Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Косп.Лекц.Гидрол(03.09.11).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.21 Mб
Скачать

160 Кафедра «Гідравліка і теплотехніка» 2010 Дисципліна «Гідрологія»

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Гідравліка і теплотехніка»

АТЕ факультет

К О Н С П Е К Т Л Е К Ц І Й

З навчальної дисципліни «Гідрологія»

м. Мелітополь, 2010 р.

Конспект лекцій з дисципліни «Гідрологія» підготовки фахівців за напрямком 0401 «Екологія» зі спеціальності 6. 040 106 – «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» розроблено під загальною редакцією завідуючого кафедрою «Гідравліка і теплотехніка» академіка АН ВШУ, д. т. н., професора Дідур В. А.

Розроблено колективом авторів в складі викладачів кафедри «Гідравліка і теплотехніка»: проф. д. т. н. Дідур В. А., доц. к. т. н. Мовчан С. І.

Рецензент: доцент кафедри «Екологія та охорона навколишнього середовища» МІЕСЕ ВНЗ ВМУРоЛ «Україна» Глущенко Ю. І.

Розглянуто на засіданні кафедри «Гідравліка і теплотехніка» Протокол № 1 від 27 вересня 2010 року

Методичні вказівки (журнал) до виконання лабораторних робіт з дисципліни «Гідрологія» Метод. посібник для проведення лекційних занять / Укладач С. І. Мовчан – Мелітополь: ТДАТУ, 2010. – 110 с.

Розглянуто та рекомендовано для використання при проведенні лекційних занять, методичною радою агротехноекологічного факультету ТДАТУ для студентів денної форми навчання підготовки фахівців за напрямком 0401 «Екологія» зі спеціальності 6. 040 106 – «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»

ПРОТОКОЛ № 2 від 26 листопада 2010 р.

Ó Таврійський державний

агротехнологічний університет, 2010 р.

Мовчан С. І.

З М І С Т

Загальні положення ………………………………………………...................

4

Вступ ……………………………………………………………………………..

5

Методичні поради до використання посібника

5

Лекція № 1. Вступ. Введення до дисципліни “Гідрологія

6

Лекція № 2. Загальні поняття про режим вод суші та будови річкового русла

26

Лекція № 3. Методика вивчення водних ресурсів

36

Лекція № 4. Режим стоку річок

45

Лекція 5. Поняття про твердий стік та руслові процеси

56

Лекція 6. Підземні води

63

Лекція 7. Озера та водосховища

69

Лекція 8. Болота

77

Лекція № 9. Ефективність заходів з охорони навколишнього природного середовища.

84

Список літературних джерел

92

Загальні положення

Конспект лекцій з дисципліни «Гідрологія» підготовки фахівців за напрямком 0401 «Екологія» зі спеціальності 6. 040 106 – «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» розроблено у відповідності з робочою програмою складена на основі типової програми «Гідрологія». Київ, Аграрна освіта, 2006. – 9 с, навчальної дисципліни для підготовки бакалаврів 0708 «Екологія» (спеціальності 6. 070 800 «Екологія та охорона навколишнього середовища») у вищих навчальних закладах ІІ – ІV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики України яку рекомендовано до видання навчально – методичною комісією науково – педагогічних працівників аграрних вищих навчальних закладів напряму 0708 «Екологія» (протокол № 19 від 5 грудня 2005 року).

Складений конспект лекцій з навчальної дисципліни «Гідрологія», відповідає сучасним вимогам екології та охорони навколишнього природного середовища, які набувають особливої актуальності в останній час.

Пропонований методичний посібник лекції з дисципліни «Гідрологія» призначається для використання студентами за напрямком 0401 «Екологія» за спеціальністю 6. 040 106 – «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», факультету переробка та зберігання продукції сільського господарства

Складений конспект лекцій відповідає типовій та робочій програмам з дисциплін «Гідрологія», що вивчається студентами за напрямком 0401 «Екологія» за спеціальністю 6. 040 106 – «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», факультету агротехноекології

Складаючи цей конспект лекцій керувалися тим, що все більшої актуальності, у наш час, набувають

В поданому конспекті розглянуто питання значення науки “Гідрології” та її задачі у вирішенні водогосподарських проблем. Гідрологія одна із наук про землю, яка вивчає природні води, їх походження, явища та процеси, що в них протікають.

Важливим положенням для більшого розуміння цієї дисципліни є кругообіг води і речовин у природі. У зв’язку з цим наведені основні закономірності кругообігу речовин у природі та надано характеристику головних об’єктів гідросфері земної кулі та України, а також визначено шляхи раціонального використання водних ресурсів.

Наведено загальні поняття про режим вод суші та будову річкового русла. Розглянуто методику вивчення водних ресурсів на основі аналізу складових рівняння водного балансу річкового басейну.

Детально розглянуто питання походження та формування підземних вод, а також загальні питання про озера та водосховища, та причини утворення боліт.

Конспект лекцій відповідає вимогам стандартів та методичних особливостей викладення матеріалу для вищої школи України. Він старанно оформлений і підготований до видання та використання у навчальному процесі.

Конспект лекцій призначений для розвитку у студентів дбайливого ставлення та раціонального використання до охорони водних ресурсів, а також узагальнюючого та поглибленого погляду на процеси, які відбуваються у водних об’єктах земної кулі.

Конспект лекцій може бути корисним також студентам інших спеціальностей, майбутня виробнича діяльність яких пов’язана з використанням та охороною водних об’єктів.

ВСТУП

Будівництво водосховищ і каналів, мостів і меліоративних систем, широке використання стоку малих річок та поліпшення судноплавних умов крупних водних магістралей може бути успішно здійснено та дасть найбільший не тільки технічний а й еколог - економічний ефект, якщо при їх проектуванні та створенні будуть в повній мірі враховані всі особливості гідрологічного режиму водних об’єктів, що використовуються.

Особливо велике значення гідрологічних розрахунків в гідротехнічному будівництві та при будівництві мостів, де характер та розміри споруд в основному визначаються розрахунковими гідрологічними характеристиками (наприклад, величиною максимальної витрати води тощо).