Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lugansk_2009.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
95.44 Mб
Скачать

Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва «Парк Дружба»

Розташований у 3-х км на схід від м. Антрацита по автотрасі Харків - Ростов. Площа - 30 га. Заповіданий рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради народних депутатів від 13.09.1977 № 370 (в.ч.), рішенням виконкому Ворошиловградської обласної ради від 28.06.1984 № 247. Переданий під охорону Рафайлівській сільській раді.

У 1969 р. був побудований і обладнаний міський пляж. Посадка парку почалась з 1972 р. У парку зростає до 200 тисяч різних дерев і чагарників: тополя пірамідальна, китайська, самаркандська, берези бородавчаста, пухната, паперова, тополино-листяна, акації куляста і біла, груша лісова, ялинка звичайна, срібляста, сербська, верба плакуча, калина, горобина, каштани кінський, червоноколірний і дрібноквітковий, клени гостролистий, кулястий і срібний, липи великолиста і дрібнолиста, горіхи волоський і сірий, сосни звичайна і кримська, софора, туя звичайна, шовковиця біла, дуб звичайний, великолистий і каштанолистий Чагарники: барбарис, бірючина, бузина червона, жасмин, магнолія, спірея, тамарикс, вишня декоративна, бузок звичайний, амурський і угорський. На честь 100-річчя з дня народження В.І.Леніна в парку посаджено 100 дубків, в ознаменування з'єднання союзних республік - 50 беріз, на честь ХХІV з'їзду КПРС - 24 дуба, на честь ХVІІ з'їзду Ленінського комсомолу - алея кулястого клена, на честь 60-річчя Великого Жовтня закладена головна алея парку довжиною 600 м. На території парку проведена асфальтована дорога, до парку проведена електролінія, є ставок площею 3 га.

5.4.4. Туризм як фактор впливу на довкілля

Туризм дедалі набуває більшого значення для розвитку економіки та соціальної сфери в Україні, у тому числі й у Луганській області. Розвиток в’їзного та внутрішнього туризму, екскурсійної діяльності є важливим чинником підвищення якості життя в області, утворення додаткових робочих місць, поповнення місцевого бюджету та підвищення її авторитету як на внутрішньому, так і на міжнародному туристичному ринках.

Розвиток туризму істотно впливає на такі сектори економіки як транспорт, торгівля, зв’язок, будівництво, сільське господарство, виробництво товарів широкого вжитку, і є одним з найбільш перспективних напрямів структурної перебудови економіки. У свою чергу, важливими факторами розвитку туристичної галузі є природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал регіону.

З метою формування конкурентоспроможного вітчизняного туристичного продукту розроблено та затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації від 29.11.2002 № 743 “Програму розвитку туризму в Луганській області на 2002-2010 роки.”

Ця Програма має стати концептуальною базою довгострокової програми розвитку туризму в області, створення організаційно-правових та економічних засад становлення туризму як високорентабельної галузі економіки, важливого засобу культурного та духовного виховання громадян, а також покликана стимулювати ефективне використання наявних рекреаційних ресурсів, підвищити рівень міжгалузевого співробітництва, визначити перспективи подальшого розвитку туризму на основі аналізу його сучасного стану.

Основними завданнями програми є забезпечення сталого розвитку туристичної галузі та підвищення її частки в макроекономічних показниках; підвищення рівня життя громадян і створення додаткових робочих місць; підвищення іміджу регіону на вітчизняному та міжнародному туристичному ринку; збільшення частки очікуваних доходів від туристичної галузі в бюджеті.

Метою Програми є здійснення заходів, спрямованих на створення високорентабельної туристичної галузі області, покликаної забезпечити потреби внутрішнього та міжнародного туризму з урахуванням природно-кліматичного, рекреаційного, соціально-економічного та історико-культурного потенціалу регіону, його особливостей.

Програма передбачає створення сприятливих умов для входження туристичної галузі Луганської області до загальноукраїнського туристичного ринку, що потребує забезпечення на національному рівні відповідної комфортабельності для туристів, впровадження системи стандартів їх обслуговування, гарантій безпеки тощо.

Основними завданнями Програми є:

- забезпечення сталого розвитку туристичної галузі та підвищення її частки в макроекономічних показниках;

- підвищення рівня життя громадян і створення додаткових робочих місць;

- підвищення іміджу регіону на вітчизняному та міжнародному туристичному ринку;

- збільшення частки очікуваних доходів від туристичної галузі у державному бюджеті.

В області туризм ще не є такою дохідною галуззю як в інших країнах. Але в останні роки відбувається зріст обсягів реалізації туристичних послуг.

Підсумки розвитку туристичної галузі області відповідають динаміці економічних процесів, що відбуваються в регіоні.

Статистичні дані дозволяють зробити висновок про те, що туризм на Луганщині розвивається сталими темпами, продовжуючи позитивні тенденції 2001-2004 років.

У 2009 році туристичну діяльність в області здійснювали 182 ліцензіати, з яких 4 – туроператори. У порівнянні з 2008 роком кількість суб’єктів туристичної діяльності збільшилась на 32 одиниці, що складає 17,58 %.

У 2009 році обсяг наданих туристичних послуг склав 14839549 грн. Іноземним туристам реалізовано туристичні послуги на 49258 грн., на туристів, що виїжджали за кордон обсяг реалізації туристичних послуг склав 8970871 грн. До бюджету від туристичної діяльності надійшло 791585 грн. Балансовий прибуток суб’єктів туристичної діяльності області склав 3443014 грн. На розвиток матеріально-технічної бази було спрямовано 445320 грн.

Середньооблікова кількість працівників суб’єктів туристичної діяльності складає 273 одиниці, у тому числі з вищою освітою 244 особи.

Кількість обслугованих туристів складає 44341 особа, екскурсанти  – 29710 осіб. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість обслугованих туристів зменшилась на 20,15 %, а кількість екскурсантів збільшилась на 29,24 %.

З числа туристів обслуговано 8577 тис. дітей до 14 років, 2774 тис. підлітків 15-17 років. Обслугована молодь 18-28 років складає 4212 осіб. З числа екскурсантів обслуговано 8975 дитину до 14 років, 4140 підлітків 15-17 років. Обслугована молодь 18-28 років складає 800 осіб. Загальна кількість обслугованих дітей та підлітків складає 11351 особу.

Загальна кількість туроднів, наданих туристам становила – 365567 діб, у тому числі на внутрішній туризм 266729 діб.

Туристичний потік розподілився таким чином:

іноземний туризм – 0,37 %;

зарубіжний туризм – 26,12 %;

внутрішній туризм – 73,51 %.

За цілями відвідування туристи розподілилися так:

службова, ділова, бізнес, навчання – 1014 туристів, що складає 2,28 % від загальної кількості туристів;

дозвілля, відпочинок – 41897 туристів (94,49 %);

лікування – 864 туристи (1,95 %);

спортивно-оздоровчий туризм – 420 туристів (0,92 %);

спеціалізований туризм – 28 туристів (0,06 %);

інші – 118 туристів (0,3 %).

З найбільшими обсягами відпрацювали наступні суб’єкти туристичної діяльності: Луганське обласне дочірнє підприємство "Луганськоблтурист" – 25,03 % від загального обсягу надання туристичних послуг, ТОВ "Зовнішньоторгівельна підприємницька фірма "ЛАВТОСКОМ ЛТД" – 4,75 %, ПП Маленко М.І. – 3,86 %, МПП "Турсервіс" – 2,47 %, ПП Колодяжна Т.Г. – 2,54 %.

За останні роки збільшується чисельність екскурсантів. Внутрішній туризм залишається пріоритетним напрямком діяльності суб'єктів туристичної діяльності області. В основному фірми працювали, укладаючи договори про співробітництво з базами відпочинку й оздоровлення на берегах Чорного й Азовського морів і в Західній Україні, а також в минулому році туристи відпочивали в Кремінському, Новопсковському районах області.

Генеральне агентство по туризму в Луганській області, Луганське бюро подорожей та мандрівок, а також ще декілька фірм в області займаються організацією туристичних маршрутів по територіям природно-заповідного фонду таких як Луганський природний заповідник відділення "Провальський степ", ботанічний заказник загальнодержавного значення "Юницький", геологічна пам'ятка природи "Королівські скелі", геологічна пам'ятка природи "Баранячі лоби", ботанічна пам’ятка природи “Балка Плоська” та інші.

Важливе значення приділяється запровадженню системи єдиної державної статистики туристичної галузі, без якої практично неможливе розроблення планів, проектів та заходів, спрямованих на розвиток туризму. Провідна роль належить маршрутно-пізнавальному туризму. Використовуються наявні можливості для розвитку оздоровчого, спортивного, спеціалізованого туризму: сільського, мисливського, рибальського, кінного та інших. Перспективною є участь у створенні туристично-екскурсійного потенціалу Краснодонського, Біловодського, Міловського, Станично-Луганського та Слов’яносербського районів. З урахуванням природно-рекреаційного потенціалу, а також попиту на міжнародному та внутрішньому туристичному ринках пріоритет віддаватиметься туристично-рекреаційній діяльності в Старобільському, Кремінському, Новопсковському та інших районах.

Фото 5.18. Ландшафтний заказник місцевого значення «Краснянське водосховище»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]