Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Vishcha_osvita_Ukrayini_i_Bolons...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Організація навчального року в університетах окремих країн

Країна

Початок навчального року

Організація навчального року

Австрія

Вересень—жовтень

Навчальний рік складається з двох семестрів; навчання у І семестрі -з 1 жовтня до кінця січня, у II — з 1 березня до кінця червня.

Бельгія (fr)

Вересень—жовтень

Навчальний рік в університетах може мати таку організацію: а) навчання протягом року та екзамени у кінці червня; б) поділ року на семестри, складання іспитів у юнці кожного семестру.

Бельгія (nl)

Жовтень

Навчальний рік в університетах може мати таку організацію: а) навчання протягом року та екзамени у кінці червня; б) поділ року на семестри, складання іспитів у кінці кожного семестру; в) поділ року на триместри, складання екзаменів у кінці кожного триместру.

Велико

британія

Кінець вересня - початок жовтня

Навчальні заклади по-різному організовують навчальний рік. Основні моделі організації навчального року базуються на системі триместрів та семестрів. Деякі навчальні заклади організовують роботу за семестрами з триместровою структурою. Періоди складання екзаменів встановлюються навчальними закладами самостійно. Очікується, що зросте кількість навчальних закладів, які організовуватимуть навчальний рік за семестрами.

Греція

Навчання починається у середині вересня

Навчальний календар поділяється на семестри. Перший семестр розпочинається у середині вересня та завершується екзаменами у січні/ лютому. Другий семестр розпочинається у кінці лютого та закінчується іспитами у середині червня.

Данія

Середина серпня - перший тиждень вересня

Зазвичай, навчальний рік поділяється на три семестри: вересень - кінець січня, лютий - кінець червня. Більшість екзаменів складаються у січні та червні. Навчальний рік за деякими програми навчання в неуніверситетському секторі не поділяється на семестри, іспити вкладаються у кінці навчального року.

Ірландія

Звичайно, в жовтні, деколи - у вересні

Зазвичай, навчальний рік поділяється на три триместри. Проте останнім часом багато університетів перейшли на систему двох семестрів, тому проблема поділу навчального року на семестри і триместри зараз активно обговорюється.

Ісландія

Початок вересня

Навчальний рік поділяється на два семестри. Перший семестр: вересень - грудень, другий: січень-травень. Екзамени відбуваються у грудні -травні.

Іспанія

Перший/ другий тиждень жовтня

Навчання організоване зарічною системою. Деякі університети використовують семестрову

Італія

Донедавна навчальний рік розпочинався 1 листопада. Нещодавно у деяких ВНЗ ввели семестрову систему, тому навчання розпочинається раніше.

Навчальний рік в університетах може мати таку організацію: - річна основа, - основа компактного семестру, - звична семестрова основа. Найчастіше використовується основа компактного семестру.

Ліхтенштейн

Кінець жовтня

Навчальний рік поділяється на семестри. Перший семестр розпочинається не пізніше, ніж у кінці жовтня, а другий -у квітні.

Люксембург

Початок жовтня

Навчальний рік в Університетському центрі Люксембурга (Centre Universitaire de Luxembourg) складається з двох семестрів.

Нідерланди

Кінець серпня - початок вересня

Навчальний рік організовано за однією з наступних моделей: а) Поділ року на два семестри. Перший семестр: вересень - кінець грудня; другий семестр: січень/лютий -липень, б) Модульна система. Зазвичай, складається з п'яти модулів/блоків, кожен з яких триває приблизно 8 тижнів (два перед Різдвом, три після Різдва). Екзамени складаються в кінці кожного семестру чи блоку.

Німеччина

Вересень - жовтень

Основою навчального календаря є двосеместрова система. Існують певні розбіжності в навчальному календарі між університетським та неуніверситетським сектором. Перший семестр, зазвичай, розпочинається на початку або в середині жовтня і закінчується у середині лютого, початок другого семестру у середині квітня, закінчення -в липні. Екзамени складаються у кінці кожного семестру.

Норвегія

Середина серпня

Зазвичай, навчальний рік поділяється на два семестри. Перший семестр триває від середини серпня до грудня, другий—від середини січня до середини червня, включаючи період екзаменів. Деякими навчальними закладами використовується система триместрів.

Португалія

Початок жовтня

Найчастіше використовується семестрова система. Екзамени, зазвичай, складаються у січні-лютому та червні-липні.

Україна

1 вересня

Навчальний рік складається, зазвичай, з двох семестрів (1 вересня - початок січня; 1 лютого - кінець червня). В окремих ВНЗ навчальний рік поділяється на три триместри.

Фінляндія

Середина серпня або середині вересня

Навчальний рік поділяється на два семестри. Екзамени складаються у кінці кожного з них.

Організація навчального року

Франція

1 жовтня. Початок навчання деколи може змінюватися

може базуватися на: а) річній основі з екзаменами в кінці навчального року (у червні); б) семестровій основі з екзаменами після кожного семестру (зазвичай, у січні та червні).

Швеція

Кінець серпня

Організація навчального року державою не регулюється. Більшість навчальних закладів використовує систем)' поділу на два семестри. Навчання на курсах та за програмами може починатися і в січні.

Таблиця 2.3