинське водосховище, Сватовське водосховище, ставок Луганци та озера Біляєвське, Плави.

За порушення природоохоронного режиму до адміністративної відповідальності притягнуто 459 осіб. Загальна сума адміністративних штрафів складає 16,966 тис. грн., 26 матеріалів передано до суду для подальшого прийняття рішення відповідно до чинного законодавства.

Встановлено 19 фактів порушення порядку збуту об’єктів тваринного світу (риба). За ст. 88-1 КУпАП протоколи про адміністративне правопорушення передані до суду. За ст. 85 ч. 4 КУпАП 7 справ були передані до суду. За результатами цих перевірок при ловлі риби застосовувалися спецзнаряддя (павук, сітки). За 12 місяців 2009 року було вилучено браконьєрських знарядь лову: сіток 23 шт., 875 метрів; 2 плавучих засоби – човни; 1 павук, 14 вудок.

Екологічний контроль на держкордоні

Екологічний контроль на державному кордоні здійснювався 9-ма постами екологічного контролю на держкордоні та 10 постами екологічного контролю в зоні діяльності митниць призначення та відправлення. За цей період здійснено:

Екологічний контроль вантажів, т – 10 171 989;

Екологічний контроль, партій – 25 826;

Екологічний контроль транспортних засобів, одиниць – 36 464;

Радіологічний контроль, т – 2 710 907, 6;

Радіологічний контроль, партій – 28 685.

За звітний період призупинено рух 19 партій вантажу загальною вагою 1255 тон.

- 03.02.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила» був затриманий вантаж “Формалін”, код 2912110000, 160 тонн, вантажовідправник: ВАТ “Новочеркаський завод синтентичних продуктів” (м. Новочеркаськ, РФ), вантажоодержувач: ДП “Хімічний завод «Південний»» (м. Рубіжне, Луганська область). Підстава затримання – відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 03.02.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила» був затриманий вантаж “Формалін”, код 2912110000, 239,3 тонн, вантажовідправник: ВАТ “Новочеркаський завод синтентичних продуктів” (м. Новочеркаськ, РФ), вантажоодержувач: ТОВ ЛК «Інтерплит» (м. Надвірка, Івано-Франківська область). Підстава затримання – відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 12.02.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила» був затриманий вантаж “Каустична чешуйчеста сода”, код 28151100, загальною вагою 57,55 тонн, вантажовідправник: Внешнєторгова компанія з обмеженою відповідальністю «Тян`єд» (Кітай), вантажоодержувач: ТОВ ТПО «Аріста» (м. Донецьк). Підстава затримки вантажу відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 14.02.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила» був затриманий вантаж “Формалін”, код 2912110000, загальною вагою 167,4 тонн, вантажовідправник: ВАТ “Новочеркаський завод синтетичних продуктів” (м. Новочеркаськ, РФ), вантажоодержувач: ДП “Хімічний завод «Південний»» (м. Рубіжне, Луганська область), підстава затримання – відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 14.02.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила» був затриманий вантаж “Каустична чешуйчеста сода”, код 28151100, загальною вагою 57,55 тонн, вантажовідправник: Внешнєторгова компанія з обмеженою відповідальністю «Тян`єд» (Кітай), вантажоодержувач: ТОВ ТПО «Аріста» (м. Донецьк), відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 01.03.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила» був затриманий вантаж “Формалін”, код 2912110000, загальною вагою 253,62 тонн, вантажовідправник: ВАТ “Новочеркаський завод синтетичних продуктів” (м. Новочеркаськ, РФ), вантажоодержувач: ТОВ ЛК «Інтерплит» (м. Надвірка, Івано-Франковська область). Підстава затримання – відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 28.04.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Сєвєродонецьк» був затриманий вантаж «Парафіни хлоровані рідкі», код 3824909900, загальною вагою 19,64 тонн. Вантажовідправники: ВАТ «Хімпром», м.Новочебоксарськ, вул. Промислова, 101, РФ. Вантажоотримувач: Торговий дім «Нафтохім», м. Бровари, вул.. Кутузова, 125, Київська область. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність листа роз’яснення Мінприроди ( ПКМУ № 1123 від 27.12.08 р);

- 28.04.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Сєвєродонецьк» був затриманий вантаж «Парафіни хлоровані рідкі», код 3824909900, загальною вагою 17,08 тонн. Вантажовідправник: ВАТ «Каустік», м. Стерлітамак, вул. Технічна, 32, РФ. Вантажоотримувач: ТОВ «Проінвест Пластик», м. Рубіжне, пл. Хіміків, 2, Луганська область. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність листа роз’яснення Мінприроди ( ПКМУ № 1123 від 27.12.08 р);

- 17.03.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Сєвєродонецьк» був затриманий вантаж “Парафіни хлоровані рідкі”, код 3824909900, 20 тонн, вантажовідправник: ВАТ “Хімпром” (м. Новочеркаськ, РФ), вантажоодержувач: ТОВ “Торговий дім «Нафтахім»» (м. Брова, Київська область). Підставою для затримки вантажу, стала відсутність ліцензії або листа роз’яснення Міприроди України на перевезення озоноруйнівних речовин (ПКМУ № 1123).

- 05.05.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Ізварине» був затриманий вантаж «Холодильники «ДХ-274080», код 8418, загальною вагою 6,102 тонн. Вантажовідправник: ТОВ «Діорит технікс», м. Камянськ – Шахтинський, вул. Ворошилова, 152. Вантажоотримувач: АТ «Норд» м. Донецьк, пр. Жуковського, 2. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність листа роз’яснення Мінприроди ( ПКМУ № 1123 від 27.12.08 р.);

- 30.05.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Ізварине» був затриманий вантажний автомобіль Сканія, державний номер № ВІ 3603 АК з вантажем «Полігліколь Product KD 2987», код 3824909909, загальною вагою 14,04 тонн. Вантажовідправник: ТОВ «Чиммер і Шварц», м. Шахти, Ростовська область РФ, Вантажоодержувач: ТОВ «АТЕМ», м. Київ, вул. Жилянська 19. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність листа роз’яснення Мінприроди ( ПКМУ № 1123 від 27.12.08 р.);

- 30.05.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Ізварине» був затриманий вантажний автомобіль Сканія, державний номер № ВІ 3603 АК з вантажем «Полігліколь Dtcoflux WR 71», код 38249099094, загальною вагою 4,668 тонн. Вантажовідправник: ТОВ «Чиммер і Шварц», м. Шахти, Ростовська область РФ, Вантажоодержувач: ТОВ «АТЕМ», м. Київ, вул. Жилянська 19. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність листа роз’яснення Мінприроди ( ПКМУ № 1123 від 27.12.08 р.);

- 10.06.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Просяне», був затриманий вантажний автомобіль Мерседес, державний номер № АЕ 9026АН з вантажем «Анілін», код 2921410000, загальною вагою 1,080 тонн. Вантажовідправник: ТОВ «Пігмент», Тамбов, вул. Монтажників, 1, РФ. Вантажоодержувач: ТОВ «Об’єднання Склопластик», м. Сєвєродонецьк, вул. Промислова, 2. Підставою для затримки вантажу, стала зміна маршруту руху вказаного в дозволі Мінприроди України, № 88/09 від 18.03. 2009 р. (ПКМУ № 440).

- 04.08.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Сєвєродонецьк» був затриманий вантаж за залізничною накладною – порожня очищена цистерна, але в якій виявлено водний розчин бісульфіту натрію, який містить осад піросульфіту натрію, код не визначався, загальною вагою 8,63 тонн, вантажовідправник: ТОВ ТД “Регіонснаб” (Московська обл., м. Воскресенськ, РФ), вантажоодержувач: ДП “Хімічний завод «Південний»» (м. Рубіжне, Луганська область). Підстава затримання – відсутність письмової згоди Мінприроди України на транскордонне перевезення відходів (ПКМУ № 1120);

- 28.09.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Червона Могила», був затриманий вантаж «Гідроксид натрію», код 2815120000, загальною вагою 168,34 т. Вантажовідправник: ВАТ «Каустик», м. Волгоград, вул. 40 років ВЛКСМ, 57, РФ. Вантажоодержувач: Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», м. Сєвєродонецьк, вул. Півоварова, 5. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність дозволу Мінприроди України на перевезення небезпечних вантажів (ПКМУ № 440);

- 01.10.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Танюшівка», був затриманий вантаж «Піроксид калію», код 2815300000, загальною вагою 0,696 тонн. Вантажовідправник: ТОВ «Усолєхімпром», Іркутська обл., смт. Усолє-Сібірський, РФ. Вантажоодержувач: ВАТ «Завод «Коксохімобладнання», м. Донецьк, вул. Майська, 86. Підставою для затримки вантажу, стала відсутність маршруту, узгодженого з ДАЇ МВС України (ЗУ «Про перевезення небезпечних вантажів»);

- 06.10.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Ізварине» був затриманий вантаж “Парафіни хлоровані рідкі”, код 3824095000, 21,3 тонн, вантажовідправник: відділення ВАТ “Хімпром” (м. Волгоград, вул. Промислова, 23, РФ), вантажоодержувач: ТОВ “Титангруп» (м. Харків, вул. Новгородська, 1а). Підставою для затримки вантажу, стала відсутність ліцензії або листа роз’яснення Міприроди України на перевезення озоноруйнівних речовин (ПКМУ № 1123);

- 14.10.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Ізварине» був затриманий вантаж “Парафіни хлоровані рідкі”, код 3824095000, 20,769 тонн, вантажовідправник: ВАТ “Каустік” (м. Волгоград, вул. 40 років ВЛКСМ, 57, РФ), вантажоодержувач: ПП “Ліра - 2007» (м. Лисичанськ, вул. Карла Маркса, 151). Підставою для затримки вантажу, стала відсутність ліцензії або листа роз’яснення Міприроди України на перевезення озоноруйнівних речовин (ПКМУ № 1123);

- 07.11.2009 року у пункті пропуску через державний кордон «Ізварине» був затриманий вантаж “Обладнання б/у”, код 8419600000, 16,925 тонн, вантажовідправник: ТОВ НВО “Кіслородмаш” (Ростовська обл., м. Новочеркаськ, вул. Фрунзе, 102, РФ), вантажоодержувач: ТОВ «Тамартімол» (м. Харьків, вул. Шевченка, 337). Підставою для затримки вантажу, стала відсутність довідки про % зношення обладнання, довідки про дезактивацію, при огляді обладння схоже на металобрухт, тобто виникає вмотивована підозра, що заявлений вантаж не відповідає фактичному. Вантаж затримано на підставі наказу № 204 від 08.09.1999 Мінприроди України.

Після відповідного оформлення та надання дозвільних документів, вищенаведені партії з вантажами були відпущені. За звітний період випадки повернення партій з вантажами до країни вантажовідправника відсутні.

Зменшення впливів на об’єкти довкілля, досягнутих за рахунок інспекційних перевірок, екологічний ефект

На виконання приписів ТОВ «Луганськвода» підприємством розроблено план заходів із поетапного досягнення граничнодопустимого скиду (ГДС) речовин із зворотними водами. Підприємством проведені реконструкція системи електропостачання турбокомпресорів, капітальні роботи гідротехнічних споруд, заміна трубопроводів, що дозволило знизити вміст забруднюючих речовин у стічних водах до норм ГДС, зниження вмісту концентрацій у стічних водах по азоту амонійному, завислим речовинам, БПК5, підвищення надійності біологічного очищення, поліпшення систем розподілу стічних вод.

На виконання раніше наданих приписів Молодогвардійським ВУВКГ проведено ряд заходів, направлених на припинення та недопущення аварійного та несанкціонованого скиду господарсько-побутових стоків у став-акумулятор атмосферних опадів ГЗФ «Самсонівська»: замінено аварійну дільницю каналізаційного колектору, проведений ремонт і технічне обслуговування насосів на КНС та контрольної апаратури. На даний час фактів аварійного або несанкціонованого скиду господарсько-побутових стоків у став-акумулятор атмосферних опадів не встановлено.

Після винесення Рішення про тимчасову заборону діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «Мауглі» (м. Луганськ), яка пов’язана з експлуатацією опалювального котла, розміщенням відходів анатомічного тваринного походження 1 та ІІІ класів небезпеки, підприємством укладений договір на вивіз шприців та виконання робіт по утилізації відходів, які утворюються під час обслуговування пацієнтів, біоматеріалу тваринного походження шляхом кремації. Підприємством також укладений договір на проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря для отримання відповідного дозволу.

Відкритим акціонерним товариством «Стахановський завод феросплавів» після тимчасового призупинення експлуатації забезпечено своєчасне видалення із бункеру уловленого пилу та герметичність корпусу циклону і фланцевих з’єднувачів, внаслідок чого видані дозволи на відновлення експлуатації пилогазоочисного устаткування.

ВАТ ДХК «Луганськвуглеремонт» вирішені питання щодо використання 2 т відходів ІІ класу небезпеки (шлам маслоуловлювачів – водно масляний конденсат) для приготування бітумної суміші при проведенні ремонтних робіт кровлі будівель та фундаменту цехів, 0,77 т відходів фарби для власних потреб по ремонту цехів, внаслідок чого підприємству видані дозволи на відновлення діяльності.

Відокремленим підрозділом «Групова збагачувальна фабрика «Червонопартизанська» ДП «Свердловантрацит» укладені угоди зі спеціалізованими підприємствами на передачу відходів І-ІІІ класів небезпеки, відходи вивезені з території підприємства, а також отриманий дозвіл на викиди забруднюючих речовин вугільної печі в атмосферне повітря, внаслідок чого підприємству видані дозволи на відновлення діяльності, пов’язаної з розміщенням відходів, та експлуатації вугільної печі.

Українсько-Російське Товариство з обмеженою відповідальністю «Агромаш» здійснювало видобуток каменю-пісковику без дозволу на викиди в атмосферне повітря. Після винесення Рішення про тимчасову заборону виробничої діяльності відповідний дозвіл був отриманий.

ТОВ «Торговельний ряд» (м. Красний Луч», ДП «Свердловський ремонтно-механічний завод» (м. Свердловськ) після заборони виробничої діяльності, пов’язаної з розміщенням відходів 2 класу небезпеки на території підприємства, уклали договори зі спеціалізованим підприємством ТОВ «Луганський СЦПВ» та передали на утилізацію вищевказані відходи.

В І кварталі 2009 року в результаті проведених Лисичанським РНУ заходів на очисних спорудах нафтоперекачувальних станцій “Новоайдар”, “Великоцьк”, а саме примусової регенерації установок очищення стічних вод, виконання ремонтно-профілактичних робіт по насосному обладнанню споруд очищення, проведення робіт, пов’язаних з антикорозійним захистом технологічного обладнання тощо, загальний скид забруднюючих речовин зменшився на 0,95 тонн за квартал. Зменшення вмісту забруднюючих речовин в стічних водах досягнуто по завислих речовинах, нафтопродуктах, фосфатах, хлоридах, сульфатах, нітритах, нітратах та інших речовинах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]