Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Vishcha_osvita_Ukrayini_i_Bolons...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Передмова

Основною метою дисципліни «Вища освіта України і Болонський процес» є ознайомлення з основними завданнями, принципами та документами Болонського процесу, оволодіння методами і засобами їх запровадження у вищу освіту України.

Структура курсу складається з трьох змістових модулів щодо європейської освітньої інтеграції та адаптації вищої освіти України до вимог Болонського процесу. Тематика присвячена євроінтеграції України як чиннику соціально-економічного розвитку держави, ролі освіти в розвитку партнерства України з іншими державами, специфічним особливостям систем вищої освіти у країнах Європи і Америки. Студенти знайомляться із хронологією створення європейського простору вищої освіти, документами Болонського процесу як засобу інтеграції і демократизації вищої освіти країн Європи. Україна виступає активним учасником цих процесів, а обрані шляхи модернізації вищої освіти України адекватні загальноєвропейським підходам.

В процесі вивчення курсу студенти усвідомлюють визначальні критерії освіти в рамках Болонського процесу: якість підготовки фахівців; зміцнення довіри між суб’єктами освіти; відповідність європейському ринку праці; мобільність; сумісність кваліфікації на вузівському та міжвузівському етапах підготовки; посилення конкурентоспроможності європейської системи освіти. Структурно-логічні схеми з курсу допомагають засвоєнню навчального матеріалу дисципліни.

Змістовий модуль 1. Європейська освітня інтеграція

Тема 1: Євроінтеграція України як чинник соціально-економічного розвитку держави. Роль освіти в розвитку партнерства України з іншими державами

Уведення двоциклового навчання

Запровадження кредитної системи

Контроль якості освіти

Розширення мобільності

Забезпечення працевлаштевання випускників

Забезпечення привабливості Європейської системи освіти

Рис.1.1. Схема цілей Болонського процесу

Таблиця 1.1

Хронологія подій із налагодження співробітництва України і Європейського Союзу

2004

10 червня

10-річчя підписання УПС між Україною та ЄС.

18 травня

Засідання Ради з питань співробітництва Україна - ЄС.

29 березня

Зустріч Україна—Трійка ЄС на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ.

5 березня

Указом Президента України схвалено концепцію адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів Європейського Союзу.

24 лютого - 27 січня

Консультації щодо плану дій: Україна - ЄС.

16 -17 лютого

Сьоме засідання Комітету парламентського співробітництва Україна - ЄС.

13 лютого

Конференція CEPS (Брюссель), Фундації С. Баторія (Варшава) та Фонду Відродження (Київ) за участю Міністра закордонних справ України «Більш, ніж сусіди: розширений ЄС та Україна - нові відносини».

12-13 лютого

Зустріч Національних Координаторів програм технічної допомоги ТАСІС.

27 січня

Консультації Україна - ЄС щодо Плану дії з реалізації співробітництва у рамках концепції «Ширша Європа».

2003

27 листопада

Верховна Рада України прийняла Закон України «Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу».

7-8 жовтня -

Українсько-європейський саміт в Ялті.

11-12 вересня

Візит Комісіонера Ферхойгена до України для обговорення впровадження Ініціативи «Розширена Європа - Сусідство».

17 березня

Міністр економіки України В. Хорошковський та Паскаль Ламі, член Європейської Комісії з питань торгівлі ЄС, підписали двосторонню угоду Україна - ЄС про доступ до ринку.

15 травня

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про створення Центру європейського та порівняльного права».

7 лютого

В Києві відбулося засідання «Трійка ЄС - Україна» на міністерському рівні. Делегацію ЄС очолював Генеральний Секретар, Верховний Представник ЄС з питань спільної зовнішньої та політики безпеки Солана, українську сторону представляв Міністр закордонних справ України А. Оленко.

2002

27 листопада

У Брюсселі відбулося п'яте засідання Комітету з питань співробітництва Україна - ЄС з метою обговорення питань співробітництва в рамках УПС, впливу розширення ЄС на Україну, ініціативи ЄС «Нові сусіди» та політики України «Європейський вибір».

11 листопада

Перше засідання Трійка ЄС - Україна з метою обговорення питань співробітництва в галузі юстиції та внутрішніх справ.

4 липня

Саміт Європейський Союз - Україна, Копенгаген.

2001

11 вересня

На 4-ому саміті ЄС - Україна, який відбувся в Ялті 11 вересня 2001 року, керівники ЄС та Президент України Л. Кучма підтвердили свої зобов'язання щодо посилення стратегічного партнерства між Україною та ЄС.

2000

25 січня

У ході засідання Україна - Трійка ЄС на рівні Міністрів закордонних справ Головуючою в ЄС Португалією українській стороні передано Робочий план реалізації Спільної стратегії ЄС щодо України. Створено Національну Раду при Президентові України з питань адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

1999

26-27 квітня,

3-4 червня

Друге засідання Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС. Розглянуто економічні аспекти двосторонніх відносин. Відзначено успішність реалізації спільної робочої програми щодо імплементації УПС. Кельнський саміт ЄС. ЄС визнав досягнення якісно нового рівня у стосунках з Україною.

23 липня

Третій саміт Україна - ЄС (Київ). ЄС визнав успіхи на шляху інтеграції України до ЄС. Підтверджено намір сприяти вступу України до COT. Початок роботи щодо запровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

16 серпня

Постановою Кабінету Міністрів України №1496 затверджено Концепцію адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

23 вересня

У ході засідання Україна - Трійка ЄС на рівні Міністрів закордонних справ ЄС відзначив важливість про-європейського вибору України, наголосив на повазі до європейського курсу України та ознайомив з основними положеннями Спільної стратегії ЄС щодо України.

6 грудня

Зустріч Президента України Л. Кучми з Президентом Європейської Комісії Р. Проді.

10 грудня

Ухвалення Спільної стратегії ЄС щодо України на Гельсінському саміті ЄС.

1998

24 лютого

Створено Українську частину Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС.

Література [ 1, 2, 4, 5,8,9,10,11,14, 18, 21,26, 28,29]